Universiteit Leiden

nl en

Chinastudies (BA)

Studieprogramma

Binnen de opleiding Chinastudies richt je je op verschillende vakgebieden. Je verdiept je in taalvaardigheid, het moderne China, geschiedenis, cultuur en literatuur. In het tweede en derde jaar kun je via keuzevakken en de vrije keuzeruimte je studie deels zelf vormgeven.

Een aantal vakken uit het eerste jaar uitgelicht

In intensieve, verplichte werkcolleges leer je Mandarijn. In je eerste jaar leer je ongeveer 1300 woorden en 850 karakters. Om de taal en de uitspraak (de tonen!) goed onder de knie te krijgen, maak je veel gebruik van speciale audioapparatuur in het Talencentrum.

De huidige Chinese samenleving is een complex mengsel van Chinese traditie, planeconomie, markteconomie en interna­tionale invloeden. De Chinese maatschappij is in de laatste dertig jaar fundamenteel veranderd. Bij dit vak zit je dicht op de actualiteit. De belangrijkste structuren en vraagstukken in het hedendaagse China komen ruim aan bod.

China kent een zeer rijke letterkundige traditie. In vogelvlucht leer je de belangrijkste werken kennen. Daarnaast ontdek je de boeiende visuele en materiële kunst van China en leer je de basisbeginselen van de kunstgeschiedenis.

Gedetailleerd programma

Hieronder vind je een overzicht van het curriculum. Wil je een gedetailleerde beschrijving van de vakken? Bezoek dan onze StudiegidsLet op: dit is het programma van het huidige studiejaar. Het programma van volgend jaar kan verschillen.

Klik op de loep voor een vergroting.

Hoe vul jij je keuzeruimte in?

Bovenop de keuzevrijheid die je hebt in vakken binnen de opleiding, is er in het derde jaar van je studie ook nog een keuzeruimte van 30 studiepunten. Je mag zelf bepalen hoe je die invult. Denk bijvoorbeeld aan:

Verdiep je kennis met extra colleges bij je eigen opleiding of kies bij een andere opleiding een vak dat past bij jouw specialisatie, bijvoorbeeld op het gebied van Japanstudies, Koreastudies of bijvoorbeeld geschiedenis. Je maakt je keuze uit speciaal samengestelde pakketten (er zijn meer dan vijftig minoren), maar je kunt ook zelf een pakket samenstellen.

Tijdens een stage werk je voor een aaneengesloten periode bij een organisatie, bijvoorbeeld een ministerie, gemeente of maatschappelijke organisatie. Dit is een goede manier om werkervaring op te doen. De inhoud van de stage spreek je af met je studieadviseur. Onze Student Career Service helpt je graag om een geschikte stageplek te vinden.

Alleen in Leiden kun je je wetenschappelijke én kunstzinnige talenten tegelijk ontwikkelen. Naast je studie in Leiden kun je vakken volgen aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten en het Koninklijk Conservatorium in Den Haag.

Een stage of studieperiode in het buitenland is een goede manier om je horizon te verbreden. Je leert je redden in een onbekende omgeving. Je verbetert je talenkennis en vergroot je kansen op de arbeidsmarkt. En heel belangrijk: je leert internationaal te denken.

Leerlingen begeleiden, helpen en enthousiasmeren: dit alles staat centraal in het werk van de leraar. Als docent kun je je liefde voor je vak overbrengen op jonge mensen. 
Met de Educatieve minor, die aansluit bij opleidingen die ook een schoolvak zijn, ben je gekwalificeerd om les te geven in de onderbouw van havo, vwo en vmbo-t. Dat is mooi meegenomen, want er is dringend behoefte aan universitaire docenten. Bovendien is het een uitstekende voorbereiding op het behalen van de eerstegraads lesbevoegdheid.