Management Publieke Sector (MSc)
Over de opleiding
In de master Management van de Publieke Sector word je opgeleid tot een academisch geschoolde professional die in staat is om advies te geven over effectief en legitiem beleid binnen de complexe en dynamische omgeving van de publieke sector.
De master Management van de Publieke Sector is een eenjarige voltijdsopleiding waarin jij je als academische professional verder ontwikkelt en verdiept in bestuurskunde. Je kiest voor een van de twee specialisaties binnen de opleiding. De specialisaties bieden verschillende afstudeerrichtingen of profielen.
De track Politiek, Beleid en Management. Deze dagopleiding start jaarlijks in september.
De track Bestuur en Advisering. Deze avondopleiding start jaarlijks in februari.
De master Management van de Publieke Sector biedt studenten de mogelijkheid om een op maat gemaakt pakket van vakken en thema's samen te stellen. De opleiding is opgedeeld in vier onderwijsblokken die een gestructureerd leertraject volgen.
Dit blok markeert het begin van de opleiding en omvat de analyse van concrete maatschappelijke uitdagingen, waarbij de focus ligt op de verschillende publieke waarden die in het spel zijn.
In dit blok worden kernvakken gebruikt om vanuit diverse wetenschappelijke bestuurskundige perspectieven te reflecteren op de rol van de overheid bij het aanpakken van maatschappelijke uitdagingen.
Tijdens deze blokken verdiep je je academische kennis binnen een bestuurskundig profiel en werk je een maatschappelijk en bestuurlijk vraagstuk binnen jouw interessegebied uit in een afstudeeronderzoek of masterthesis.
Onderwijsvormen
De opleiding maakt gebruik van verschillende onderwijsvormen om een effectief leerproces te bevorderen. De studiebelasting is voltijds, wat betekent dat je ongeveer veertig uur per week aan je studie besteedt. Hiervan omvat ongeveer een kwart contacturen, zoals hoorcolleges, werkgroepen en toetsen, terwijl de rest van de tijd wordt besteed aan zelfstudie en groepswerk.
Tijdens hoorcolleges of practica geven docenten uitleg over de literatuur en belangrijke theoretische concepten in de context van maatschappelijke vraagstukken en uitdagingen binnen het openbaar bestuur. In kleinschalige, interactieve werkgroepen of practica pas je het geleerde toe op concrete casestudies en verdiep je je in de materie. Binnen deze werkgroepen is er ruimte voor discussie en presentaties. Sommige docenten maken ook gebruik van online kennisclips en leesopdrachten om de ontwikkeling van de benodigde kennis en vaardigheden te ondersteunen.
De toetsing per vak bestaat vaak meerdere opdrachten en kan variëren van individuele schrijfopdrachten, zoals casestudies en beleidsanalyses, tot groepsopdrachten en, in mindere mate, (deel)tentamens.
Begeleiding & studieadvies
De Universiteit Leiden biedt uitgebreide ondersteuning om je te helpen je studie succesvol en soepel te doorlopen.
- Studieadviseurs: de studieadviseurs van het Instituut Bestuurskunde staan voor je klaar om je te helpen met allerlei studiegerelateerde kwesties. Ze kunnen persoonlijk advies geven, je doorverwijzen naar de juiste bronnen of contact opnemen met andere delen van de universiteit om je te assisteren.
- Career Services: de universiteit biedt career services aan, waaronder vaardigheidstrainingen en netwerkevenementen om je voor te bereiden op je toekomstige carrière.
- Studievaardigheden: er worden cursussen en activiteiten georganiseerd om je studievaardigheden te verbeteren, contact te leggen met medestudenten en aan je persoonlijke ontwikkeling te werken.
- POPcorner The Hague: dit is een fysieke ontmoetingsplaats tegenover het universiteitsgebouw Wijnhaven, waar je terecht kunt voor ondersteuning en om in contact te komen met medestudenten.