Universiteit Leiden

nl en

Fiscaal Recht (LL.M.)

Belastingen spelen een centrale rol in onze samenleving. Ze vormen niet alleen de belangrijkste financieringsbron van de overheidsbegroting, ze zijn ook van grote invloed op de maatschappij. Zo heeft de inrichting van het belastingstelsel gevolgen voor de vermogensongelijkheid in een land. Dergelijke vraagstukken houden niet op bij de grens. Door globalisering krijgt belastingheffing steeds meer een internationaal karakter. Hoe draagt fiscaal beleid bij aan het verkleinen van de verschillen tussen arm en rijk? Hoe zorgen we ervoor dat internationaal opererende ondernemingen een eerlijke bijdrage leveren? Als fiscalist houd je je dus bezig met complexe, maatschappelijk relevante vraagstukken in een internationale context.

Allard Lubbers

Hoogleraar Belastingrecht

Allard Lubbers

“Fiscaal recht is een dynamisch vakgebied: de belastingwetten die vandaag gelden, zijn over een paar jaar al gewijzigd.”

"De goede naam die Leiden al vele jaren heeft op het terrein van het internationaal belastingrecht was voor ons reden in de masteropleiding stevig in te zetten op de internationaal- en Europeesrechtelijke aspecten van het belastingrecht. Daarnaast proberen wij studenten het gereedschap mee te geven waarmee zij na de studie zelf aan de slag kunnen. Fiscaal recht is immers een dynamisch vakgebied; de belastingwetten die vandaag gelden, zijn over een paar jaar flink gewijzigd. Zelf ben ik betrokken bij onder meer het mastervak Verdieping algemene leerstukken van het belastingrecht. Studenten moeten een stelling aanvechten, een cassatieadvies schrijven, een arrest annoteren en een fiscale publicatie van commentaar voorzien. In dit vak komen alle onderzoeksvaardigheden en de kennis van het belastingrecht samen. Het is een bijzonder nuttige voorbereiding op de fiscale praktijk.

Als docenten belastingrecht vormen we een hecht en betrokken team. Onze onderzoeksgroep – waarvan ik durf te beweren dat die in Nederland vooroploopt bij het doen van fiscaal wetenschappelijk onderzoek – confronteert studenten tijdens het onderwijs met de resultaten van het onderzoek. Hierdoor is het onderwijs actueel en prikkelend.

Mijn drijfveer? Ik vind het belangrijk dat belastingheffing op een rechtvaardige manier plaatsvindt en om na te denken over goede belastingwetgeving.”

Mazdak

Waarom koos alumnus Mazdak voor de master Fiscaal recht?

Mazdak

“Toen ik als 16-jarige – gedreven door een enthousiaste maatschappijleraar – mij stukje bij beetje begon te verdiepen in het recht, wist ik al gauw dat ik iets met rechten wilde studeren. Daarnaast hield ik van economie en vond ik financiën erg interessant. Ik vond die combinatie van vakgebieden in het fiscale recht.”

“Hoewel belastingen, en als gevolg daarvan, de fiscaliteit, een ietwat stoffig karakter bij mijn vrienden hadden, merkte ik snel dat die vlieger niet op gaat. Als je er even bij stil staat gaan belastingen iedereen aan en raken ze wie dan ook ter wereld in de portemonnee. Doordat zoveel mensen een belang hebben bij belastingheffing, komen er veel ingewikkelde puzzels op je pad. Als je van uitdagingen houdt en een doortastende instelling hebt, zit je hier aan het goede adres. De verscheidenheid van fiscale vakken, de verscheidenheid van vakken en vooruitziende blik op de steeds belangrijkere internationale werking van het belastingrecht maakten voor mij de Universiteit Leiden een fantastische leerschool. Het fijne aan het studeren van een master fiscaal recht is ook dat je vrij snel aanspraak maakt op een meer dan normale studentenbijbaan. Zo heeft bijna iedereen die ik heb gekend al tijdens de studie als werkstudent bij een groot kantoor of grote organisatie gewerkt. Los van de ervaring die bij je studie en later van pas komt, is dat extra rondje trakteren in de kroeg dan ook net wat gemakkelijker.  Zelf heb ik gekozen om na mijn studie te werken bij het Ministerie van Financiën. Ik adviseer de staatssecretaris van Financiën in het vormen van fiscaal beleid en het verdedigen van dat beleid in de Eerste en Tweede Kamer. Mijn baan bestaat uit een prettige mix tussen de fiscaliteit en de actualiteit, waarbij recente gebeurtenissen uiteraard een belangrijke rol spelen – denk bijvoorbeeld aan de Panama papers. Wanneer ook de belangen die meespelen vanuit de politiek, ondernemingen en de maatschappij daarbij worden opgeteld, blijft er maar één conclusie over: de baan kan zeer uitdagend zijn en verlangt de nodige vakkennis. Die vakkennis en doortastende mentaliteit heb ik opgedaan aan de Universiteit Leiden.”

Waarom koos Bodine de master Fiscaal Recht?

Vanwege de gekozen cookie-instellingen kunnen we deze video hier niet tonen.

Bekijk de video op de oorspronkelijke website of

Waarom de master Fiscaal Recht aan de Universiteit Leiden?

  • In onze master Fiscaal Recht word jij opgeleid tot fiscalist van de toekomst. De fiscalist van de toekomst heeft niet alleen kennis van het positieve recht maar is ook bekend met de maatschappelijke en internationale aspecten van belastingheffing. 
  • In Leiden maak je kennis met een multidisciplinaire benadering van het belastingrecht. In de master Fiscaal recht in Leiden wordt aandacht besteed aan de rol van belastingen in de maatschappij vanuit verschillende perspectieven , zoals de economie, sociologie en filosofie.
  • Bij de meeste vakken wordt het participantensysteem toegepast. Dit is een studiesysteem waarbij een actieve studiehouding wordt gevraagd van onze studenten, deelname is vrijwillig.  In kleine groepjes maken de studenten de studiestof en juridische vaardigheden eigen. Een succesvolle deelname aan het participantensysteem levert één half bonuspunt op het tentamen.
  • Er wordt veel aandacht besteed aan de internationale dimensie van het belastingrecht. De brede studie biedt inzicht in Nederlandse, Europese en internationale ontwikkelingen.

Past de master Fiscaal Recht bij jou?

Als je echt de diepte in wil, met wetteksten en vraagstukken uitpluizen, dan is deze master iets voor jou. Zeker als je ook graag met mensen werkt en goed bent in het uitleggen van abstracte zaken, en altijd op de hoogte wil blijven van ontwikkelingen in politiek en maatschappij.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie.