Verdiepingsleergang Ondermijning: Doorontwikkeling van de Aanpak
Als ervaren professional in de aanpak van ondermijnende criminaliteit weet je dat samenwerken met andere partijen essentieel is, maar ook complex en gelaagd. In deze verdiepende leergang krijg je inspiratie voor vernieuwende oplossingen en werk je met gerichte interventies, vanuit een multidisciplinaire, integrale en intersectorale aanpak.
Wil je de kennis rondom het thema ondermijnende criminaliteit verder verdiepen? Ben je op zoek naar inspiratie om de aanpak te verbeteren? En wil je tools die direct toepasbaar zijn in jouw werkveld? Dan is deze verdiepingsleergang zeer geschikt voor jou.
Samen met experts en vakgenoten onderzoek je hoe je de aanpak kunt versterken, uitdagingen kunt overwinnen en echt impact kunt maken in de strijd tegen georganiseerde criminaliteit. Ben je klaar om jouw expertise naar een hoger niveau te tillen en bij te dragen aan de doorontwikkeling van de aanpak tegen ondermijnende criminaliteit? Schrijf je dan in voor deze unieke leergang.
Twee modules, vier cursusdagen
De cursus is opgebouwd uit twee modules en beslaat in totaal vier cursusdagen.
Deel 1
In de eerste module verdiep je je in successen en knelpunten van verschillende benaderingen van ondermijnende criminaliteit, met praktijkcases van preventie, repressie en hun combinaties. Je bespreekt handelings- en interventieopties, en reflecteert met experts en vakgenoten over het versterken van samenhang tussen preventie en repressie.
Deel 2
In de tweede module richt je je op kansen en obstakels in publiek-private samenwerking (PPS) en de uitdagingen rondom informatievoorziening. Je onderzoekt knelpunten in informatie-uitwisseling en privacykwesties, en werkt met cases om de aanpak verder te verbeteren.
De leergang wordt afgesloten met een toekomstgerichte blik, waarbij deelnemers nadenken over de doorontwikkeling van de aanpak.
Na het volgen van deze leergang:
- Heb je actuele wetenschappelijke en praktijkinzichten opgedaan op het gebied van ondermijnende criminaliteit en de integrale aanpak en heb je ideeën en ervaringen uitgewisseld met pioniers op dit gebied;
- Kun je de successen en uitdagingen van verschillende benaderingen in de aanpak van criminele ondermijning onderscheiden;
- Kun je actuele en relevante instrumenten en handelings- en interventieopties binnen de integrale aanpak herkennen en heb je inzicht in de voor- en nadelen;
- Weet je hoe je meer samenhang kunt creëren in preventie en repressie in de aanpak van criminele ondermijning;
- Kun je (on)mogelijkheden van integraal samenwerken en informatiedeling tussen organisaties onderscheiden, specifiek in PPS;
- Heb je ideeën om die samenwerking te verbeteren;
- Heb je een beter beeld van de doorontwikkeling van de integrale aanpak en gereflecteerd op jouw eigen rol daarin;
- Heb je een breder netwerk opgebouwd.
De leergang is bedoeld voor jou als:
- Je werkt dagelijks, direct of indirect, met vraagstukken rondom ondermijnende criminaliteit (zoals drugsgerelateerde criminaliteit, financieel-economische criminaliteit, etc.) of beleid en strategische communicatie hierover.
- Je bent werkzaam als beleidsmedewerker, adviseur/analist, of practitioner bij de rijksoverheid of decentrale overheid (zoals ministeries, LIEC, RIEC, provincies of gemeenten), bij landelijke of regionale eenheden van de nationale politie, het Openbaar Ministerie (OM), de rechterlijke macht, de reclassering, of een private instelling (zoals een bank).
- Je wilt meer inzicht krijgen in de doorontwikkeling van de aanpak van ondermijnende criminaliteit.
- Je hebt een HBO- of WO-niveau en relevante werkervaring.
Na het volgen van deze cursus word je uitgenodigd voor netwerkbijeenkomsten die het CPL organiseert voor alumni en blijf je aan de hand van casusbesprekingen op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen het werkveld van veiligheid.