Universiteit Leiden

nl en

Forensische Criminologie (MSc)

Toelatingseisen

Om te worden toegelaten tot Forensische Criminologie aan de Universiteit Leiden, moet je aan de onderstaande toelatingseisen voldoen.

Om aan de toelatingseisen van de master Forensische Criminologie te voldoen, dien je: 
1) in het bezit te zijn van een afgeronde bachelor- of masteropleiding op universitaire niveau
2) te beschikken over minimaal 30 EC aan relevante achtergrondkennis op wo-niveau, waarvan:

  •  20 EC aan criminologisch relevante kennis (op het terrein van theoretische criminologie en/of vakken met betrekking tot de criminologische problematiek van daders en slachtoffers).
  • 10 EC aan onderwijs in ‘Methoden en technieken van sociaalwetenschappelijk onderzoek’ (waarvan minstens 5 EC aan kwantitatief statistiekonderwijs waarbij vaardigheden zijn opgedaan met statistische software zoals SPSS, Stata, R).

Meer informatie over onderwijsprogramma's en/of vakken die voldoen aan bovenstaande eisen, vind je hieronder.

Je bent direct toelaatbaar met een wo bachelordiploma Criminologie van een Nederlandse universiteit afgerond vóór de start van de masteropleiding. 

  • Heb je een bacheloropleiding Criminologie behaald of ga je deze dit collegejaar afronden met opleidingscode 56469 dan ben je direct toelaatbaar. Zie voor de opleidingscodes/RIO de website van DUO.
  • Heb je een vergelijkbare bacheloropleiding in Nederland of Vlaanderen maar met een andere opleidingscode dan 56469, dan dien je na de aanmelding in Studielink een toelatingsverzoek in te dienen vóór de deadline, via het online aanmeldportaal uSis van de Universiteit Leiden.

Zie de aanmeldprocedure voor directe toelating en het indienen van een toelatingsverzoek.

Studenten die een universitaire bachelor- of masteropleiding, anders dan Criminologie gaan afronden (of al hebben afgerond), dienen ook aan de volgende aanvullende eisen te voldoen:

  • Minimaal 30 EC aan relevante achtergrondkennis op wo-niveau, waarvan:
    • 20 EC aan criminologisch relevante kennis (op het terrein van theoretische criminologie en/of vakken met betrekking tot de criminologische problematiek van daders en slachtoffers).
    • 10 EC aan onderwijs in ‘Methoden en technieken van sociaalwetenschappelijk onderzoek’ (waarvan minstens 5 EC aan kwantitatief statistiekonderwijs waarbij vaardigheden zijn opgedaan met statistische software zoals SPSS, Stata, R).
      Studenten met een sociaalwetenschappelijke opleiding (o.a. Psychologie, Sociologie, Interdisciplinaire Sociale Wetenschappen, Pedagogische Wetenschappen) voldoen al aan de eis van 10 EC aan methoden en technieken.

In dit document vind je een overzicht van vakken die voldoen aan bovenstaande eisen. Let op: dit document is niet uitputtend. Mocht je andere vakken hebben gevolgd met een vergelijkbare inhoud als een van de genoemde vakken, stuur dan (de link naar) de vakbeschrijving naar toelatingscommissie-crim@law.leidenuniv.nl. Dan kan de toelatingscommissie het vak beoordelen in het kader van jouw eventuele toelating.

Heb je andere vragen over jouw toelating? Kijk dan eerst in het document bij de FAQ.

Let op: ter beoordeling van je vooropleiding moet je wel vóór de deadline een toelatingsverzoek indienen via het online toelatingsportaal (uSis) van de Universiteit Leiden. Zie de aanmeldprocedure voor het indienen van een toelatingsverzoek. Je dient vóór de start van de masteropleiding aan alle toelatingseisen te hebben voldaan.

Helaas geeft een hbo-opleiding (ongeacht welke opleiding dit is) géén toegang tot de master.

Hbo-afgestudeerden kunnen alleen starten in het eerste jaar van de bacheloropleiding.
De Leidse rechtenfaculteit kent geen schakelprogramma’s voor hbo-studenten of voor studenten met een niet-juridische universitaire bachelor. Ook met een schakelprogramma van elders ben je niet toelaatbaar. Wel kunnen eventueel op grond van de gevolgde hbo-opleiding(en) enkele vrijstellingen worden verleend tijdens de bacheloropleiding.

In dit document vind je het antwoord op veelgestelde vragen. Staat het antwoord op jouw vraag er niet bij? Dan kun je deze mailen naar toelatingscommissie-crim@law.leidenuniv.nl.

Voor niet-Nederlandstalige studenten die deze master willen volgen, geldt dat zij aan het volgende vereiste niveau voor de Nederlandse taal moeten voldoen: Het Toelatingsexamen Universiteit Leiden TUL-gevorderd.

Met het Certificaat Nederlands als Vreemde Taal, niveau Educatief Startbekwaam of niveau Educatief Professioneel kan eveneens worden voldaan aan de eis.

Voor studenten voor wie het Nederlands niet de moedertaal is, maar die een opleiding in het voorbereidend of hoger onderwijs in het Nederlands heeft afgerond, is bovenstaande niet van toepassing.

>> Ga naar de volgende stap. Stap 2:Check de aanmelddeadlines