Introwebinars
Ontdek het veelzijdige onderwijsaanbod voor professionals van Universiteit Leiden Academy. Op deze pagina kunt u gratis webinars bekijken die direct aansluiten bij actuele onderwerpen en uitdagingen in uw vakgebied.
Universiteit Leiden Academy biedt een breed scala aan opleidingen, van korte cursussen tot volledige masteropleidingen. De onderstaande webinars zijn direct/gratis beschikbaar en geven u een voorproefje van de expertise en kennis die wij in onze postacademische programma's delen.
Communicatie
Dr. Casper de Jonge
Retorica is de kunst van het spreken en overtuigen. Deze kunst is essentieel voor iedereen die het gedrag van anderen wil beïnvloeden, zoals docenten, journalisten, advocaten, en reclamemakers, en in het bijzonder voor politici.
In 2020 staan Mark Rutte, Angela Merkel, Emmanuel Macron en andere staatshoofden voor een nieuwe retorische uitdaging: hoe spreek je mensen moed in wanneer een pandemie om zich heen grijpt? En hoe overtuig je mensen zich te houden aan de regels die je hebt opgesteld, ook als ze er genoeg van hebben?
Dit is geen nieuw probleem: ook in de klassieke oudheid waren er pandemieën die veel slachtoffers maakten, en ook toen moesten politieke leiders hun volk toespreken.
Bekijk het opleidingensaanbod in het interessegebied Communicatie.
Diversiteit & Inclusie
Monique Pennings
Het onderwerp diversiteit en inclusie staat hoog op de agenda van veel organisaties en speelt een grote rol in het maatschappelijk debat. Hoewel vrijwel iedereen het erover eens is dat iedereen gelijke kansen zou moeten hebben, is de praktijk vaak weerbarstiger. Zo zien we in Nederland dat je kansen soms beperkt kunnen worden door je leeftijd, seksuele oriëntatie, levensfase, geslacht, uiterlijk of herkomst. Wist je bijvoorbeeld dat er in Nederland meer CEO’s zijn die Peter heten dan vrouwelijke CEO’s?
Los van de overtuiging dat iedereen gelijke kansen zou moeten hebben, heeft een diverse en inclusieve organisatie ook veel voordelen. Zo presteren medewerkers beter wanneer ze zich thuis voelen en er een veilige en open werksfeer is. Ook kan dit de creativiteit en inventiviteit bevorderen omdat iedereen vanuit zijn eigen achtergrond net iets andere oplossingen kan bedenken voor bestaande problemen.
De afgelopen 18 jaar heeft Monique Pennings ervaring opgedaan in de financiële sector, specifiek op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO), sustainable investment, effective (venture) philantropy en diversiteit & inclusie. Ze werkt bij NN Group, een wereldwijde financiële dienstverlener met een sterke Europese basis. Binnen dit bedrijf heeft zij het maatschappelijke programma NN Future Matters opgezet, waarmee het bedrijf samen met goede doelen, NGO’s en sociaal ondernemers het financieel welzijn van jongeren in de vestigingslanden van NN bevordert.
Bekijk het opleidingensaanbod voor professionals in het interessegebied Diversiteit & inclusie.
Onderwijs
Dr. Anke Klein
Angst en stress bij jeugdigen
In dit alumniwebinar deelt dr. Anke Klein inzichten vanuit haar eigen onderzoek naar angst en stress bij jeugdigen en vertelt ze meer over het Kenniscentrum Angst en Stress bij jeugdigen waarvan ze medeoprichter is. Wat is dat nou eigenlijk angst en stress? Hoe vaak komt het voor? Hoe kun je het herkennen? En hoe kun je het er het beste mee omgaan?
Stress- en angstklachten zijn wereldwijd de meest voorkomende mentale problemen en ontstaan vaak al in de kindertijd. Uit onderzoek blijkt dat ongeveer 20% van alle kinderen significante stress- en angstklachten ondervindt en dat deze klachten meestal niet vanzelf overgaan. In dit webinar zal Anke uitleggen wat angst en stress is, hoe vaak het voorkomt en hoe je het kunt herkennen. Daarnaast zal ze aandacht besteden hoe je hiermee als professional, als opvoeder of als jeugdige zelf om kunt gaan. Tijdens en na afloop is voldoende tijd en ruimte voor het stellen van vragen.
Dr. Suzanne Mol; Drs. Kees Broekhof
Is it all in the game? Waarom kinderen meer moeten lezen en wat we daaraan kunnen doen.
Nederlandse kinderen en jongeren lezen steeds minder en steeds slechter. De oorzaak wordt al snel gezocht bij het gamen en de sociale media, maar is dat terecht?
Moeten we ons er überhaupt druk over maken in een visueel en digitaal ingestelde samenleving?
Hoe kijken kinderen en jongeren hier eigenlijk zelf tegenaan?
En: wat kunnen ouders en leraren doen om kinderen en jongeren meer aan het lezen te krijgen?
Deze en andere vragen over lezen, leesgedrag en leesmotivatie worden in dit webinar besproken door universitair docent dr. Suzanne Mol en alumnus Engelse Taal- en Letterkunde drs. Kees Broekhof. De sprekers geven een kijkje in internationaal en Nederlands onderzoek en wijzen op kansen voor ouders, scholen en educatieve organisaties om het leesklimaat in Nederland te verbeteren.
Bekijk het opleidingensaanbod in het interessegebied Onderwijs.
Politiek & bestuur
Prof.dr. Zeger van der Wal
Leren werken in een onvoorspelbare en complexere omgeving
Professionals in de (semi-)publieke sector werken in een omgeving die steeds complexer en meer onvoorspelbaar wordt. De huidige corona crisis laat dit bij uitstek zien. Dit vraagt om nieuwe kennis en competenties, maar biedt ook enorme kansen, aldus Van der Wal, Bijzonder hoogleraar Bestuurskunde aan de Universiteit Leiden.
De overheid nu is niet dezelfde overheid als een paar decennia geleden, en dat betekent dat de rol van de publieke professional in de 21ste eeuw ook aan het veranderen is. Dat heeft te maken met een aantal grote trends, die nu in een stroomversnelling zijn geraakt en elkaar versterken. De werkomgeving voor in (semi) publieke organisaties is in het huidige tijdsgewricht zonder meer lastig. Maar deze biedt ook heel veel kansen, meent Van de Wal, en het is zéker nog wel leuk om voor overheid te werken in de 21ste eeuw. ‘Als je gedreven wordt door de inhoud van je werk, door het oplossen van puzzels en vraagstukken om daarmee het land een stukje beter te maken – en dat geldt voor veel publieke professionals – dan motiveert deze omgeving je juist.’ Het gaat er vooral om de uitdagingen te zien als een kans. ‘Dan zijn er ontelbaar veel mogelijkheden om sneller, efficiënter en beter beleid en diensten te maken. De huidige crisis kan daar ook hernieuwde energie aan geven.'
In het webinar, gericht op (toekomstige) overheidsprofessionals die zichzelf of hun teams willen ontwikkelen, worden de grote trends en opgaven voor overheidsmanagers in de komende jaren besproken. Wat moet een overheidsmanager kennen en kunnen om in de 21e eeuw succesvol te opereren, om een ‘21e-eeuwse overheidsmanager’ te worden?
Prof. Sandra Groeneveld
Sociale veiligheid is cruciaal voor een veilig en vruchtbaar werkklimaat waarin iedere medewerker optimaal kan bijdragen. Sociale veiligheid is een gezamenlijke verantwoordelijkheid van het hele team.
Wat kun je als team doen om de groepsdynamiek te verbeteren? Welke invloed heeft online werken op sociale veiligheid binnen het team? En hoe kan je met (je)leiderschap invloed hebben op een veilig werkklimaat?
In dit alumni webinar deelt Sandra Groeneveld, hoogleraar Publiek Management kennis en inzichten en zal aan de hand van een case uit de praktijk handvatten aangereikt worden om te bouwen aan een veilig werkklimaat.
Dr. Wouter Jong
In dit webinar gaan we in op de bestuurlijke kant van een crisis. Wat zijn dilemma’s waar burgemeesters en ministers in tijden van crises mee te maken krijgen? Wat zou je een bestuurder adviseren? Hoe nemen bestuurders de bevolking mee in hun boodschap? Hoe blijft de bestuurder overeind in een crisis vol potentiële blame games? En hoe rolt crisiscommunicatie door in de nafase wanneer inspecties en onderzoekscommissie zich in alle rust over de beslissingen in de crisis buigen? In dit AlumniWebinar deelt Wouter Jong inzichten vanuit zijn eigen onderzoek naar de rol van burgemeesters in tijden van crisis.
Bekijk het opleidingensaanbod in het interessegebied Politiek & bestuur.
Psychologie & economisch gedrag
Dr. Joris van der Voet; dr. Anouk van der Weiden; dr. Nadine Raaphorst
Betere interactie tussen overheid en burger
De relatie tussen overheid en burgers staat onder druk. Administratieve structuren, systemen en procedures van de overheid sluiten vaak niet aan bij de verwachtingen, capaciteiten en het gedrag van burgers. Hoe kan de interactie tussen overheid en burgers worden verbeterd en daarmee de uitvoeringscapaciteit van de overheid versterkt? Dit webinar biedt een introductie van de thematiek van een bredere training voor professionals.
Het webinar is als introductie voor de vierdaagse cursus 'Gedragsinzichten voor publieke professionals: een betere interactie tussen overheid en burger'. Het geeft een interdisclinair perspectief op de rol van gedrag in de interactie tussen overheid en burgers. Tijdens het webinar leggen docenten van het Kenniscentrum Psychologie en Economisch Gedrag en het Instituut Bestuurskunde uit waarom de interactie tussen overheid en burger vaak moeizaam verloopt, en hoe gedragsinzichten kunnen helpen voor een beter begrip en verbeterde interactie. De onderzoekers gaan in het bijzonder in op twee thema’s die onderdeel zijn van de bredere training:
- omgaan met weerstand
- omgaan met dilemma’s in besluitvorming
Na dit webinar ben je in staat de interactie tussen overheid en burger vanuit gedragsperspectief te benaderen, en heb je in een inschatting van je verdere kennisbehoefte op deze thematiek.
Prof.dr. Wilco van Dijk
Wij leven in één van de rijkste landen ter wereld. Maar we leven ook in een land waar bijna 40% van de huishoudens moeite heeft met rondkomen en in een land waar één op de vijf huishoudens betalingsachterstanden heeft. De financiële stress die hiermee gepaard gaat, kan leiden tot spanningen binnen gezinnen en fysieke en psychische klachten. Bovendien belemmert financiële stress actieve participatie in de samenleving en leidt het vaak tot het ervaren van stigmatisering en sociaal isolement. In dit alumni webinar deelt Wilco van Dijk inzichten vanuit zijn eigen onderzoek naar financiële stress en financieel keuzegedrag.
“De gevolgen van financiële stress gaan veel verder dan het financiële domein” - Wilco van Dijk
Bekijk het opleidingensaanbod voor professionals in het interessegebied Psychologie & economisch gedrag.
Taal & cultuur
Mr. Hassan Eddahabi
In this webinar “the Introduction to Arabic Language History and Origins”, we will explore the fascinating journey of the Arabic language, tracing its roots back to the Arabian Peninsula and its evolution over time. We will delve into the rich history and cultural significance of Arabic, as well as its widespread usage across the Middle East and North Africa.
Join us as we unravel the mysteries of the Arabic language and discover its profound impact on literature, art, and communication. Whether you are a language enthusiast, a student, or simply curious about the origins of Arabic, this webinar will provide you with valuable insights and a deeper appreciation for this remarkable language.
The Academic Language Centre
The Academic Language Centre provides courses not only for students and staff , but also to external clients. In addition to a wide range of group courses with open access, we offer custom-made and individual-focused language training and acculturation courses for private individuals as well as companies, organizations and government institutions. Read more about the Academic Language Centre here.
Bekijk het opleidingensaanbod voor professionals in het interessegebied Taal & Cultuur.