Spinoza- en Stevinpremie voor LUMC-hoogleraren
Hoogleraar Chemische Immunologie Sjaak Neefjes van het LUMC ontvangt een Spinozapremie van 2,5 miljoen. Zijn collega Ton Schumacher, als hoogleraar Immuuntechnologie verbonden aan de Universiteit Leiden, het LUMC en het Antoni van Leeuwenhoek, krijgt de Stevinpremie, die eenzelfde omvang heeft.
De Spinozapremie is de hoogste subsidie die een wetenschapper in Nederland kan ontvangen. Een onderzoeker die de premie ten deel valt, hoort tot de absolute top op zijn vakgebied. De jongere Stevinpremie gaat naar een onderzoeker die een groot succes heeft geboekt op het gebied van kennisbenutting voor de samenleving. Alleen onderzoekers die worden voorgedragen komen in aanmerking voor een premie. Beide subsidies kunnen ook gaan naar een team van twee of drie onderzoekers. Bij de Spinozapremie is dat van nu af aan het geval. Jaarlijks worden vier Spinoza- en twee Stevinpremies toegekend.
Sjaak Neefjes
Volgens de Spinozacommissie is hoogleraar Chemische immunologie Sjaak Neefjes 'een ‘uitzonderlijke wetenschapper met een intelligente stoutmoedigheid’ en daarnaast 'een duizendpoot'. Dit omdat hij inzicht uit diverse vakgebieden combineert. Neefjes: 'Ik ben van huis uit chemicus, maar vind het heel belangrijk om inzichten uit de scheikunde te combineren met celbiologie en immunologie. Door over grenzen heen te kijken en samen te werken met bijvoorbeeld artsen en wetenschappers uit andere disciplines, kom je tot de beste inzichten.' Neefjes gaat in elk geval een deel van de 2,5 miljoen besteden aan de herintroductie van antikankermedicatie die eerst te veel en te schadelijke bijwerkingen had. Met collega's is hij erin geslaagd die bijwerkingen te reduceren.
Lees het interview met Sjaak Neefjes
Sjaak Neefjes over zijn Spinozapremie
Vanwege de gekozen cookie-instellingen kunnen we deze video hier niet tonen.
Bekijk de video op de oorspronkelijke website ofTon Schumacher
Aan Ton Schumacher is een Stevinpremie toegekend. Hij is als hoogleraar Immuuntechnologie verbonden aan de Universiteit Leiden en het LUMC, maar zijn hoofdfunctie is groepsleider Molecular Oncology & Immunology bij het Antoni van Leeuwenhoek, het in kanker gespecialiseerde onderzoeksinstituut annex ziekenhuis. Schumacher ontrafelde een van de fundamentele basisvoorwaarden voor immuuntherapie tegen kanker. Tegelijkertijd streeft hij ernaar de immuuntherapieën die hij bedenkt ook daadwerkelijk naar de patiënt brengen. Daartoe werkt hij nauw samen met klinische onderzoekers en zette hij een aantal spin-off bedrijfjes op.