Universiteit Leiden

nl en

Griekse en Latijnse taal en cultuur (BA)

Over de opleiding

In de opleiding Griekse en Latijnse taal en cultuur leer je het Grieks en Latijn optimaal te beheersen. Je ontwikkelt inzicht in de wijsbegeerte, geschiedenis en literatuur van de klassieke tijd en leert antieke thema’s herkennen in de schilderkunst en literatuur van nu. Ook zie je hoe de antieke cultuur nog steeds leeft in onze moderne maatschappij.

Opbouw van de bacheloropleiding

In het eerste jaar ga je hard aan de slag om je beheersing en vertaalvaardigheid van het Latijn en Grieks te oefenen: je verrijkt je woordenschat, traint je leesvaardigheid en verkent de Griekse en Latijnse grammatica tot in de finesses. Daarna staat steeds een bepaalde auteur of een bepaald genre centraal. Tijdens deze colleges wordt je taalvaardigheid natuurlijk verder ontwikkeld, maar je concentreert je voornamelijk op de interpretatie van de Griekse en Latijnse literatuur. Je maakt kennis met taalkundige, literaire en cultuurhistorische aspecten van de teksten die je leest. Daarnaast krijg je overzichtsvakken Oude Geschiedenis en Antieke Wijsbegeerte.

In het tweede jaar maak je kennis met meer auteurs, genres en periodes uit de Griekse en Latijnse literaire geschiedenis. Je verdiept je verder in de geschiedenis, filosofie en taalkunde. Ook krijg je in dit jaar een inleiding in de materiële cultuur van de oudheid (aan dit college is de excursie verbonden), in handschriften en papyri en in het Latijn van de Renaissance. Twee werkcolleges kies je zelf in de gebonden keuzeruimte. Zo begin je alvast je zelf je optimale weg door je studie uit te stippelen. 

In het derde jaar kies je een groter werkcollege Grieks of Latijn, lees je een zelfstandig pensum, en krijg je een inleiding in de Late Oudheid. Naast je hoofdstudie heb je keuzeruimte die je op verschillende manieren kunt benutten. Hier heb je ook de mogelijkheid om te kiezen voor een stage of een verblijf aan een buitenlandse universiteit. Als laatste onderdeel van je bacheloropleiding schrijf je een eindwerkstuk, waarvoor je onderzoek doet naar een zelfgekozen onderwerp. De academische vaardigheden die je voor dit onderzoek nodig hebt, oefen je al vanaf het begin van je studie.

Voorbeelden van afstudeeronderwerpen

  • De Cycloop, zijn naam en zijn rol in de Odyssee
  • Drama queen Dido. Boek IV van Vergilius' Aeneïs beschouwd als Griekse tragedie
  • Catullus en bondage: Interpretatie van een nieuwe vertaling van zijn gedichten 
  • Griekse epigrammen in Rome: een geval van migratieliteratuur?
  • De brieven van de vrouwelijke humanist Laura Cereta vanuit een genderperspectief bekeken

Kristie Thomassen

Eerstejaarsstudent

Kristie Thomassen

"De studie bevalt goed. Je hebt het best druk met het lezen van alle teksten. Wat het leuk maakt is dat je niet alleen met vertalen bezig bent, maar bijvoorbeeld ook met de interpretatie van teksten, zoals van Oepidus Rex. Je bent veel meer dan op de middelbare school bezig met tekstkritiek. Zo word je bewust van het genre, de tijdgeest en de gedachtegang. Wat mij aanspreekt in de studie is dat er naast taal ook aandacht is voor geschiedenis en filosofie. Zo krijg je in het eerste semester het vak Antieke Wijsbegeerte. Voor dat vak schreef ik een essay over de filosoof Heraclitus. Zijn standpunt ga je dan analyseren. Ik kreeg volledig de vrijheid om dat op mijn eigen manier te doen."

Cedric van der Leelie

Eerstejaarssstudent

Cedric van der Leelie

"Ik ben nu een jaar bezig en kan zeggen dat de studie me heel goed bevalt. Het is een intensieve opleiding, maar dat is prima, want het is het eindresultaat dubbel en dwars waard. Als student lees je heel veel, bijvoorbeeld over geschiedenis en cultuur. Daarnaast besteed je ook veel tijd aan taalverwerving. Het is natuurlijk belangrijk om het Grieks en Latijn goed onder de knie te krijgen, zodat je de originele teksten kunt lezen. In het eerste semester heb ik onder meer het vak 'Griekse en Romeinse filosofie' gevolgd. Andere interessante vakken zijn 'Griekse en Latijnse literatuurgeschiedenis', waar je een goed overzicht krijgt van schrijvers door de hele oudheid heen en 'Oude geschiedenis', waarbij we de grote lijnen van de hele periode van de oudheid behandelen."

Christoph Pieper

Docent

Christoph Pieper

"Mijn liefde voor de Latijnse poëzie van de 15e eeuw ontstond tijdens mijn studie in Duitsland en Italië. Hierover ging mijn promotieonderzoek. In de bachelorcolleges houd ik me echter met name bezig met de oudheid, met Cicero als speerpunt; maar ook de Romeinse liefdeselegie en de late oudheid liggen mij na aan het hart."

Timo vertelt je alles over de opleiding Griekse en Latijnse taal en cultuur

Vanwege de gekozen cookie-instellingen kunnen we deze video hier niet tonen.

Bekijk de video op de oorspronkelijke website of

Onderwijsvormen

Als student Griekse en Latijnse taal en cultuur studeer je in principe 40 uur per week. Een volle werkweek dus! Je besteedt ongeveer 15 uur per week aan colleges, werkgroepen en tentamens. De rest van de studieweek bereid je die zelfstandig voor.

In hoorcolleges zet de docent de grote lijnen uit en licht de studiestof nader toe. In werkcolleges diep je onderwerpen verder uit en bespreek je oefeningen en opdrachten. Ook houd je mondelinge presentaties. Bij de meeste colleges zijn de groepen klein; je kunt altijd vragen stellen.

Studiebegeleiding

Je komt samen met een aantal andere eerstejaarsstudenten in een kleine groep met een eigen mentor. De mentoren zijn meestal ouderejaarsstudenten die je op weg helpen in je studie. In de mentorgroep oefen je onder andere academische vaardigheden: van correcte literatuurverwijzingen tot het schrijven van een wetenschappelijk betoog. Ook is de mentorgroep een goede manier om je studiegenoten te leren kennen.

De studieadviseur van de opleiding helpt je met zaken als keuzemogelijkheden, studieproblemen, studievertraging en studiestaking.

Ook buiten je studie kun je terecht voor ondersteuning, bijvoorbeeld bij de studentendecaan of studentenpsycholoog. Heb je een functiebeperking? Fenestra Disability Centre staat voor je klaar met speciale regelingen, advies en een luisterend oor.