Universiteit Leiden

nl en

Rechtsgeleerdheid (LL.B.)

Studieprogramma

Het eerste jaar

De bacheloropleiding duurt in totaal drie jaar. Naast een reguliere onderwijsweek van 12-14 contacturen per week, besteed je ongeveer 28 uur aan zelfstudie. Gemiddeld ben je dus per week 40 uur met je studie bezig. Het eerste jaar, de propedeuse, is een algemeen jaar met inleidende vakken die de volle breedte van de juridische opleiding laten zien. Ook is er aandacht voor fundamentele vragen over recht en rechtvaardigheid. Op deze manier werk je aan je brede juridische basiskennis. In het eerste jaar is er bovendien veel aandacht voor vaardigheden zoals tekstanalyse, taal- en schrijfvaardigheid en de aanpak voor het oplossen van juridische vraagstukken. 

Tweede en derde jaar

In je tweede en derde jaar verdiep je de kennis die je in het eerste jaar hebt opgedaan. Daarnaast krijg je dan meer keuzevrijheid bij het inrichten van je studie. Je ontwikkelt en beheerst de juridische vaardigheden die je in je carrière nodig hebt, zoals spreekvaardigheid, onderzoeksvragen stellen en argumenteren. Een studieperiode in het buitenland is dé kans om je horizon te verbreden. In het derde jaar rond je je studie af.

Keuzevrijheid

Binnen de studie is er veel keuzevrijheid. Zo kies je binnen enkele vakken je eigen variant en kun je kiezen uit vele  interessante specialisaties. Dit geldt ook voor de afstudeerruimte: hoe je afstudeert, laat je aansluiten bij jouw toekomstplannen.

Hoe vul jij je keuzeruimte in?

In Leiden kun je je opleiding zo veel mogelijk laten aansluiten op jouw interesses en ambities. In het derde bachelorjaar is de vrije keuzeruimte. Een half jaar lang (oftewel 30 EC) kun je je verdiepen door middel van een interessante minor. Of wat dacht je van een periode studeren in het buitenland?

Een half jaar lang (oftewel 30 EC) kun je je verdiepen in een minor naar keuze. Een minor is een samenhangend pakket van vakken. Denk aan een verdieping in o.a. mensenrechten, rechtspraktijk of fundamentele vragen over recht en rechtvaardigheid. 

Een studieperiode in het buitenland is de kans om je horizon te verbreden. Specialistische kennis die aan de Universiteit Leiden niet voorhanden is, vind je soms wel bij een universiteit in het buitenland. Je leert je redden in een onbekende omgeving. Je verbetert je talenkennis en vergroot je kansen op de arbeidsmarkt. Bovendien leer je internationaal te denken. In het buitenland studeren is mogelijk binnen het reguliere studieprogramma, dus je loopt geen vertraging op.
Hiervoor kun je in je tweede jaar plannen maken.

Op een buitenlandse universiteit kun je vakken volgen die aan de Universiteit Leiden niet worden gegeven. Ook kan je je verdiepen in onderwerpen waar op de Universiteit Leiden minder aandacht voor is. De rechtenfaculteit werkt samen met vele gerenommeerde universiteiten in Europa, zoals Oxford, Parijs, Siena, Oslo, Granada en Zürich. Maar ook wereldwijd heeft de opleiding goede contacten. Zo kun je bijvoorbeeld studeren in China aan de Shanghai International Studies University. Kijk voor meer informatie bij het Bureau Internationaal Onderwijs

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie.