Internationale politiek (BSc)
Arbeidsmarkt
Met het behalen van jouw bachelordiploma Politicologie: Internationale Politiek zet je een goede stap richting arbeidsmarkt. Als politicoloog heb je werkgevers veel te bieden en kun je terecht in uiteenlopende functies. Zeker als je tijdens je opleiding al een beetje met je carrière bezig bent geweest. De opleiding en het studentenleven bieden je legio mogelijkheden om te ontdekken wat je kunt, wilt en wat je nog kunt leren.
SPIL: de studievereniging voor en door politicologen
Politicologie heeft een in SPIL een actieve studievereniging. Behalve gezelligheid en inhoudelijke verdieping, biedt SPIL ook tal van mogelijkheden om je talenten te ontplooien. Bijvoorbeeld in een bestuursfunctie of als lid van een van de SPIL-commissies. Daarnaast organiseert SPIL ook regelmatig activiteiten waar jij als student in contact komt met afgestudeerde politicologen en met vertegenwoordigers van de overheid en het bedrijfsleven.
Meer weten over de Studievereniging voor Politicologen in Leiden?
Wat doen alumni?
De studie Politicologie/Internationale Politiek is geen ‘beroepsopleiding voor politici’. Natuurlijk, sommige studenten gaan na (en zelfs tijdens) hun studie de politiek in, maar de meeste politicologen vinden elders een baan. Als politicoloog ben je breed opgeleid, heb je veel kennis van politiek, beleid en bestuur. Je hebt geleerd goed te analyseren en helder te schrijven en presenteren. Dat maakt je aantrekkelijk voor allerlei werkgevers. Of het geeft je een basis om als zelfstandige aan de slag te gaan.
Afgestudeerde politicologen kom je tegen als consultant, journalist, docent, ambtenaar, diplomaat... noem maar op. Zij werken bij internationale instellingen, lobbykantoren, gemeenten, media, belangengroepen of ministeries.
Klik op een deelgebied om voorbeelden te zien van functies die politicologen bekleden:
- Beleidsadviseur
- Stembureaulid Eerste & Tweede Kamer
- Fractievoorzitter
- PhD kandidaat
- Politiek analist
- Research Scientific Associate
- Consultant
- Adviseur Public Affairs
- Global Associate
- Persvoorlichter
- Journalist
- Redacteur
- Communicatiemedewerker
- Docent
- Teaching and Research Staff Member
- Trainer
- Financial Trainee
- Financieel adviseur
- Supply Chain Administrator
Wil je meer functies van afgestudeerden per masterspecialisatie zien? Ga dan naar de website van de LU Career Zone via het rechterblok.
Bewust en actief werken aan je toekomst
Waar jij na je studie gaat werken, hangt af van jouw persoonlijkheid, voorkeuren, kennis en vaardigheden. Deze ontwikkel je gaandeweg. Tijdens en na je opleiding maak je keuzes die jouw profiel bepalen. De opleiding en het studentenleven bieden volop mogelijkheden je te ontplooien. Het is aan jou om bewust en actief te werken aan je toekomst.
Het opbouwen van een professioneel netwerk
Via het Mentornetwerk van de Universiteit Leiden kun in contact komen met afgestudeerden van de Universiteit. Deze oud-studenten helpen je graag met het beantwoorden van jouw vragen over het werkveld van je studie. Bezoek de online portal Mentornetwerk.
Alumni over hun (weg naar een) baan
Vanwege de gekozen cookie-instellingen kunnen we deze video hier niet tonen.
Bekijk de video op de oorspronkelijke website ofCareer Services Universiteit Leiden
Bij de Career Service van jouw faculteit kun je terecht voor o.a.:
- Loopbaanadvies (Wat is er mogelijk? Wat past bij mij? Hoe kom ik daar?)
- Studiekeuze/masterkeuze advies (Hulp bij keuzes tijdens je studie)
- Workshops & Events (Wat zijn de baanmogelijkheden en hoe leer ik solliciteren?)
- Carrièretests
- Stages en vacatures
- CV- en LinkedIn-check
Lees meer over de Career Services.
Ruggensteuntjes richting arbeidsmarkt
Natuurlijk sta je er niet alleen voor. In en rond de opleiding zijn er tal van voorzieningen getroffen om je voor te bereiden op de arbeidsmarkt.