Veni-beurs Jeroen Wolbers voor onderzoek commandovoering tijdens crisisoperaties
Jeroen Wolbers is universitair docent Crisis Governance aan het Institute for Security and Global Affairs (ISGA) van de Universiteit Leiden. Met zijn Veni-beurs gaat Jeroen zich de komende 4 jaar richten op commandovoering tijdens crisisoperaties. Hij zal gaan onderzoeken hoe crisismanagers om moeten gaan met fragmentatie.
Als de plicht roept: omgaan met fragmentatie in crisismanagement
Het ontstaan van fragmentatie - het uiteenvallen van samenwerking en betekenisgeving- is een van de meest uitdagende problemen in crisismanagement. Het huidige crisismanagement richt zich vooral op het voorkomen van fragmentatie door te investeren in structuren, procedures en systemen. Echter, zo stelt Jeroen in zijn Veni, is fragmentatie niet te voorkomen tijdens een crisis. Daarom ligt de oplossing niet in preventie, maar in mitigatie. Hoe kan men omgaan met fragmentatie en welke commandovoering tactieken zijn dan effectief?
Jeroen zal deze vragen beantwoorden in drie opeenvolgende projecten, door verschillende onderzoeksbenaderingen te combineren. In het eerste project bestudeert hij de commandovoering in de nasleep van de aanslagen in Londen, Manchester en Brussel. Hij zal betrokkenen interviewen en incidentrapporten bestuderen. In het tweede project gaat hij real-time observeren tijdens operaties van de politie en brandweer in Nederland om te achterhalen waarom en wanneer commandanten wisselen van commandovoeringstactiek. In het derde project gaat hij met hulp van de Brandweeracademie en de Politieacademie virtual-reality experimenten uitvoeren, om te toetsen welke commandovoering tactiek in welke situatie het meest effectief is.
De opbrengsten van het onderzoek worden rechtstreeks toegepast in de officiersopleidingen van de Brandweeracademie en Politieacademie. Om de doorvertaling naar de praktijk te borgen investeren de Politieacademie en de Brandweeracademie gezamenlijk €100.000 in het onderzoek. Hiermee heeft het Veni onderzoek de potentie om het crisismanagement van de Nederlandse hulpdiensten sterk te verbeteren.
Over Jeroen Wolbers
Jeroen Wolbers is Assistant Professor of Crisis Governance bij het Institute for Security and Global Affairs, Faculteit Governance and Global Affairs van de Universiteit Leiden. Hij is verbonden aan het Crisis Research Center (CRC). Zijn expertise ligt in organiseren onder druk, waarbij hij gespecialiseerd is in coördinatie, betekenisgeving en besluitvorming, met speciale focus op crisismanagement.
In zijn promotieonderzoek onderzocht Jeroen coördinatieprocessen tussen politie, brandweer en ambulancediensten bij verschillende rampen. Zijn proefschrift is geselecteerd tot de wereldwijde top 3 van beste proefschriften in de organisatiewetenschap met de Grigor McClelland Award 2017, en hij won de dissertatieprijs van de VU Faculteit der Sociale Wetenschappen. Eerder was Jeroen postdoctoraal onderzoeker op het NWO-project ‘Smart Disaster Governance’ bij de Vrije Universiteit Amsterdam. Hij deed daar veldwerk in de nasleep van de aardbevingen in Nepal in 2015, de vluchtelingencrisis in Europa, en meerdere rampenoefeningen in Nederland.
Over het Institute of Security and Global Affairs
Het Institute of Security and Global Affairs (ISGA) richt zich op interdisciplinair onderzoek en onderwijs binnen het internationale wetenschappelijke veld van security studies. Het instituut analyseert en bestudeert vraagstukken op een samenhangende wijze vanuit hun lokale, transnationale en globale impact. Het ISGA is onderdeel van de faculteit Governance and Global Affairs, gevestigd in Den Haag.