Learning Problems and Impairments (international track) (MSc)
Over de opleiding
Met een bachelor Pedagogische Wetenschappen oriënteer je je op het totale vakgebied om je vervolgens te specialiseren in een onderwerp dat jij interessant vindt. De nadruk ligt op de relatie tussen onderzoek en praktijk. Als expert op het gebied van ontwikkeling, opvoeden en leren kun je na je studie in allerlei functies aan de slag om jongeren en kinderen te helpen in hun ontwikkeling.
Opbouw van de bacheloropleiding
In je eerste jaar maak je uitgebreid kennis met de vier specialisaties in de pedagogiek:
Halverwege het tweede jaar kun je dan een weloverwogen keuze maken waarin jij je wilt specialiseren. Je loopt daarom in je eerste jaar al meteen stage. Het is namelijk heel belangrijk dat je een goed beeld hebt van de praktijk waar pedagogen mee te maken hebben.
Ieder vak sluit je af met een tentamen. Een tentamen is een schriftelijke toetsing, vaak met open vragen over stof van een aantal weken college en zelfstudie. Soms doe je een deeltentamen. Dan hoef je bij grote vakken, die over een langere periode lopen, niet alles in een keer te doen. Bij sommige vakken is het tentamen een ‘take-home’ opdracht, waarbij je thuis vragen beantwoordt met je boeken erbij. Af en toe maak je een werkstuk of je houdt een referaat – een mondelinge presentatie.
Voorbeeld van een tentamenvraag
Beschrijf de fasen van het cognitieve ontwikkelingsmodel van Piaget.
De opleiding Pedagogiek heeft een semesterindeling. In totaal zijn er twee semesters in een collegejaar. Als een vak is afgelopen, volgt er een tentamen.
Wessel Vink
Waarom heeft Wessel Vink voor Bestuurskunde gekozen?
"Bij het vak Beleidseconomie bestuderen we verschillende belastingstelsels. Dan is het wel handig dat de studie vlak naast het Ministerie van Financiën zit! Dat maakt het makkelijker om stages te zoeken of tijdens college een gastspreker te regelen."
Wil je meer lezen over welke vakken je precies krijgt in je bachelor?
Studiebegeleiding
Om je te helpen je studie succesvol en vlot te doorlopen biedt de Universiteit Leiden begeleiding en advies aan. Zowel op inhoudelijk gebied als op het gebied van bijvoorbeeld persoonlijke ontwikkeling zijn er verschillende mensen en afdelingen bij de Universiteit Leiden die je daarbij kunnen helpen.
De studieadviseurs van Pedagogische Wetenschappen zijn de deskundigen op het gebied van je studie en eventuele problemen, zoals studievertraging, planning, examenregelingen.
Alles over begeleiding en advies
Onderwijsvormen
In het eerste jaar krijg je direct te maken met de verschillende onderwijsvormen die in de hele bachelor worden gebruikt.
- Hoorcolleges: een docent geeft uitleg over een onderwerp. Voor het college bestudeer je de te behandelen literatuur. Hoorcolleges duren over het algemeen 2 uur.
- Werkgroepen: met een groep van meestal 10 tot 15 studenten ga je dieper in op een onderwerp. Je kunt vragen stellen stof en je discussieert met je medestudenten en de docent. Soms moet je in de werkgroep een presentatie geven. Werkgroepen vragen een actieve bijdrage en zijn verplicht.
- Practica: tijdens een practicum ligt de nadruk op je onderzoeks- of andere professionele vaardigheden. Zo leer je hoe je een experiment opzet en uitvoert, en hoe je beroepshalve een gesprek voert.
- Verdiepingscolleges: interactieve colleges waarbij de docent dieper op de stof ingaat.
- Praktijkoriëntatie: in het eerste jaar maak je kennis met de praktijk tijdens een korte stage.