Universiteit Leiden

nl en
Life Science & Technology - Faculteit der Wiskunde en Natuurwetenschappen - Universiteit Leiden

Life Science and Technology (BSc)

Arbeidsmarkt

De overheid en bedrijven investeren zwaar in de Life Sciences sector. Biotechnologie, het genoomonderzoek en duurzame chemie zijn tot speerpunten in het beleid voor de toekomst verklaard.

Wat doet een LST’er?

Door de interdisciplinaire insteek kan deze studie je op veel verschillende plekken brengen. Zo kun je je als LST’er als onderzoeker in het lab komen, voor de klas terecht komen, je bezig houden met de juridische kant van biotechnologie, het formuleren van medicijnen of business intelligence.

Jitske Marcelis

Alumna

Jitske Marcelis

‘Vooral de brede focus van de studie sprak me aan: je krijgt een goede basis van wiskunde, natuurkunde, celbiologie en biochemie. Uiteindelijk ben ik zelf meer van de theorie. Daarom past het onderwijs ook perfect bij mij. Nu kan ik andere mensen enthousiast maken voor de (bio)chemische processen die ik zelf zo fascinerend vind.’

Wouter Beumer

Alumnus

Wouter Beumer

‘Ik werk bij ProQR, een biotechbedrijf dat medicijnen ontwikkelt tegen genetische ziekten, zoals taaislijmziekte. Ik werk op het grensvlak van farmacologie, immunologie en toxicologie. Mijn studie LST heeft me daarvoor een goede basis gegeven, namelijk een brede kennis van de cel- en moleculaire biologie.’

Wendy van Egmond

Alumna

Wendy van Egmond

‘Ik coördineer het hele proces, van de inhoudelijke vraag tot het technisch ontwerp en het testen van prototypes. Daar komt veel communicatie bij kijken en dat maakt mijn baan heel gevarieerd. Met LST kon ik alle kanten nog op. Juist in deze baan ben ik erg op mijn plek: ik heb het overzicht, maar begrijp ook de onderliggende biochemie.’

Waar werken LST’ers?

Afgestudeerde LST’ers vinden werk in alle sectoren van de samenleving door het brede vakkenpakket en de uitgebreide oriëntatie op het openbaar bestuur. Dus ook in het bedrijfsleven en bij internationale organisaties. Denk hierbij aan banen als:

  • Onderzoeker. Na je studie kun je aan de slag als onderzoeker bij onderzoeksafdelingen van bedrijven (research & development) of starten met een promotieonderzoek aan een universiteit of onderzoeksinstituut.
  • Adviseur/voorlichter/beleidsmedewerker. Ook vinden afgestudeerde LST-studenten een baan als adviseur, beleidsmedewerker of voorlichter bij de overheid of in biotech- en farmaceutische bedrijven.
  • Onderwijs/communicatie. Daarnaast zijn er voor LST’ers ruime mogelijkheden binnen het onderwijs en de wetenschapscommunicatie.