Cursus: Geweld in Afhankelijkheidsrelaties
Geweld in afhankelijkheidsrelaties omvat verschillende vormen van geweld, waarbij het slachtoffer afhankelijk is van de dader*. Dit komt voor in alle socio-economische lagen en is een veelvoorkomend probleem in Nederland, zoals bij (ex-)partnergeweld, kindermishandeling, ouderenmishandeling en eergerelateerd geweld.
*Dader: zoals een (ex-)partner, familielid, verzorger of hulpverlener
Een driedaagse SKJ-geaccrediteerde cursus voor practitioners werkzaam in de aanpak van huiselijk geweld en/of eergerelateerd geweld.
In de cursus ‘Geweld in Afhankelijkheidsrelaties’ wordt een overzicht gegeven van recente ontwikkelingen rondom (complexe) geweldsvormen. Deelnemende professionals gaan aan de hand van praktijkvoorbeelden en casuïstiek aan de slag met vragen omtrent het herkennen en duiden van signalen van verschillende vormen van geweld in afhankelijkheidsrelaties en de dilemma’s en uitdagingen in samenwerking. Er is ruimte om in gesprek te gaan met experts over de effectiviteit van hun mogelijke interventies.
Enkele vragen die worden behandeld zijn: hoe kunnen professionals meer systeemgericht werken? Hoe kunnen zij met een lange adem naar complexe problemen kijken en wat is hiervoor nodig? Hoe kunnen zij de aanpak gezamenlijk verder brengen en welke ideeën hebben ze hiervoor?
- Dag 1:
Je krijgt een introductie van verschillende vormen van geweld in afhankelijkheidsrelaties (GiA) en hoe deze vormen zich tot elkaar verhouden. Je kijkt samen met experts naar actuele en relevante uitdagingen en dilemma’s in de aanpak. - Dag 2:
Je gaat praktijkgericht te werk en richt zich op knelpunten rondom de Wet meldcode en informatiedeling tussen professionele partners onderling en burgers.
- Dag 3:
Het systeem waarin geweld zich afspeelt komt aan de orde. Er is aandacht voor de complexe wisselwerking tussen slachtoffer en dader. Je leert meer van het daderperspectief van een expert. Verder kijk je naar het onderwerp genderverhoudingen binnen GiA.