Laura Pape
Promovendus
- Naam
- L.M. Pape
- Telefoon
- +31 71 527 1780
- l.m.pape@fsw.leidenuniv.nl
- ORCID iD
- 0000-0002-2076-7431
Laura Pape is een promovenda bij de sectie Klinische Psychologie. Ze onderzoekt digitale slaapinterventies en de rol van verbeterde slaap bij het voorkomen van psychische gezondheidsproblemen.
Laura Pape is een promovenda bij de sectie Klinische Psychologie. Ze onderzoekt digitale slaapinterventies en de rol van verbeterde slaap bij het voorkomen van psychische gezondheidsproblemen.
Onderzoek naar slaap en mentale gezondheid
Haar promotieonderzoek richt zich op de ontwikkeling en het testen van de effectiviteit van een e-gezondheidsinterventie gericht op slaap en de biologische klok. Het doel van deze interventie is om slaappatronen te verbeteren en de ontwikkeling of verergering van geestelijke gezondheidsproblemen bij universiteitsstudenten te voorkomen. De interventie wordt geïmplementeerd op verschillende Nederlandse universiteiten via het platform Caring Universities. Het project wordt gefinancierd door de NWO en maakt deel uit van het BioClock consortium, dat de gezondheid van het biologische ritme in de samenleving wil bevorderen.
Kort CV
Pape behaalde haar premaster- en masterdiploma Gezondheidswetenschappen aan de Vrije Universiteit Amsterdam, met als specialisatie preventie en volksgezondheid. Tijdens haar onderzoeksstage maakte ze deel uit van een team dat leefstijlinterventies onderzocht bij mensen met ernstige psychische aandoeningen. Dit zette ze voort als junior onderzoeker voordat ze aan haar promotieonderzoek in Leiden begon.
Promovendus
- Faculteit der Sociale Wetenschappen
- Instituut Psychologie
- Klinische Psychologie
- Pape L.M. van Straten A.Struijs S.Y. Spinhoven P. Antypa N. (2024), Effectiveness of a guided digital self-help intervention to improve sleep and the biological clock in university students – Study protocol for a randomized controlled trial, Internet Interventions 37: 1-10 (100763).
- Walburg F.S. van Meijel B. Hoekstra T. Kol J. Pape L.M. de Joode J.W. van Tulder M. Adriaanse M. (2023), Effectiveness of a lifestyle intervention for people with a severe mental illness in Dutch outpatient mental health care: a randomized clinical trial, JAMA Psychiatry 80(9): 886-894.
- Pape L.M., Adriaanse M.C., Kol J., van Straten A. & van Meijel B. (2022), Patient-reported outcomes of lifestyle interventions in patients with severe mental illness: a systematic review and meta-analysis, BMC Psychiatry 22: 261.