Erwin Dijkstra
Buitenpromovendus / gast
- Naam
- Mr.dr.drs. E. Dijkstra
- Telefoon
- 071 5272727
- e.dijkstra@hum.leidenuniv.nl
- ORCID iD
- 0000-0002-8839-1880
Erwin Dijkstra bestudeert als buitenpromovendus de mogelijkheid om via hun verhalen de ideeën en waarden van mensen in de oudheid te weten te komen. Meer specifiek kijkt hij of we aan de hand van mythen, legenden en folklore kunnen vaststellen hoe mensen vroeger dachten over hun natuurlijke omgeving.
Meer informatie over Erwin Dijkstra
Nieuws
Huidig onderzoek
Ook in het oude Nabije Oosten werden mensen geconfronteerd de verandering van hun leefomgeving. En hun houding ten opzichte van dergelijke ontwikkelingen, die zich soms zelfs binnen een mensenleven lieten waarnemen, kan interessant zijn voor onze tijd. Niet persé om oplossingen te vinden voor onze huidige problemen maar voor een alternatieve zienswijze op de wereld en het omgaan met elkaar in tijden van koude, honger, vloed en vuur. Vaak wordt aangenomen dat ons een blik wordt gegund op deze houding via de overgeleverde verhalen uit die tijd. In dit project onderzoekt Erwin Dijkstra de mogelijkheden en de grenzen van zo’n aanpak. Hij doet dit door de rol van bossen in de mythen, legenden en folklore uit het ontboste Mesopotamië te vergelijken met die uit de beboste gebieden van het oostelijke Middellandse zeegebied.
Een verleden in de rechtswetenschap
Voordat hij buitenpromovendus werd bij de Faculteit Geesteswetenschappen, werkte Erwin Dijkstra als docent-onderzoeker aan de Faculteit der Rechtsgeleerdheid. Hier deed hij onderzoek naar manieren om binnen de grenzen van de rechtsstaat discriminatie grondiger te bestrijden dan nu het geval is. Dit project resulteerde in een reeks artikelen in wetenschappelijke tijdschriften en het boek Discrimination and the Foundation of Justice: Hate Speech, Affirmative Action, Institutional Opinions (Den Haag: Eleven Publishing, 2023). Naast zijn activiteiten als buitenpromovendus is Erwin Dijkstra dan ook voornemens om bij te blijven dragen aan dit belangrijke onderzoeksgebied door regelmatig te schrijven over discriminatie bestrijden via het recht.
Bekroond onderzoek & onderwijs
In het verleden zijn zowel het onderzoek als het onderwijs van Erwin Dijkstra bekroond. In 2019 won hij de tweede prijs bij de Leidse Universitaire Scriptieprijzen, voor zijn masterscriptie over de maatschappelijke positie van gehandicapten. In datzelfde jaar won hij ook de tweede prijs bij de scriptieprijzen van het Nederlands Instituut voor het Nabije Oosten, voor zijn masterscriptie over de rol van bossen in de mythen, legenden en folklore van het oude Nabije Oosten. De intensieve, studentgerichte begeleiding en inclusiviteit, die Erwin Dijkstra tot de speerpunten van zijn onderwijs had gemaakt, leidden er tot slot toe dat hij de JSVO-prijs voor de beste werkgroepdocent aan de Leidse rechtenfaculteit voor het collegejaar 2018-2019 won.
Diversiteit & inclusiviteit
Toen hij nog docent en onderzoeker was, was Erwin Dijkstra lid van de Gezamenlijke Opleidingscommissie en de Werkgroep Diversiteit & Inclusiviteit van de Faculteit der Rechtsgeleerdheid. Daarnaast zette hij zich toentertijd in voor het Access & Support Platform, een universitair netwerk van ervaringsdeskundige medewerkers en studenten op het gebied van beperking en ondersteuningsbehoefte. Ook in zijn huidige rol als buitenpromovendus hoopt hij zijn steentje te kunnen bijdragen aan dergelijke belangrijke kwesties.
Buitenpromovendus / gast
- Faculteit der Geesteswetenschappen
- Leiden Institute for Area Studies
- SMES Assyriologie
- Dijkstra E. (2023), Discrimination and the foundation of justice: hate speech, affirmative action, institutional opinions. The Hague: Eleven Publishing.
- Dijkstra E. (2023), Sociale zekerheid als belemmering voor volwaardige deelname aan de maatschappij?: Een verkenning van de filosofie achter de Nederlandse sociale zekerheidswetgeving, Handicap & Recht 8(1): 21-35.
- Dijkstra E. (2023), Vreesgericht liberalisme, Nederlands Juristenblad 98(24): 2050-2051 (NJB 2023/1768).
- Dijkstra E. (2021), Het standstillbeginsel en de uitvoering van het VN-Verdrag Handicap, Handicap & Recht 6(1): 21-27.
- Dijkstra E. (2021), Addressing Problems Instead of Diagnoses: Reimagining Liberalism Regarding Disability and Public Health, Netherlands Journal of Legal Philosophy 50(1): 22-39.
- Dijkstra E. (2021), Een gemankeerde wereld: theorieën over (on)toegankelijkheid, Recht der Werkelijkheid 42(3): 69-78.
- Dijkstra E. (26 maart 2020), Mensenrechten als vangrail: het liberalisme in tijden van Corona. Leiden Law Blog. Leiden: Leiden Law School. [blog].
- Dijkstra E. (2020), Laat ouderen over de toekomst stemmen, Nederlands Juristenblad 95(16): 1151-1155 (NJB 2020/965).
- Dijkstra E. & Stad-Ogier J. (26 maart 2020), Gelijke toegang tot zorg, ook bij corona. De Eerstelijns: Platform voor Strategie en Innovatie. Hoogvliet: Uitgever JB Lorenz Opinie B.V.. [blog].
- Dijkstra E. & Langerak L. (26 mei 2020), Coronavirus: Will Students and Staff with Disabilities Disappear in the (Social) Distance?. Leiden Inclusion Blog. Leiden: Leiden University. [blog].
- Dijkstra E. (2020), De coronacrisis noopt tot meer expliciete aandacht van de Nederlandse staat voor het VN-verdrag Handicap, NJCM-Bulletin: Nederlands tijdschrift voor de mensenrechten 45(3): 377-380 (NTM/NJCM-bull. 2020/30).
- Dijkstra E. (2020), Wanneer je leven bepaald wordt door de wet: over handicap, regelgeving en identiteit, Handicap & Recht 5(2): 41-46.
- Dijkstra E. (2019), Het versmade strafrecht? Een breder perspectief op het toevoegen van geslachtskenmerken, genderidentiteit en genderexpressie aan de AWGB, Nederlands Juristenblad 94(17): 1239-1245 (NJB 2019/920).
- Dijkstra E. (15 november 2019), Levenslange uitzichtloosheid voor jonggehandicapten. Leiden Law Blog. Leiden: Leiden Law School. [blog].
- Dijkstra E. (2018), Gevangen tussen het lot en het leven: de institutionele omgang met geestelijk en lichamelijk beperkte mensen in Nederland (Master Thesis) (Leiden University). [overig].
- Dijkstra E. (2015), De zoektocht naar de hangende tuinen van Babylon, Pleyte Nieuwsbrief 40(1): 10-13.