Universiteit Leiden

nl en

Sterrenkunde (BSc)

Bij de bacheloropleiding Sterrenkunde houd je je bezig met vraagstukken over het heelal: Wat gebeurt er in een zwart gat? Wat is donkere materie? Daarbij pas je veel wiskunde en natuurkunde toe, en werk je met computersimulaties van bijvoorbeeld planeetbanen.

Waarom Sterrenkunde studeren?

Je studeert Sterrenkunde wanneer je je wilt richten op alle facetten van het heelal. Je doet uitgebreide kennis op over planeten en hun manen, asteroïden, sterren en andere objecten in het heelal. Daarnaast leer je alles over instrumenten en methoden om het heelal te bestuderen. Met deze studie kun je veel betekenen voor de maatschappij. Zo is medische beeldapparatuur, zoals de MRI-scanner op sterrenkundige technologie gebaseerd en zijn de grootste zonnepanelen gemaakt van materiaal dat ontwikkeld is om een ruimtetelescoop van energie te voorzien.

Vanwege de gekozen cookie-instellingen kunnen we deze video hier niet tonen.

Bekijk de video op de oorspronkelijke website of

Waarom Sterrenkunde studeren aan de Universiteit Leiden?

  • Sterrenkunde is één van de weinige bacheloropleidingen in Nederland die gericht zijn op het vakgebied sterrenkunde in zijn volledige breedte.
  • Je krijgt college van topwetenschappers. Veel docenten genieten als wetenschapper grote naamsbekendheid in binnen- en buitenland. Het onderwijs wordt verzorgd door de Sterrewacht Leiden, een van de meest toonaangevende onderzoeksinstituten ter wereld.
  • Wetenschappelijk onderzoek is volledig in de opleiding ingebed. Al vanaf het eerste jaar doe je zelf sterrenkundige waarnemingen met moderne telescopen en je sluit de bachelor af met een eigen onderzoeksproject. Zo word je opgeleid tot een kritisch en zelfstandig wetenschappelijk onderzoeker.

Lees meer redenen om Sterrenkunde te studeren aan de Universiteit Leiden.

Nadia

Student

Nadia

'Het is van tevoren best lastig om in te schatten wat je met Sterrenkunde leert. Ik zie het als: natuurkunde en wiskunde toegepast op sterrenkundige aspecten. En ook specifieke vakken over hoe ontstaan sterren, sterrenstelsels en planeten. Maar er is ook een praktisch gedeelte, meer met data en programmeren.'

Michiel Hogerheide

Docent

Michiel Hogerheide

‘Leiden is één van de weinige steden waar je monodisciplinair Sterrenkunde kunt studeren. Bovendien is het onderzoeksinstituut verreweg het grootste van Nederland. Dat betekent dat er veel mogelijkheden zijn voor onderzoeksplekken en stages.’

Past Sterrenkunde bij jou?

  • Je bent gefascineerd door het heelal en het ontstaan van leven
  • Wiskunde B en natuurkunde behoren tot je sterkste vakken
  • Je houdt je graag bezig met het analyseren en oplossen van complexe vraagstukken
  • Je beschikt over doorzettingsvermogen en werkt graag samen

Sterrenkunde is een pittige studie. Met een vwo-profiel Natuur & Techniek of een ander profiel met aanvulling van wiskunde B en natuurkunde kun je worden toegelaten tot deze opleiding. Lees meer over toelatings- en aanmeldingseisen voor Sterrenkunde.

Chat met onze studenten

Heb je een vraag over het studentenleven in Leiden, studeren aan de Universiteit Leiden of ben je op zoek naar informatie over de opleiding Sterrenkunde? Kom direct in contact met één van onze studenten!

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie.