Hartpatiënten gaan korting sparen door gezond te leven
Hartpatiënten die hun gezonde levensstijl thuis bijhouden, en daarmee korting bij winkels of op leuke uitjes verdienen. Het Tergooi Ziekenhuis start als eerste ziekenhuis in Nederland met deze unieke methode, die mede door de onderzoeksgroep van hoogleraar gezondheidspsychologie Andrea Evers en het Leids Universitair Medisch Centrum is ontwikkeld.
Honderd patiënten van de afdeling Cardiologie van het Hilversumse Tergooi Ziekenhuis gaan met deze telemonitoring-methode aan de slag. Zij voeren thuis metingen uit en vullen de resultaten online in, zodat de arts hun gezondheid op afstand kan volgen en beoordelen. Met een activity tracker worden de hartslag en bewegingen van de patiënt geregistreerd. Zelf vullen ze regelmatig onder andere hun bloeddruk, gewicht en buikomvang in. Zodra waarden afwijken, krijgt de arts een melding en neemt contact op met de patiënt. Ook worden fysiotherapeuten, leefstijlspecialisten en diëtisten ingezet om patiënten te begeleiden en kunnen de patiënten via de monitoringtool direct contact opnemen met een gespecialiseerde verpleegkundige.
Bonuspunten voor gezonde leefstijl
Uniek aan deze specifieke telemonitoring-methode is dat het patiënten extra motiveert om er een gezonde(re) leefstijl op na te houden. Zij krijgen bonuspunten voor gezonde keuzes, zoals gezond eten en drinken, tijdige inname van medicatie of stoppen met roken. Die punten kunnen de patiënten inwisselen voor kortingen bij sportscholen, (web)winkels en musea. Dit ‘loyaliteitsprogramma’ is ontwikkeld door de onderzoeksgroep van hoogleraar gezondheidspsychologie Andrea Evers in samenwerking met het LUMC en eHealth-bedrijf Vital10. ‘Door gezond gedrag te belonen en positief te stimuleren, wordt het makkelijker voor patiënten om aan hun leefstijl te werken en dit op de lange termijn vol te houden,’ aldus Evers.
Minder terugvallen in slechte gewoontes
Karin Arkenbout, interventiecardioloog van het Tergooi Ziekenhuis, heeft hoge verwachtingen van de methode. ‘Door de individuele leefstijlcoaching die dit programma biedt, zijn patiënten minder snel geneigd om terug te vallen in hun oude - slechte - gewoonten.’ Ook is zij blij dat het Tergooi de methode als eerste gaat inzetten. ‘Wij willen met dit vernieuwend initiatief een belangrijke bijdrage leveren om de organisatie van en toegang tot de zorg te verbeteren. Als de proef succesvol is, willen we volgend jaar het programma aanbieden aan al onze hartpatiënten.’
Innovatieve methode
Het project is onderdeel van het BENEFIT-programma, waarin een aantal ziekenhuizen, huisartsencoöperaties, universiteiten en bedrijven samenwerkt om patiënten te helpen hun leefstijl structureel te verbeteren. Dit wordt ondersteund door de Nederlandse Hartstichting. Marina Senten, hoofd Allianties, Wetenschap en Innovatie van de Hartstichting: ‘Wij willen dat hart-en vaatpatiënten de meest effectieve behandeling krijgen, zodat iedereen het maximale uit het leven kan halen. Hiervoor is het belangrijk dat patiënten gezond leven en tijdig hun medicatie nemen. Wij stimuleren onderzoek naar innovatieve methoden en behandelingen, BENEFIT is daar een mooi voorbeeld van.’