App helpt artsen met de juiste dosering corona-medicatie
Leidse onderzoekers ontwikkelden een app waarmee artsen makkelijker de juiste dosering van mogelijke medicijnen voor corona-patiënten kunnen bepalen. Op dit moment geven artsen coronapatiënten verschillende bestaande geneesmiddelen. Met behulp van de app kunnen ze veilige en effectieve doseringen van die middelen bepalen.
Bekende middelen
Terwijl het coronavirus steeds meer patiënten treft, zijn artsen en onderzoekers druk bezig een effectieve behandeling te vinden. Omdat het ontwikkelen van een nieuw geneesmiddel lang duurt, gebruiken artsen vaak bestaande medicijnen. Maar op dit moment is van veel van die middelen niet duidelijk welke dosering effectief en veilig is bij gebruik tegen COVID19, de ziekte veroorzaakt door het nieuwe coronoavirus.
De onderzoeksgroep van Coen van Hasselt, verbonden aan het Leiden Academic Centre for Drug Research heeft daarom een app ontwikkeld waarmee artsen kunnen bekijken welke doseringen van verschillende middelen het meest geschikt zijn. De groep van Van Hasselt doet normaliter onderzoek naar antibiotica, maar vanwege de coronacrisis is zijn groep nu tijdelijk omgeschakeld naar COVID19.
Wiskundige modellen
Coen van Hasselt legt uit wat de app kan bijdragen: ‘Er worden nu verschillende middelen gebruikt bij behandeling van coronapatiënten, maar we weten eigenlijk weinig over hoe effectief die zijn. We weten vaak alleen hoeveel nodig is om in een kweekschaaltje het virus te remmen, maar dat is natuurlijk geen patiënt.’
Van veel middelen is wel bekend hoe ze zich gedragen in het lichaam, doordat deze al jaren lang voor andere ziektes zoals malaria of hiv gebruikt worden. Zo is bijvoorbeeld bekend hoe die medicijnen zich verspreiden door het lichaam en in welke specifieke weefsels ze terechtkomen, bijvoorbeeld in de longen waar het coronavirus zich bevindt.
‘Met wiskundige modellen kunnen we onze kennis van medicijnen in het lichaam combineren met alles wat we weten over de concentraties die COVID-19 kunnen remmen,’ vertelt Van Hasselt, ‘ We hebben bijvoorbeeld al gevonden dat de huidige doseringen van hydroxychloroquine in kinderen minder goed de infectie bereiken. Dit zou betekenen dat de dosering voor kinderen misschien aangepast zou moeten worden.’
De onderzoekers zijn nu bezig een gebruiksvriendelijke web-applicatie te ontwikkelen die het mogelijk maakt om ook zonder specialistische kennis inzicht te krijgen in mogelijke doseringen voor nieuwe geneesmiddelen tegen COVID-19. De komende weken en maanden zullen ze deze applicatie blijven uitbreiden met nieuwe geneesmiddelen die mogelijk gebruikt zullen worden tegen COVID-19.