Criminologie en Veiligheidsbeleid (MSc)
Deze master richt zich op veiligheidsproblematiek in de samenleving en het ontwikkelen van effectief en legitiem beleid om deze problematiek aan te pakken. Daarbij hanteren wij een multidisciplinair perspectief. We belichten vraagstukken vanuit het brede terrein van criminologie, sociologie, psychologie, bestuurskunde en rechtswetenschappen om tot goed gefundeerde, bruikbare oplossingen te komen. Als je geïnteresseerd bent in veiligheid en criminaliteit in de samenleving, en vooral ook de vraag wat we daar aan kunnen doen, dan zou deze masteropleiding wat voor jou kunnen zijn.
Onderdeel van
Marieke Kluin
Universitair docent Criminologie
"Hoe kunnen we werken aan een betere en veiligere samenleving?"
"Je leert in deze master je wetenschappelijke kennis toe te passen op het veiligheidsbeleid van organisaties en bedrijven. Denk aan het beleid van het Openbaar Ministerie maar ook aan het veiligheidsbeleid van bedrijven of vluchthavens. In deze kleinschalige master kom je heel concreet in aanraking met de praktijk. We gaan veel op werkbezoek en je maakt een concreet veiligheidbeleidsplan en er zijn veel gastcolleges."
Alex Vermunt
Alumnus, Information Security Officer
"Het werk van een Information Security Officer is divers en uitdagend, maar nooit té uitdagend dankzij de uitstekende master Criminologie en Veiligheidsbeleid aan de Universiteit Leiden."
"Een incident met een medewerker die vertrouwelijke informatie gelekt heeft. Drie medewerkers die te maken krijgen met ransomware na het klikken op een phishingmail. De directie die nog voor het einde van de week een risicoanalyse wil op het gebied van veelvoorkomende cyberdreigingen. Het werk van een Information Security Officer is divers en uitdagend, maar nooit té uitdagend dankzij de uitstekende master Criminologie en Veiligheidsbeleid aan de Universiteit Leiden.
Het uiteenlopende curriculum aan vakken heeft mij goed voorbereid op de dagelijkse praktijk. De inzichten in wereldwijde governance en ontwikkelingen op het gebied van veiligheidszorg die ik heb opgedaan tijdens Risk, Security and the Rule of Law bieden ook in het bedrijfsleven belangrijke uitgangspunten voor bepaalde strategische keuzes. Daarnaast hebben ook grote bedrijven baat bij goed geformuleerd, concreet veiligheidsbeleid, een vaardigheid die belicht wordt tijdens het vak Veiligheidsbeleid.
Dat de master goed aansluit op zowel het bedrijfsleven als overheidsfuncties blijkt wel uit de verschillende praktijkopdrachten en stagemogelijkheden die er zijn. De praktijkopdrachten tijdens het vak Handhavingsstrategieën werden in mijn jaar uitgevoerd bij onder andere de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid en een aantal andere instanties. Daarnaast biedt de Universiteit Leiden je de vrijheid om je masterscriptie en bijbehorende stage zelf in te vullen zolang dit relevant is voor je studie. Zelf ben ik het bedrijfsleven binnengetreden, waar ik binnen dé technologische marktleider van Nederland onderzoek heb gedaan naar phishing.
Om dan afsluitend weer terug te komen op mijn huidige werk als Information Security Officer: ik was hier niet gekomen zonder mijn master. De inzichten die je opdoet tijdens de master blijken van onschatbare waarde voor grote bedrijven, aangezien je een unieke manier van denken hebt als criminoloog van de Universiteit Leiden. De keuze om voor deze master te gaan na mijn bachelor is mij dan ook zeker niet in de koude kleren gaan zitten!"
Waarom koos Jelmar de master Criminologie en Veiligheidsbeleid?
Vanwege de gekozen cookie-instellingen kunnen we deze video hier niet tonen.
Bekijk de video op de oorspronkelijke website ofUiteenlopende perspectieven
Binnen de master Criminologie en Veiligheidsbeleid worden diverse perspectieven gecombineerd, zoals de criminologie, (stads)sociologie, bestuurskunde en rechtswetenschappen. Vanuit deze verschillende perspectieven maak je kennis met een breed scala aan onderwerpen binnen het veiligheidsbeleid, van uitgaansgeweld tot onveiligheidsgevoelens en van milieufraude tot drugscriminaliteit.
Je bestudeert interessante vraagstukken, zoals: Wat is veiligheid eigenlijk, en wie draagt de verantwoordelijkheid voor veiligheid(sbeleid)?; Hoe komt een onderwerp op de veiligheidsagenda (en waarom een ander onderwerp niet), en wat speelt daarbij een rol?; Hoe verloopt de samenwerking tussen organisaties in de veiligheidszorg, en hoe ga je om met mogelijke conflicterende belangen van beleids- en handhavingsorganisaties?; Hoe kan de overheid gedrag van burgers, bedrijven en organisaties beïnvloeden om de veiligheid te verbeteren?; Hoe kunnen we de stad veiliger maken, zonder afbreuk te doen aan de positieve aspecten van het stedelijk leven?; Hoe evalueer je of beleid effect gesorteerd heeft?
Waarom deze master?
Met deze studie ben je op de hoogte van de meest actuele ontwikkelingen in de veiligheidszorg. Vanuit een breed wetenschappelijk perspectief verdiep je je in een scala aan veiligheidsvraagstukken, van uitgaansgeweld tot onveiligheidsgevoelens en van milieufraude tot witteboordencriminaliteit.
Studenten kiezen voor deze master vanwege het persoonlijke en kleinschalige karakter. Ook het praktijkgerichte karakter spreekt studenten aan. Bovendien zit je met deze studie middenin de actualiteit en heb je een uitstekende uitgangspositie om een uitdagende baan te vinden.