Universiteit Leiden

nl en

Medieval Studies en Early Modern Studies: nieuwe keuzetrajecten in de Master

Aan de Universiteit Leiden zijn ruim honderd specialisten werkzaam op het terrein van de Middeleeuwen en de Vroegmoderne Tijd. Met ingang van 2017-2018 bundelen zij hun krachten binnen twee keuzetrajecten – Medieval Studies en Early Modern Studies – beide te volgen vanuit bestaande masteropleidingen.

Tientallen cursussen

Welke Master je ook volgt: er is altijd sprake van een keuzeruimte. Ook nu is het mogelijk om je Master een mediëvistische of vroegmoderne inkleuring te geven. Het vakkenaanbod was vooralsnog versnipperd, maar daar gaat iets aan gebeuren: binnenkort kun je het totale aanbod bekijken. Het gaat daarbij om vele tientallen cursussen bij opleidingen zoals Geschiedenis, Kunstgeschiedenis, Literary Studies, Neerlandistiek en Archeologie.

Bovendien komen er twee nieuwe interdisciplinaire cursussen (core courses), één voor Medieval Studies en één voor Early Modern Studies. In deze colleges ontmoet je studenten uit andere disciplines met belangstelling voor dezelfde periode als jijzelf.

Daarnaast worden er allerlei activiteiten georganiseerd, zoals museumbezoek, filmvertoningen en lezingen. Om het community-gevoel te stimuleren zijn er twee Facebook-pagina’s gestart: ‘Medieval Studies in Leiden’ en ‘Early Modern Studies in Leiden’. De beide keuzetrajecten geven gehoor aan de vraag van Leidse studenten met een interesse in de Middeleeuwen en de Vroegmoderne Tijd.

"Als mediëvist ben je een omnivoor"

Thijs Porck, universitair docent middeleeuws Engels, is enthousiast over het initiatief. “Als mediëvist ben je, als het ware, een omnivoor. In mijn eigen onderzoek kijk ik naar middeleeuwse Engelse literatuur en taal, maar plaats deze in hun historische, materiële en culturele context – ik kijk dus ook naar geschiedenis, kunstgeschiedenis, archeologie, handschriftkunde, noem maar op. Als je meer over de Middeleeuwen wilt weten is een wat bredere aanpak zoals wordt beoogd in het keuzetraject Medieval Studies zeer nuttig.”

Sommigen vinden de Middeleeuwen misschien saai of duister, maar daar is volgens Porck niks van waar: “Vikingen, ridders, draken, runeninscripties, middeleeuwse handschriften, verbazingwekkende archeologische vondsten, duizend jaar oude raadsels én inspiratiebronnen voor moderne populaire cultuur als de werken van J.R.R. Tolkien en Game of Thrones. Wat wil je nog meer?”

Voorbeeld MA-keuzetraject Medieval Studies voor student Engels:

Core course ‘Medieval Studies’ (10 EC)

 

Een cursus over middeleeuwse kunst, geschiedenis, literatuur of archeologie (10 EC)

‘Editing Medieval English Texts: The Leiden Lydgate Project’ (10 EC)

MA-scriptie over middeleeuws Engels (20 EC)

‘The Medieval in Middle-Earth: J.R.R. Tolkien and the Anglo-Saxon World’ (10 EC)

"Early Modern Studies biedt de context die ik tijdens mijn studie heb gemist"

Susanna de Beer, universitair docent Latijn, had dit keuzetraject graag tijdens haar eigen studie gevolgd. “Toen ik me tijdens mijn studie wilde specialiseren in het Latijn van de Renaissance ging er een wereld voor me open: maar wel één die ik helemaal alleen moest ontdekken.

Het keuzetraject Early Modern Studies biedt de historische en culturele context die ik toen heb gemist.” Ook nu als docent is De Beer heel blij met het initiatief: “Inmiddels ben ik in mijn onderzoek helemaal gewend geraakt aan een interdisciplinaire aanpak en vind ik het geweldig om deze samen met collega’s aan studenten over te brengen.

De Vroegmoderne Tijd staat natuurlijk bekend als een periode van grote artistieke, literaire en wetenschappelijke vernieuwingen, maar deze hebben bijna allemaal hun wortels in een uitzonderlijk grote fascinatie voor het Klassieke verleden. Deze wisselwerking tussen Oud en Nieuw verveelt (mij) nooit!”

Voorbeeld MA-keuzetraject Early Modern Studies voor student Classics:

Core course ‘Early Modern Studies’ (10 EC)

 

Seminar Latin: ‘Antiquarianism. The Study of the Ancient Past in Latin Literature from Antiquity onwards’ (10 EC)

Core course ‘Classics Now’ (5 EC)

MA-scriptie over een Latijnse tekst uit de Vroegmoderne Tijd (20 EC)

Seminar Greek (10 EC)

Reading List Latin (5 EC)

Voorbeeld MA-keuzetraject voor student Oude Beeldende Kunst:

Core course ‘Medieval Studies’ of core course ‘Early Modern Studies’ (10 EC)

‘The Materiality of Art: Discourses on Studio Practice’ (10 EC)

‘Practices and debates in Medieval and Early Modern Art’ (5 EC)

MA-scriptie over een kunstwerk, een genre, een gebouw, een kunstenaar, een architect of een kunsttheoreticus uit de Vroegmoderne Tijd (20 EC)

‘The Manuscript of the Book in the West’ (5 EC)

‘Theatre on the Move’ (10 EC)

 

Core courses van de nieuwe keuzetrajecten

In de core courses Medieval Studies en Early Modern Studies komt een rijke groep Leidse onderzoekers aan het woord. In het eerste, gemeenschappelijke deel van de cursussen vertrekken ze vanuit dezelfde vraag: Hoe groot is het onderscheid dat traditioneel tussen de Middeleeuwen en de Vroegmoderne Tijd wordt aangebracht?

Om deze vraag te beantwoorden focust dit college op schrijvers, kunstenaars, wetenschappers, filosofen en machthebbers die leefden tussen 500 en 1800. Zo kijken we welke verschuivingen waarneembaar zijn in deze periode en in hoeverre er sprake is van een breukvlak rond 1500, het traditionele hoogtepunt van de Renaissance. In zes hoorcolleges bevragen telkens twee docenten de periodisering vanuit een interdisciplinair perspectief. Dit doen zij door te kijken naar vernieuwing in de Middeleeuwen en traditie in de Vroegmoderne Tijd.

In het tweede deel van de cursussen gaan de mediëvisten en vroegmodernisten hun eigen weg in twee afzonderlijke reeksen werkcolleges. De core courses vormen zo het startpunt voor de nieuwe keuzetrajecten Medieval Studies en Early Modern Studies.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.