Biologie (BSc)
Over de opleiding
Biologie is een brede studie met uiteenlopende onderwerpen en methodieken. Bij de reguliere studierichting Biologie ontwikkel je in de eerste anderhalf jaar een stevige wetenschappelijke basis en leer je verschillende werkvelden beter kennen.
Studiebegeleiding
Om je te helpen je studie succesvol en vlot te doorlopen biedt de Universiteit Leiden begeleiding en advies aan. Zowel op inhoudelijk gebied als op het gebied van bijvoorbeeld persoonlijke ontwikkeling zijn er verschillende mensen en afdelingen bij de Universiteit Leiden die je daarbij kunnen helpen. De studieadviseur van jouw opleiding is de deskundige op het gebied van je studie en eventuele problemen, zoals studievertraging, planning, examenregelingen, etc.
Alles over begeleiding en advies
Mike
Wat is het favoriete vak van Mike?
'Mijn favoriete vak is Immunobiologie. Dit vak gaat over het menselijke afweersysteem. Ik ben gefascineerd door ziektes en welke rol bacteriën daarbij spelen. Ik vind het interessant om te kijken hoe het lichaam op bepaalde bacteriën reageert en hoe een bacterie bepaalde processen in het lichaam verstoort.'
Mare
Wat vindt Mare van de vakken?
'Biodiversiteit dier en evolutiebiologie vind ik de leukste vakken tot nu toe. Het bestuderen van de macroprocessen spreekt mij aan.'
Je volgt vakken uit zes thema’s:
- Fundamenten van het Leven
- De Cel
- Project Popularisering van Wetenschap
- Tree of Life
- Het Organism
- Het Organisme en Omgeving.
Naast je biologievakken volg je ook vakken als wiskunde en statistiek. Biologie studeren kost je een volle werkweek van 42 uur, gemiddeld 30 contacturen per week en 12 uur voor zelfstudie.
Na de basisvakken in de eerste helft van het tweede jaar (o.a. Moleculaire Biologie, Evolutiebiologie 2, Systeembiologie en Academische vaardigheden: Bio-ethiek en On Being a Scientist) staan verdieping en persoonlijke invulling van je vrijekeuzeruimte centraal in het tweede en derde jaar. Je vrijekeuzeruimte kun je gebruiken om je te verdiepen in je favoriete vakgebied. Voorbeelden van specialisaties zijn Moleculaire Biotechnologie, Gedragsbiologie, Moleculair Plantenonderzoek en Ecologisch onderzoek. Daarnaast kun je als student-assistent een bijdrage leveren aan het onderwijs.
In de eerste helft van het derde jaar heb je vrijekeuzeruimte van 30 studiepunten (EC). Je kunt deze grotendeels naar eigen voorkeur invullen met een minor of keuzevakken en je hebt de gelegenheid in het buitenland te gaan studeren. De bacheloropleiding sluit je af met het Bachelor Research Project, waarin je je verworven kennis en vaardigheden toepast.
Gedreven docenten presenteren de leerstof en verbinden die met de actualiteit en eigen onderzoek. Van jou wordt verwacht dat je deze colleges voorbereidt door de opgegeven literatuur te bestuderen.
Kleine groepen gaan onder leiding van ouderejaarsstudenten en promovendi in op de stof van het hoorcollege. In de werkgroepen lever je een actieve bijdrage door vragen te stellen, te discussiëren en een presentatie te geven.
Thuis werk je aan opdrachten die kunnen meetellen voor het eindcijfer van het vak.
Tijdens de practica werk je aan je onderzoeksvaardigheden. Je leert hoe je proeven ontwerpt, uitvoert en moet interpreteren om tot de juiste conclusies te komen.
Tijdens sommige vakken doe je veldwerk of ga je op excursie naar bijvoorbeeld Artis, Sealife of andere (natuurhistorische) musea.
Onderwijsvormen
Per week heb je rond de 30 contacturen, ongeveer gelijk verdeeld over colleges en practica. Daarnaast besteed je wekelijks ongeveer 12 uur aan zelfstudie met het maken van opdrachten en het voorbereiden van colleges.
Opbouw van de bacheloropleiding
De bachelor is een driejarige studie. De eerste anderhalf jaar van de bachelor volg je een programma dat bestaat uit een vast curriculum. In deze periode worden vakken gegeven die voor elke bioloog essentieel zijn. Gedurende de bacheloropleiding wordt veel aandacht besteed aan studieloopbaanoriëntatie, zodat je goed voorbereid bent op de volgende stap in je carrière.