Universiteit Leiden

nl en

Klimaatdiplomatie: Lessen van Nederlandse UNFCCC-onderhandelaars

Hoe beïnvloedt klimaatdiplomatie de wereldwijde veiligheid en het beleid? Als onderdeel van het vak Vital Interests in de bacheloropleiding Security Studies kregen studenten de unieke kans om in gesprek te gaan met Nederlandse onderhandelaren van de UNFCCC, en waardevolle inzichten te verkrijgen in de complexiteit van internationale klimaatonderhandelingen.

Dit artikel, geschreven door studentambassadeur Lubi Fintorova, belicht de belangrijkste lessen uit dit college en laat zien hoe het vak academische theorie koppelt aan uitdagingen uit de praktijk.

Een unieke leerervaring

Tijdens het eerste blok van de bachelor Security Studies namen studenten deel aan een bijzondere sessie over internationale klimaatonderhandelingen met de Nederlandse UNFCCC-onderhandelaars Eva Kies en Vera Olgers. Dit college belichtte de complexiteit van klimaatdiplomatie, van de fundamentele principes van het Kyoto-protocol tot de verstrekkende gevolgen van het Akkoord van Parijs. Kies en Olgers deelden hun inzichten over de aanstaande COP29 in Bakoe, Azerbeidzjan, waarbij onderwerpen als klimaatfinanciering, koolstofmarkten en de voortgang richting de doelstellingen van het Akkoord van Parijs centraal stonden.

Lydie Cabane 'Vital Interests is een interdisciplinair vak over wat staten belangrijk vinden en hoe staten en mondiale bestuursinstellingen omgaan met gemeenschappelijke publieke goederen. Het vak maakt gebruik van praktische expertise van gastdocenten, wat altijd door studenten wordt gewaardeerd. Elk jaar ontvangen we twee leden van het Nederlandse klimaatteam, die hun ervaring in het onderhandelen over klimaatovereenkomsten delen.'

Leren van experts

Dit interactieve college maakte deel uit van een bredere verkenning van maatschappelijke bescherming en besluitvormingsprocessen op zowel nationaal als internationaal niveau. Onder begeleiding van docenten Lydie Cabane en Dennis Broeders biedt het vak Vital Interests regelmatig gastcolleges van toonaangevende experts uit het veld. Eerdere colleges omvatten bijdragen van voormalige Nederlandse generaals en vertegenwoordigers van het Ministerie van Volksgezondheid, die studenten waardevolle inzichten geven in veiligheid en openbaar beleid.

Theorie tot leven brengen

Het directe contact met experts zoals Kies en Olgers maakte de theoretische stof tastbaar. Zij namen studenten mee in onderhandelingsstrategieën en de rol van coalities, waardoor het belang en de uitdagingen van internationale samenwerking duidelijk werden. 'Het is enorm leerzaam om deze onderwerpen te bespreken met mensen die daadwerkelijk beleid op mondiaal niveau vormgeven,' merkte een van de studenten, Laura, op. Haar reactie benadrukt hoe dergelijke gastcolleges complexe thema’s tot leven brengen en relevanter maken.

Een kritische blik op beleid

Het vak Vital Interests gaat verder dan alleen academische analyse. Het daagt studenten uit kritisch na te denken over dilemma’s, complexe vraagstukken en de prioriteiten die beleidskeuzes sturen.

'Vital Interests'

In het vak Vital Interests van de BSc Security Studies wordt veiligheid breed gedefinieerd als bescherming tegen schade en bedreigingen van waardevolle bezittingen. Het vak richt zich op het identificeren, prioriteren en nemen van beslissingen over vitale maatschappelijke belangen, oftewel belangrijke bezittingen of waarden die als het beschermen waard worden beschouwd.

Studenten onderzoeken hoe beslissers, zoals politici en beleidsmakers, risico's prioriteren en bepalen welke belangen binnen de beperkingen van schaarse middelen beschermd moeten worden. Het vak behandelt ook de uitdagingen van het inschatten van waarschijnlijkheden in complexe mondiale veiligheidskwesties en het besluitvormingsproces voor het beschermen van nationale, internationale of collectieve belangen.

Door kritisch naar deze prioriteiten te kijken, leren studenten de aanwijzing van vitale belangen in twijfel te trekken, waaronder wiens belangen er gediend worden, de mogelijke gevolgen en de legitimiteit van dergelijke besluiten.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.