Universiteit Leiden

nl en

Religiewetenschappen (BA)

Waarom Universiteit Leiden

Religiewetenschappen in Leiden gaat niet alleen over de inhoud van religies, maar plaatst deze ook in een bredere context. Verdiep je in mensen en hun opvattingen, in de rol die religies spelen in de wereld, mondiaal en regionaal, in heden en verleden.

De sterke punten van Religiewetenschappen in Leiden:

  • Het onderwijs is gebaseerd op het actuele onderzoek van onze docenten, zodat je als student op de hoogte bent van de laatste ontwikkelingen in dit vakgebied. Zelf doe je tijdens de opleiding ook onderzoekservaring op.
  • In deze brede opleiding bestudeer je de wereldgodsdiensten christendom, jodendom, islam, hindoeïsme en boeddhisme, de antieke godsdiensten en nieuwe religieuze bewegingen. Je plaatst deze in historisch en sociaal-cultureel perspectief.
  • Naast je kennis over de vele aspecten van Religiewetenschappen, ontwikkel je ook academische en algemene vaardigheden die in je latere loopbaan goed van pas kunnen komen. Een paar voorbeelden: informatie vinden en kritisch beoordelen, projectmanagement, creativiteit en communicatieve vaardigheden.
  • Vanaf je tweede jaar krijg je ruimte voor om je eigen accent te leggen. Je kunt je verdiepen in een specifieke godsdienst, of een onderwerp kiezen dat verschillende godsdiensten raakt.

Markus Davidsen

Docent

Markus Davidsen

"Waarom Religiewetenschappen in Leiden? Ik denk dat Religiewetenschappen in Leiden breder is dan de meeste andere godsdienstwetenschappelijke opleidingen in Nederland. We hebben specialisten over alle grote religies in huis, doen de hele godsdienstgeschiedenis vanaf de Oudheid tot het internet-tijdperk en zijn daarnaast ook sterk in sociaal-wetenschappelijk onderzoek naar religie."

Studeren aan een universiteit van wereldklasse

Universiteit Leiden, in 1575 opgericht, is de oudste universiteit van Nederland en heeft al ruim vier eeuwen wereldwijd een goede reputatie. We behoren al vele jaren tot de koplopers in de Nederlandse en internationale rankings. Sinds 1575 hebben we honderdduizenden studenten van over de hele wereld opgeleid, met goed en persoonlijk onderwijs, waarin het onderzoek van onze docenten een grote rol speelt. Onze docenten doen er alles aan om je zo goed mogelijk te begeleiden en dagen je uit als je meer kunt én wilt.

Kritische denkers
Ons doel is om onze studenten op te leiden tot kritische denkers. We hechten grote waarde aan vrijheid van geest, van denken en spreken. We gaan de discussie niet uit de weg. Wat ons bindt, is de zoektocht naar oplossingen voor actuele mondiale vraagstukken. Dat doen we met een open blik.

Diversiteit en inclusiviteit bij de opleiding
Wij zijn ervan overtuigd dat ons onderwijs pas kan bloeien als iedereen binnen de opleiding zichzelf kan zijn. Ruimte voor verschillende perspectieven en gezichtspunten die mensen meebrengen vanuit etniciteit, gender, seksuele oriëntatie, gezondheid, religie, leeftijd of sociaaleconomische achtergrond is daarom belangrijk. Iedere nieuwe generatie ziet de wereld vanuit een nieuw perspectief – en onze studenten zijn de nieuwste generatie. Wij gaan graag met jou in gesprek over jouw visie. De Universiteit Leiden voert sinds 2014 een specifiek diversiteitsbeleid, met als doel het bevorderen van een diverse en inclusieve leer- en werkomgeving voor alle medewerkers en studenten.

Meer redenen om te kiezen voor de Universiteit Leiden.

Studeren aan de faculteit Geesteswetenschappen

We leven in een dynamische tijd met complexe vraagstukken. Om deze wereld te begrijpen is goed en relevant onderzoek en onderwijs nodig. Precies dat onderzoek en onderwijs vind je bij de faculteit Geesteswetenschappen in Leiden. Wij bestuderen een breed scala van talen, culturen, kunsten en samenlevingen van over de hele wereld, van prehistorie tot heden. Dat doen we gedreven en altijd met de grootste aandacht voor onze studenten. De Leidse aanpak van onderwijs geven en onderzoek doen heeft ons ver gebracht: we behoren tot de internationale top.

Als student aan onze faculteit leer je de wereld kennen! Je wordt opgeleid tot kritisch denker en academisch professional. Maar even belangrijk vinden wij het om je op te leiden tot betrokken burger, die midden in de wereld staat en die bij kan dragen aan een oplossing voor de uitdagingen van onze tijd. Bij onze manier van opleiden horen uiteraard academische kennis en vaardigheden, maar ook skills waar werkgevers om vragen. Als je voor de faculteit Geesteswetenschappen kiest, kies je voor een internationale academische gemeenschap waar kwaliteit, ambitie en een kritische geest leidend zijn.

Vanwege de gekozen cookie-instellingen kunnen we deze video hier niet tonen.

Bekijk de video op de oorspronkelijke website of