Universiteit Leiden

nl en

Filosofie (BA)

Na je studie

En dan ben je afgestudeerd filosoof. Je bent niet bang voor ingewikkelde problemen en je bent gewend deze op een gestructureerde manier aan te pakken. Bovendien ben je opgeleid tot een onafhankelijke en kritische denker. Dat maakt je geschikt voor veel verschillende functies.

In deze video leer je Floris Schleicher kennen. Hij heeft Filosofie gestudeerd aan de Universiteit Leiden en werkt nu als Filosofie docent op een middelbare school. Ben je benieuwd wat hij precies doet en wat hij ervan vindt? Kijk dan de video!

Vanwege de gekozen cookie-instellingen kunnen we deze video hier niet tonen.

Bekijk de video op de oorspronkelijke website of

Wat weet je en kun je na je bachelordiploma?

Na afronding van de opleiding heb je:

  • Kennis van en inzicht in de historische ontwikkeling van de filosofie, in het bijzonder ook in relatie tot de ontwikkeling van de verschillende vakwetenschappen;
  • Kennis van en inzicht in de maatschappelijke en culturele betekenis van de filosofie;
  • Kennis van en inzicht in de voornaamste klassieke onderdelen van de filosofie, inclusief de problemen, methoden en kernbegrippen die daarbij horen. 
  • Je hebt academische en algemene vaardigheden opgedaan, zoals een onderzoek opzetten en uitvoeren, informatie kritisch beoordelen, samenwerken in een team, problemen creatief oplossen en helder communiceren. 

Toekomstperspectief

Wil je een volledige academische opleiding? Dan ga je na je bachelor door met een masteropleiding. Na een succesvol afgeronde masteropleiding ontvang je de titel Master of Arts (MA). Met een masteropleiding op zak heb je meer kans op een baan op academisch niveau.
Lees meer over onze masteropleidingen

Waar je later werkt, hangt af van je eigen interesses, kennis en vaardigheden en de keuzes die je maakt. Studenten die deze opleiding volgen, komen dan ook terecht in uiteenlopende sectoren en beroepen.
Lees meer over de arbeidsmarkt

Ton Rovers

Alumnus

Ton Rovers

"In het derde jaar koos ik voor de minor Informatica waarin je logica ook in de praktijk gaat toepassen met programmeren. De studie filosofie vormde daarvoor een goede basis. Momenteel werk ik als Security Engineer bij ING, waarbij ik mij bezighoud met de veiligheid en de risico’s van IT-systemen voor de bank en voor de klanten. Wellicht lijkt de studie Filosofie niet direct vanzelfsprekend voor mijn functie. Toch heb ik juist tijdens die studie academische vaardigheden geleerd die ik nu toepas, zoals kritisch nadenken en op een heldere manier schrijven. Daarnaast komt het onderdeel logica van filosofie terug in de IT. Bij het programmeren van IT-systemen is de basis dat je logische regels als het ware aan elkaar rijgt. In de filosofie leer je die logische regels. Evenals op een analytische, logische, manier nadenken. Bovendien leer je abstract te redeneren."

Hanneke Muilwijk

Alumna

Hanneke Muilwijk

"Ik deed naast Filosofie ook een bèta-opleiding en ben nu trainee bij het Ministerie van Infrastructuur en Milieu. Ik ben geïnteresseerd in milieuproblemen en die worden niet alleen met slimme technologische vindingen opgelost. Dus ik zocht naar antwoorden en ideeën in de ethiek en politieke filosofie. Bij Filosofie leerde ik sterk analytisch denken en helder schrijven, dat komt nu goed van pas."

Floris Schleicher

Alumnus Filosofie

Floris Schleicher

“Tijdens mijn studie heb ik extra werkervaring opgedaan. Zo was ik actief voor studentenbesturen. Hierbij bouwde ik een netwerk op en ontwikkelde ik mijn organisatorische en communicatieve kwaliteiten. Zelf had ik het meeste aan de stages die ik tijdens mijn master heb gelopen, maar in mijn netwerk heb ik ook gezien dat relevante werkervaring veel bijdraagt.”

Ontdek je toekomst op het Humanities Career Event

De faculteit Geesteswetenschappen wil dat haar studenten na hun afstuderen goed terechtkomen. Daarom organiseren we elk jaar een Humanities Career Event. Hier kom je in contact met een groot aantal bedrijven en organisaties die mogelijk interessant zijn voor jou. Denk je al na over sollicitatiebrieven en je CV? Op het Career Event zijn er interessante workshops met tips en advies over de beste voorbereiding op de arbeidsmarkt. In andere workshops ontdek je wat je carrièremogelijkheden zijn.

Hier krijg je een indruk van het Career Event van 2021.

Loopbaanbegeleiding

De faculteit Geesteswetenschappen heeft een eigen Career Service waar je met al je vragen over de arbeidsmarkt terecht kunt. Onze adviseurs bieden je advies en begeleiding bij het vinden van (internationale) stages en werk. Daarnaast organiseert de Career Service workshops en geeft voorlichting over zaken als arbeidsmarktoriëntatie en solliciteren.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie.