Internationale lezingenreeks over morele moed start op 22 september
Een nieuwe online webinar-reeks, de Cleveringa Dallaire Critical Conversation Series, start op 22 september. In deze publiekelijk toegankelijke serie spreken panels van prominente Leidse en internationale experts over leiderschap en morele dilemma’s in tijden van conflicten en crisis.
De (Engelstalige) lezingenreeks vloeit voort uit de thema's die generaal Roméo Dallaire behandelde in zijn Cleveringa-oratie van 26 november 2020, zoals morele moed, bevelsweigering, leiderschap, 'moral injury'en Post Traumatische Stress Stoornis(sen), maar ook kinderrechten en kindsoldaten, oorlogsmisdaden, humanitair recht en vredesmissies. Dallaire was commandant tijdens de VN Hulpmissie in Rwanda tijdens de genocide in 1994. Hij kreeg de opdracht om zich terug te trekken, maar hij negeerde zijn orders en bleef om hulpzoekenden te beschermen. Dallaire onthulde later dat hij leed aan Post Traumatische Stress Stoornis (PTSS) en 'moral injury'. Deze bekendmaking zorgde ervoor dat deze potentieel dodelijke aandoening bespreekbaar werd onder veteranen.
Gelijkheid, leiderschap en cultuur
Tussen 22 september en 10 november gaan Leidse en internationale experts nader in op de door Dallaire aangesneden onderwerpen. Ze verkennen zijn visie door middel van drie rode draden: ‘Embracing Humanity’, ‘Engaged Leadership’ en ‘Transformative Culture Change’. ‘Embracing Humanity’ gaat uit van fundamentele mede-menselijkheid, in alle gelaagdheden, culturen en rangen. Er zijn geen betere of mindere mensen. Bij ‘Engaged Leadership’ gaat het om betrokken leiders die proactief optreden voor oplossingen waar anderen dat niet kunnen of willen.
‘Transformative Culture Change’ richt zich op de benodigde veranderingen in een cultuur of organisatie om vastzittende overtuigingen en gedragingen te mobiliseren. Dallaire gelooft dat de huidige generatie studenten (de generatie zonder grenzen) hierin een belangrijke taak heeft, waakzaam moet zijn, en dat zij een belangrijke rol speelt bij het vormen van een nieuwe leiderschapscultuur. Deze generatie moet bovendien de morele moed hebben om grote crises aan te gaan. Die crises kenmerken zich door complexe morele, wettelijke, en ethische dilemma's. In acht webinars (‘Critical Conversations’) worden deze themas besproken met een reeks internationale buitengewone sprekers van naam.
‘Bijzonder en krachtig’
De lezingen worden onder anderen gemodereerd door Eric Vermetten (bijzonder hoogleraar Medisch-biologische en psychiatrische aspecten van psychotrauma’s). Samen met Suzette Bremault- Philips, een collega van de Universiteit van Alberta in Edmonton, is hij ook een van de initiatiefnemers van de reeks. ‘De lezingenserie is uitgegroeid tot iets heel bijzonders en krachtigs, waarbij specialisten uit verschillende disciplines op een unieke manier met elkaar in gesprek zijn. Er zullen juristen, psychiaters, oud-generaals, vertegenwoordigers van verenigde naties, inheemse volken, geestelijken schrijvers en activisten spreken. En allemaal leveren ze bijdragen vanuit hun eigen vakgebied over moed, kwetsbaarheid en twijfel, en geven ze hun visie op leiderschap.’
Namens de Universiteit Leiden zullen onder anderen rector magnificus Hester Bijl, Robert Heinsch (universitair hoofddocent Humanitair recht), Ton Liefaard (UNICEF hoogleraar Kinderrechten), Bert Koenders (voormalig Minister Buitenalandse zaken en hoogleraar vrede, recht en veiligheid) een bijdrage geven. Ook spreekt schrijfster/juriste Roxane van Iperen. De reeks wordt georganiseerd door de Universiteit Leiden in samenwerking met de University of Alberta, The Dallaire Institute for Children, Peace and Security at Dalhousie University, en met steun van het Leidse Nypels Tans PTSS fonds.
Op de website van Universiteit Leiden staat alle informatie over deze webinarreeks, en de mogelijkheid tot aanmelding. Elk webinar kan apart worden gevolgd.
Interview: 'Alleen verzoening kan toekomstig conflict voorkomen'
In november 2020 sprak generaal Dallaire de Cleveringa-oratie uit. In aanloop naar deze lezing spraken we uitgebreid met hem over de genocide in Rwanda en zijn levensmissie om herhaling te voorkomen. Lees het interview hier terug.