Leidse masteropleiding Farmacie van start in september 2016
Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en de Universiteit Leiden (Faculteit der Wiskunde en Natuurwetenschappen) bieden vanaf september 2016 de masteropleiding Farmacie aan. De NVAO heeft deze week de masteropleiding geaccrediteerd, waardoor de opleiding kan starten.
Pancras Hogendoorn, decaan van het LUMC, is enthousiast. ‘Ik ben erg blij met deze accreditatie. De farmacieopleiding is een aanwinst voor Leiden, maar vooral ook voor heel farmaceutisch Nederland. Het doel van de nieuwe opleiding is om in te spelen op de zich ontwikkelende rol van de apotheker als medebehandelaar.’
Een zelfde enthousiasme is te beluisteren bij Geert de Snoo, decaan van de faculteit W&N. ‘We hebben hier hard aan gewerkt. De docenten van de bacheloropleiding Bio-Farmaceutische Wetenschappen houden de wetenschappelijke kwaliteit van deze gloednieuwe opleiding in het oog, waarin toekomstige apothekers voorbereid worden op hun veranderende rol als zorgverlener.’
Patiëntgerichte apothekers
De Leidse opleiding wil zich onderscheiden door patiëntgerichte apothekers op te leiden. De nieuwe studie combineert de sterk wetenschappelijke basis van de bestaande bacheloropleiding Bio-Farmaceutische Wetenschappen (BFW) met de patiëntgerichte elementen van de masteropleiding Geneeskunde. Lees meer over de masteropleiding Farmacie.
In het derde jaar van de bacheloropleiding BFW kan een selecte groep studenten kiezen voor de specialisatie Farmacie, waarna ze kunnen doorstromen naar de masteropleiding Farmacie, naast de nu al bestaande masteropleiding Bio-Pharmaceutical Sciences. In de driejarige masteropleiding Farmacie gaan ze dan twee jaar lang als coassistent in een (ziekenhuis)apotheek werken en doen zo praktijkervaring op, net als geneeskundestudenten tijdens hun coschappen. Ook studenten met een bachelor diploma farmacie van andere Nederlandstalige universiteiten hebben toegang tot deze klinisch georiënteerde master.
NVAO
Voordat een nieuwe opleiding kan starten, moet er goedkeuring zijn van de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO). Zonder deze accreditatie kunnen er geen diploma’s worden uitgereikt. De visitatiecommissie van de NVAO sprak daarom met het management, docenten en vertegenwoordigers van het beroepsveld. De commissie heeft de nieuwe opleiding beoordeeld op kwaliteit, relevantie en levensvatbaarheid. Deze visitatiecommissie heeft nu een positief advies uitgebracht, waardoor de opleiding definitief in september mag starten.