Universiteit Leiden

nl en

Leergang Ondermijning: uitdagingen in beeld

Ondermijning draait in de kern om criminaliteit. De toenemende verharding van georganiseerde en ondermijnende criminaliteit tast de rechtsstaat steeds meer aan en vraagt om een gerichte en effectieve aanpak. Daarnaast omvat ondermijning ook onwettige en anti-democratische gedragingen die de maatschappelijke stabiliteit ondermijnen en de samenleving onder druk zetten.

Ondermijning bedreigt niet alleen de rechtsstaat, maar ook de veiligheid, stabiliteit en cohesie in de samenleving. Het vraagt om een geïntegreerde aanpak waarin wordt samengewerkt om complexe dreigingen het hoofd te bieden.

Tijdens deze cursus verdiep je je in de verschillende verschijningsvormen van ondermijning en hun impact op de samenleving. Je onderzoekt de ontwikkeling van liberale democratieën in het afgelopen decennium en hoe deze kunnen leiden tot antidemocratische en anti-integratieve effecten.

Aan de hand van casussen analyseer je tactieken, instrumenten en strategieën van ondermijning en krijg je inzicht in de bijbehorende uitdagingen. In interactieve sessies ga je in gesprek met wetenschappers, experts en pioniers. Samen verken je mogelijke interventies en praktische handelingsperspectieven om ondermijning effectief aan te pakken.

De cursus is opgebouwd uit twee modules en beslaat in totaal vier cursusdagen.

In het eerste deel verken je de verschillende vormen van ondermijning en antidemocratische gedragingen. Je leert welke tactieken en instrumenten bewust worden ingezet door verschillende actoren, en je bespreekt subculturen en parallelle samenlevingen.

Je krijgt ook aandacht voor hybride dreigingen en technieken die de nationale veiligheid ondermijnen. 

In het tweede deel werk je actief met cases over georganiseerde criminaliteit en de ondermijnende effecten daarvan. Je bespreekt kansen en uitdagingen in de aanpak van ondermijnende criminaliteit, kijkt naar initiatieven in Nederland en onderzoekt de verwevenheid van boven- en onderwereld. Samen met experts wissel je best practices uit en onderzoek je de geïntegreerde benadering van ondermijning, met aandacht voor grensoverschrijdende criminaliteit en de internationale dimensie.

Docent(en)

Je bespreekt onder andere...

Vormen ondermijning & antidemocratische gedragingen
Welke gedragingen zijn problematisch? Welke ideeën en actoren zitten hierachter? Wanneer vormen ongewenste gedragingen een bedreiging voor onze democratische instellingen?

Hybride dreigingen
Hoe manifesteren deze dreigingen zich in Nederland? Hoe ondermijnen ze onze democratische rechtsorde en wat kun je ertegen doen?

Interventies
Welke interventies kunnen we verkennen om ondermijning effectief aan te pakken?

Handelingsperspectieven
Wat zijn de praktische handelingsperspectieven die we kunnen inzetten bij (verschillende vormen van) ondermijning?

Jij bent...

  • Je houdt je in je dagelijkse werk direct of indirect bezig met vraagstukken op het gebied van ondermijning, antidemocratische gedragingen, maatschappelijke cohesie, polarisatie, cyber security, strategische communicatie, radicalisering en/of extremisme.

  • Je werkt bijvoorbeeld als beleidsmedewerker, adviseur of analist bij de rijksoverheid of decentrale overheid (zoals ministeries, NCTV, AIVD, Defensie, of gemeenten), het OM, de rechterlijke macht, of landelijke of regionale eenheden van de nationale politie.

  • Je wilt meer weten over het vraagstuk ondermijning.

  • Je functioneert op HBO- of WO-niveau en hebt relevante werkervaring.

Na het volgen van deze cursus word je uitgenodigd voor netwerkbijeenkomsten die het CPL organiseert voor alumni en blijf je aan de hand van casusbesprekingen op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen het werkveld van veiligheid.