Universiteit Leiden

nl en

Public Administration (MSc)

Carrièreperspectieven

Met een diploma in Public Administration ben je goed voorbereid op een carrière in de publieke sector, maar ook in de private en non-profitsector. Mogelijkheden omvatten functies als beleidsmaker, beleidsadviseur, (project)manager, consultant en lobbyist.

Gonçalo Veiga da Silva

Alumnus, Trainee bij de Europese Commissie

Gonçalo Veiga da Silva

'Ik erkende het belang van een betere verstandhouding van economie en de vaardigheden van economisch redeneren. De specialisatie in economie en bestuur bood de mogelijkheid om die vaardigheden en kennis te ontwikkelen, met een extra voordeel: niet alleen zou ik mijn kennis over economie uitbreiden, maar ik zou ook bestuderen hoe publieke administraties functioneren.'

'Ik heb altijd een sterke gevoeligheid gehad voor publieke dienstverlening. Toen ik mijn bachelor in recht afrondde, had ik het gevoel dat ik een goed beeld had ontwikkeld van hoe de wereld werkt en hoe de samenleving wordt gereguleerd en hoe verschillende domeinen ‘opereren’. Tegelijkertijd erkende ik echter dat als ik een positieve verandering in de wereld wilde teweegbrengen in een toekomstige professionele carrière, er nog enkele stappen moesten worden gezet. In deze context erkende ik het belang van het ontwikkelen van een beter begrip van economie en vaardigheden in economisch redeneren. De specialisatie in economie en bestuur bood de kans om die vaardigheden en kennis te ontwikkelen, met een extra voordeel: niet alleen zou ik mijn kennis van de economie uitbreiden, maar ik zou ook bestuderen hoe publieke administraties functioneren.

De combinatie van vakken in economie en openbaar bestuur is het grootste voordeel van deze master en maakt het zeker uniek. Aan de ene kant krijgen we les in openbaar beleid en administratietheorie. Aan de andere kant ontwikkelen we vaardigheden in een centraal domein van het bestuur van onze samenlevingen: economie. Ik geloof dat deze complementariteit de potentie heeft om toekomstige openbare dienstverleners, politici en mensen die zich inzetten voor publieke zaken, te empoweren met de capaciteit om niet alleen de omgeving waarin ze zullen werken te begrijpen, maar ook bij te dragen aan betere publieke beleidsvorming.

In feite voel ik dat ik sommige vaardigheden die ik in deze master heb ontwikkeld, toepas. Tijdens mijn stage bij de Europese Commissie voer ik constant taken uit die vereisen dat ik economische gegevens en onderzoek kan begrijpen en analyseren. Ook voel ik dat ik bij discussies over het ontwerp, de uitvoering en evaluatie van verschillende beleidsmaatregelen een kritische blik kan werpen op wat in overweging wordt genomen en dat ik kan reflecteren op de gevolgen van een bepaalde beslissing of interventie. Bovendien heb ik mijn vermogen verbeterd om de beleidscycli en de politieke fenomenen die inherent zijn aan het werk van de Commissie te doorzien. Tot slot, zelfs voordat ik aan mijn stage begon, gaf de master me de mogelijkheid om een masterproef te wijden aan de economische impact van het cohesiebeleid van de EU. Dit bood me niet alleen de ruimte om mijn expertise op het gebied waarin ik momenteel werk te verdiepen, maar het dwong me ook om zeer belangrijke vaardigheden voor mijn carrière te ontwikkelen, waaronder het vermogen om economisch onderzoek uit te voeren, econometrische modellen toe te passen en statistische software te gebruiken.

Ik zou dit programma aanbevelen aan iedereen die geïnteresseerd is in een carrière in de publieke dienstverlening en/of publieke aangelegenheden. De master is bijzonder nuttig voor degenen die bekwaam willen zijn in een zeer relevant domein van het bestuur van onze samenlevingen – economie – maar die ook willen worden voorbereid om de omgeving te begrijpen waarin publieke beleidsmaatregelen worden geboren en vormgegeven – administraties/organisaties.'

Julia Wysocka

Alumnus, Pilot Succes Specialist bij FeedbackFruits

Julia Wysocka

'Ik herinner me levendig de specialisatiecursus Leiderschap in Organisaties, waarin ik leerde hoe ik gedragsanalyses van een leider kon uitvoeren. Het vak bestond uit het werken in een groep aan het geven van leiderschapsaanbevelingen voor een publieke manager en was gericht op het toepassen van academische literatuur op een echte casus.'

'Ik heb voor dit programma gekozen omdat de specialisatie me aansprak - ik zocht naar een masteropleiding die me zou voorzien van kennis over managementthema's die verder gaan dan het bedrijfsleven of de focus op private ondernemingen.

Bij het kiezen van een masteropleiding lette ik op de course design en de manier waarop de lessen worden gegeven. Ik werk graag met anderen samen en engageer me op een niet-traditionele manier met de inhoud, dus vroeg ik mezelf af: zijn de meeste vakken interactief en omvatten ze samenwerking met medestudenten? Wordt er voldoende aandacht besteed aan praktische kennis? Deze cursus voldeed aan al deze criteria, dus het was een gemakkelijke keuze voor mij.

Een groot voordeel van deze specialisatie was het relatief kleine aantal studenten in vergelijking met andere specialisaties. Ik had het geluk om contact te kunnen maken met mijn medestudenten tijdens a/synchrone groepswerkzaamheden, waarbij we na de les bijeenkwamen om aan een project te werken of in breakoutrooms te brainstormen. Als je met 100 studenten online bent, heb je nooit het gevoel dat de docent je individueel behandelt, en je kunt je geïntimideerd voelen om je stem te laten horen of vragen te stellen. De seminars en workshops in kleinere groepen (10-15) openden de deur naar erkenning en maakten het comfortabeler om je gedachten en twijfels te delen. Dit hielp ook om verbindingen te maken en leidde vaak tot geweldige debatten in de klas die nog lang na de lessen voortduurden.

Ik herinner me levendig de specialisatiecursus Leiderschap en Organisatiegedrag, waarin ik leerde hoe ik gedragsanalyses van een leider kon uitvoeren. De cursus bestond uit het werken in een groep aan het opstellen van een aanbevelingsbrief voor een publieke manager en was gericht op het toepassen van academische literatuur op een echte casus. Tijdens die cursus had ik het genoegen een ambtenaar te interviewen die werkzaam is in een Nederlandse publieke organisatie, wat inzicht gaf in hoe organisaties functioneren en welke uitdagingen mensen in hoge posities tegenkomen.

Vaak gebruik ik de vaardigheden die ik tijdens mijn keuzevak heb geleerd. Ik had niet geweten dat het schrijven van een systematisch paper zo nuttig zou zijn in het dagelijks leven, maar we hebben zeer waardevolle vaardigheden geleerd, zoals het extraheren van relevante informatie uit een lang onderzoeksdocument, samen met verschillende leestechnieken of het zoeken naar informatie. Daarnaast stelt mijn thesis capstone me in staat om diep in de statistieken te duiken. Je hebt de vrijheid om te kiezen of je kwalitatief of kwantitatief onderzoek wilt doen, dus als je nieuwe vaardigheden wilt leren, biedt dit programma die mogelijkheid. En het belangrijkste is dat ik heb geleerd wat ik leuk vind en waar mijn interesse niet ligt, wat ongelooflijk nuttig en waardevol is om te weten bij het betreden van de arbeidsmarkt.

Ik zou het aanbevelen aan studenten die op zoek zijn naar een snel programma en kiezen voor interactief werken terwijl ze leren hoe management werkt in een internationale omgeving. Uit mijn ervaring heb ik waardevolle feedback op mijn werk gekregen, ben ik gevoeliger geworden voor de uitdagingen van publieke managers en heb ik interesse verworven in onderwerpen waar ik eerder niet van wist. Bovendien zorgden de professoren er altijd voor dat we niet alleen onze papers schreven en de cursus haalden, maar ook dat we plezier hadden tijdens de seminars. Als het bovenstaande je aanspreekt, is dit programma een geweldige keuze voor jou.'

Babette Kolen

Alumnus, Onderzoeksstagiair bij het Instituut Clingendael en voormalig Schuman-stagiair.

Babette Kolen

'Ik streefde ernaar een beleidsmaker te worden die in staat is nationale en wereldwijde uitdagingen aan te pakken. Om dit te bereiken, wilde ik meer weten over beleidsvorming, besluitvormingsprocessen en implementatie in meervoudige bestuursstructuren.'

'Ik heb gekozen om Public Administration te studeren, en specifiek de specialisatie Economics and Governance, omdat ik ernaar streefde een beleidsmaker te worden die in staat is nationale en wereldwijde uitdagingen aan te pakken. Om dit te bereiken, wilde ik meer weten over beleidsvorming, besluitvormingsprocessen en implementatie in meervoudige bestuursstructuren. Ik had het gevoel dat deze specialisatie mij die kennis kon bieden via het curriculum en vanwege de locatie in het administratieve hart van Nederland. Bovendien wist ik uit ervaring hoe hoog de kwaliteit van het onderwijs aan de Universiteit Leiden is, omdat ik mijn bachelor aan de Universiteit Leiden heb gedaan. Dit was een extra stimulans voor mij om voor de opleiding Master of Public Administration te kiezen.

Wat deze specialisatie onderscheidt van andere studies, is dat het is opgebouwd rond de analyse van de politiek-administratieve context en de organisatorische dimensie. Met een nadruk op hoe beleidsvorming plaatsvindt in meervoudige systemen en in een internationale omgeving, onderscheidt deze specialisatie zich van andere studieprogramma's zoals internationale betrekkingen of EU-studies. Ik zou dit programma aanbevelen omdat het een hoge onderwijskwaliteit biedt en de mogelijkheid om te leren van en in contact te komen met mensen van over de hele wereld.

Ik heb geleerd om beleidsnota's te schrijven en essays te maken over verschillende internationale uitdagingen, waarin ik niet alleen rekening houd met de betrokkenheid van verschillende actoren met uiteenlopende belangen, maar ook met de diepere laag van meerdere politieke en maatschappelijke vraagstukken op mondiaal niveau. Bovendien heeft het traject, naast de theoretische kennis die ik heb opgedaan, mijn vermogen om analytisch, kritisch en creatief te denken versterkt. Daarnaast bereidt de opleiding studenten voor op de arbeidsmarkt door zowel individuele als groepsopdrachten, waardoor studenten leren om zowel zelfstandig als in een team te werken met mensen met verschillende nationale achtergronden en ideeën. Dit heeft mij geholpen bij het verkrijgen van stages bij het Europees Parlement en Clingendael.'

Verworven vaardigheden en competenties

Na het afronden van de studie beschik je over een solide basis in onderzoek en beleidsvorming. Je bent in staat complexe vraagstukken te analyseren, ze vanuit meerdere perspectieven te benaderen en ze aan te pakken met effectief beleid, diensten en leiderschap. Afhankelijk van je keuze voor een specialisatie heb je een uniek vaardighedenpakket ontwikkeld dat is afgestemd op een specifiek domein binnen Public Administration. De combinatie van een academisch beleidsonderzoeker en een specialist in economisch beleid, (inter)nationaal bestuur of publiek management stelt je in staat om inzetbaar te zijn in een breed scala aan functies, terwijl je je toch onderscheidt op de arbeidsmarkt.

Carrière

De studie bereidt je voor op een loopbaan waar beleid en processen samenkomen met strategie en leiderschap. Je kunt inspelen op maatschappelijke en organisatorische uitdagingen en oplossingen ontwikkelen en implementeren in cross-sectorale en multilevel velden. Dit betekent dat je alles kunt worden, van beleidsmaker bij (semi-)overheidsinstellingen tot consultant of lobbyist op het snijvlak van de publieke, private en/of non-profitsector – en meer.

Oriëntatiejaar voor Hoogopgeleiden

Als recent afgestudeerde van Universiteit Leiden van buiten de EU, kun je een verblijfsvergunning aanvragen onder de ‘oriëntatiejaar hoogopgeleiden’-regeling. Dit stelt je in staat om maximaal twaalf maanden in Nederland te verblijven om werk te zoeken en doen. Gedurende je oriëntatiejaar heb je vrije toegang tot de arbeidsmarkt en heb je geen werkvergunning nodig. Voor meer informatie over het verlengen van je verblijf, kun je deze website bezoeken.

Werkgelegenheid

Alumni die de studie hebben afgerond, komen terecht in een breed scala aan banen en organisaties. Hoewel de meerderheid van de alumni in de publieke sector terechtkomt, werkt een aanzienlijk deel in consultancy, financiële, juridische en andere zakelijke diensten of volgt een PhD.

Wist je dat

  • de populairste functies die alumni bekleden beleidsadviseur, projectmanager en consultant zijn?
  • 60% van de alumni binnen 3 maanden na afstuderen een baan vond, en het gemiddeld 5 maanden duurt voor alumni een baan vinden?
  • meer dan de helft van de alumni een vast contract kreeg voor hun eerste relevante baan na afstuderen?