Universiteit Leiden

nl en

Bio-Farmaceutische Wetenschappen (BSc)

Ben jij geïnteresseerd in medicijnontwikkeling? Van het ontstaan van ziektes tot de effecten van het geneesmiddel in het lichaam? BFW is een brede bèta studie die naar het hele geneesmiddelproces kijkt. Je gebruikt inzichten uit de biologie, natuurkunde, scheikunde en wiskunde.

Vanwege de gekozen cookie-instellingen kunnen we deze video hier niet tonen.

Bekijk de video op de oorspronkelijke website of

Waarom BFW studeren aan de Universiteit Leiden?

  • Alleen in Leiden volg je de studie Bio-Farmaceutische Wetenschappen. Geen enkele studie richt zich op het hele geneesmiddelenonderzoek. Je houdt je bezig met het begrijpen van de mechanismen van een ziekte en met de vraag hoe een geneesmiddel op de juiste plek komt, met de optimale dosis en zonder bijwerkingen.
     
  • Er worden inzichten en vaardigheden gebruikt uit de biologie, natuurkunde, scheikunde en wiskunde. Het is een brede bèta opleiding waar je veel kanten mee op kunt.
     
  • Onderwijs wordt verzorgd door het internationaal zeer goed aangeschreven Leiden Academic Centre for Drug Research (LACDR). Als student draai je mee met langlopende (onderzoeks)projecten en krijg je college van onderzoekers.
     

Jelle

Student

Jelle

'De combinatie van biologie, scheikunde, en het geneesmiddel dat centraal staat, sprak mij meteen aan. Ik heb daarna een gesprek gevoerd met de studieambassadeur en ik ben op de Campus gaan kijken. Toen wist ik: dit wil ik graag gaan studeren.'

Dennis de Mik

Oud-student

Dennis de Mik

‘Ik wilde graag iets doen met toegepaste scheikunde en biologie en deze studie kun je alleen in Leiden doen. Je leert er zowel de taal spreken van artsen als die van onderzoekers en zo kun je samenwerken aan het ontwikkeltraject van geneesmiddelen.

‘Inmiddels werk ik bijna zeven jaar bij Pfizer als Launch Navigator. Met mijn collega’s zorg ik ervoor dat Nederland het rechtmatige deel krijgt van het vaccin, dat zijn 19.8 miljoen doses.Het is fascinerend wat je kunt doen met toegepaste wetenschap. Dat je snapt hoe een ziekte werkt, hoe een geneesmiddel daarop in moet grijpen en wat het daadwerkelijk betekent in de levens van duizenden of miljoenen mensen'.

Jeroen van Smeden

Docent

Jeroen van Smeden

‘Bio-Farmaceutische Wetenschappen in Leiden richt zich echt op het onderzoek. Het is heel belangrijk om goede mensen te hebben die die verstand hebben van medicijnen en nieuwe geneesmiddelen. Mensen die hier studeren krijgen de benodigdheden om een echte onderzoeker te worden.’

Past de bachelor BFW bij jou?

  • Wiskunde en scheikunde zijn, naast biologie, je favoriete vakken.
  • Je bent nieuwsgierig naar de mechanismen van ziektes en de (bij)werking van geneesmiddelen.
  • Je bent gedreven om een brede bèta studie te volgen.
  • Je bent geïnteresseerd in het gebruiken van computermodellen om analyses en voorspellingen te doen over het succes van een geneesmiddel.
  • Je werkt nauwkeurig en systematisch en beschikt over doorzettingsvermogen
  • Je vindt het leuk om in een lab experimenten uit te voeren.
  • Je bent kritisch en nieuwsgierig, en staat open voor reflectie.

Met het vwo-profiel Natuur & Gezondheid aangevuld met wiskunde B en natuurkunde, Natuur & Techniek aangevuld met biologie of het profiel Economie & Maatschappij aangevuld met biologie, wiskunde B, natuurkunde en scheikunde ben je toelaatbaar tot deze opleiding. Lees meer over de toelatings- en aanmeldingseisen.