Vidi-financiering voor twaalf wetenschappers Universiteit Leiden
Maar liefst twaalf wetenschappers van de Universiteit Leiden hebben een beurs van 800.000 euro toegekend gekregen van wetenschapsfinancier NWO. Met deze Vidi-financiering kunnen de onderzoekers de komende vijf jaar een eigen onderzoekslijn opzetten.
De Vidi-financieringen zijn gericht op ervaren onderzoekers die na hun promotie al een aantal jaren succesvol onderzoek hebben verricht. Vidi maakt samen met de Veni- en Vici-beurzen deel uit van het NWO-Talentprogramma, dat gericht is op het stimuleren van innovatief onderzoek met wetenschappelijke impact. Dit jaar kregen in totaal 101 onderzoekers een Vidi-beurs. De twaalf projecten van Leidse wetenschappers staan hieronder beschreven.
Amerikaans beleid en liberalisme: de voornemens van de Verenigde Staten - Andrew Gawthorpe
Historici en politieke wetenschappers benadrukken vaak dat de Verenigde Staten de liberale politieke en economische wereldorde hielpen bouwen. Maar was dit wel de intentie van de Amerikaanse leiders? Andrew Gawthorpe wil met dit project aantonen dat het liberalisme van deze naoorlogse leiders altijd verstrengeld was met andere belangen, zoals Amerikaanse machtsuitbreiding en de instandhouding van raciale ongelijkheid.
De omstandigheden die bijdragen aan geweld in gevangenissen - Esther van Ginneken
Waarom vinden er gewelddadige incidenten plaats in de gevangenis? In het onderzoek van Esther van Ginneken worden nieuwe methoden ontwikkeld en gebruikt om geweld in gevangenissen te bestuderen, met het uiteindelijke doel om de veiligheid van gedetineerden en medewerkers te verbeteren.
Lees meer: Vidi-beurs Esther van Ginneken voor onderzoek naar geweld in gevangenissen
De methodiek, dynamiek, en esthetiek van het verleden in videogames - Angus Mol
Met het project van Angus Mol doet een team van game- en erfgoedspecialisten voor het eerst uitgebreid onderzoek naar de rol van het verleden in videogames als Assassin’s Creed en Battlefield. Hoe beïnvloeden deze ‘speelse tijdsmachines’ onze band met het verleden?
Beleggingspolitiek en de verduurzaming van het financiële stelsel - Natascha van der Zwan
Ondanks toenemende wet- en regelgeving voor de financiële sector laten pensioenfondsen of verzekeraars zich nog steeds leiden door winstgevendheid in plaats van duurzaamheid. Natascha van der Zwan gaat onderzoeken hoe financiële stelsels in verschillende Europese landen werken. Welke kaders sporen grote beleggers aan om duurzaam te beleggen?
Clusterhoofdpijn, slaap en de biologische klok - Rolf Fronczek
Mensen met clusterhoofdpijn ervaren hevige pijnaanvallen tijdens slaap en zijn wanhopig op zoek naar normale nachtrust. Het onderzoek van Rolf Fronczek gaat bestuderen hoe clusterhoofdpijn aanvallen teweeg worden gebracht door slaap en de biologische klok. Daarnaast worden twee specifiek hierop werkende middelen getest.
Nieuwe immuuntherapeutische interventies tegen kanker - Noel de Miranda
Bij immuuntherapie worden cellen of moleculen van ons eigen immuunsysteem ingezet om kankercellen te vernietigen - een succesvolle strategie. Het project van Noel de Miranda is gericht op het onderzoeken van een specifiek type immuuncel (gamma delta (gd) T cellen), welke veelbelovende resultaten laat zien als nieuw soort immuuntherapie tegen kanker.
De darm als aanjager van reuma - Diane van der Woude
Dit onderzoek van Diane van der Woude gaat aantonen of de darminhoud (voedsel en microben) de drijvende kracht is achter het ontstaan van reuma. Als dat zo is zou in de toekomst een verandering van dieet of een nieuwe behandeling die de darminhoud gunstig beïnvloedt, reuma kunnen voorkomen.
Nieuwe (3D)-beeldvorming van de binnenkant van het oog - Jan-Willem Beenakker
In het onderzoek van Jan-Willem Beenakker worden nieuwe technieken ontwikkeld om foto’s van de binnenkant van het oog precies te kunnen combineren met 3D beeldvorming. Hiermee kan de behandeling verder verbeterd worden zodat patiënten met een oogtumor bijvoorbeeld meer zicht behouden na behandeling.
Identificatie van doeleiwitten voor de antibiotica van de toekomst - Stephan Hacker
Antibiotica met nieuwe werkingsmechanismen zijn dringend nodig voor de toekomst van gezondheid. Om nieuwe doeleiwitten voor antibiotica efficiënt te identificeren, gaan Stephan Hacker en de onderzoekers innovatieve verbindingen ontwikkelen die eiwitten sterk aangrijpen. Met deze verbindingen kunnen bacteriën met antibiotica worden aangepakt.
Een gedetailleerd inzicht in de systemen achter eiwit modificatie - Monique Mulder
De ontregeling van het complexe systeem achter de modificatie van eiwitten kan leiden tot ziektes als kanker en neurodegeneratie. Het onderzoek van Monique Mulder richt zich op het maken van chemisch gereedschap waarmee de mechanismen achter deze processen kunnen worden ontrafeld om de weg naar medicijnontwikkeling te vereenvoudigen.
Een stap voorwaarts in hybridisatie: verborgen dynamische eco-evo processen blootgelegd - Kat Stewart
Invasieve hybridisatie veroorzaakt wereldwijd biodiversiteitsverlies. Kat Stewarts doel is om DNA uit de omgeving (eDNA) te optimaliseren als hulpmiddel om oorzaken en consequenties van hybridisatie tussen inheemse en invasieve soorten te begrijpen. Zo kan invasie-dynamiek worden gestuurd en verlicht.
Lees meer: DNA uit een kopje vijverwater kan veel onthullen
Nieuwe technieken uit de algebra om bijzondere geodeten te begrijpen - Jan Vonk
Geodeten beschrijven de kortste weg tussen twee punten op een gekromd oppervlak, zoals de trajecten van langeafstandsvluchten langsheen het gebolde aardoppervlak. Jan Vonk gebruikt nieuwe technieken om te begrijpen hoe bijzondere geodeten elkaar kruisen, en past deze inzichten toe om onbeantwoorde vragen in de getaltheorie op te lossen.
Lees meer: Op zoek naar de atomen van de wiskunde