Eric Snijder
Hoogleraar Medische Microbiologie, in het bijzonder de moleculaire virologie
- Naam
- Prof.dr. E.J. Snijder
- Telefoon
- +31 71 526 1657
- e.j.snijder@lumc.nl
- ORCID iD
- 0000-0003-3297-2309
Eric J. Snijder is Hoogleraar Moleculaire Virologie en onderzoeksleider van de coronavirus-groep bij het Leiden University Center of Infectious Diseases (LUCID) van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), waar hij tevens bestuurslid is van het onderzoeksthema Infectie. In 2000 ontving Snijder de C.J. Kok-prijs voor zijn werk op het gebied van de moleculaire biologie van coronavirussen en aanverwante virussen. In 2012 werd hij verkozen tot lid van de American Academy of Microbiology
Meer informatie over Eric Snijder
Eric J. Snijder is Hoogleraar Moleculaire Virologie en onderzoeksleider van de coronavirus-groep bij het Leiden University Center of Infectious Diseases (LUCID) van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), waar hij tevens bestuurslid is van het onderzoeksthema Infectie.
In 2000 ontving Snijder de C.J. Kok-prijs voor zijn werk op het gebied van de moleculaire biologie van coronavirussen en aanverwante virussen. In 2012 werd hij verkozen tot lid van de American Academy of Microbiology
Moleculaire virologie
Virussen zijn gespecialiseerd in het misbruiken van de infrastructuur van hun gastheercel ten behoeve van de replicatie en expressie van het virale genoom en de productie van nieuwe virusdeeltjes. Op allerlei fronten is bovendien sprake van een moleculaire wapenwedloop tussen virus en gastheer, waarbij virussen er steeds weer in slagen cellulaire verdedigingsmechanismen te ontduiken of te ontregelen. Virussen met een RNA-genoom kunnen hierbij profiteren van een bijzondere eigenschap: een hoge mutatiefrequentie die ervoor zorgt dat het virale nageslacht in essentie kan worden beschouwd als een ‘zwerm mutanten’ (ook wel bekend als ‘quasi-species’). Hoewel dit op het eerste gezicht een nadeel zou kunnen lijken, benutten RNA-virussen deze genetische variatie om te ontsnappen aan bijvoorbeeld het immuunsysteem van hun gastheer of antivirale therapie. Verder kan het hen in staat stellen zich aan te passen aan nieuwe gastheersoorten, een spraakmakend fenomeen aangezien veel (op)nieuw uitbrekende virussen worden overgedragen door dierlijke bronnen (zoönotische infecties). Basale kennis over virusreplicatie en virusevolutie kan worden gebruikt voor het ontwikkelen van nieuwe antivirale strategieën, die essentieel zullen zijn om ons voor te bereiden op toekomstige virusuitbraken.
Wetenschappelijke carrière
Eric Snijder (1962) studeerde biologie aan de Universiteit van Utrecht waar hij in 1986 (cum laude afstudeerde, na een specialisatie in moleculaire biologie, elektronenmicroscopie en moleculaire virologie. Vervolgens startte hij zijn promotieonderzoek bij de Afdeling Virologie van de Utrechtse veterinaire faculteit, hetgeen resulteerde in een cum laude promotie in 1991 (proefschrift: 'Berne virus – replication and evolution of the torovirus prototype'). In 1990, verhuisde Snijder naar de Afdeling Medische Microbiologie van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), waar hij universitair docent werd, en vervolgens universitair hoofddocent en projectleider van het nidovirus-onderzoek. In 2000, werd hem de C.J. Kok prijs toegekend voor zijn werk aan de moleculaire biologie van nidovirussen (arteri- en coronavirussen). In 2007, werd Snijder benoemd tot hoogleraar moleculaire virologie. Zijn oratie was getiteld ‘Virus evolutie: klaar terwijl u wacht’.
Eric Snijder bestudeert de moleculaire biologie en evolutie van virussen met een positiefstrengig RNA-genoom, in het bijzonder nidovirussen als de coronavirussen die SARS en MERS veroorzaken. De (moleculaire) interacties tussen virussen en hun gastheercel zijn een centraal en terugkerend thema in zijn onderzoek, dat werd en wordt ondersteund door een aantal subsidies van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) en de Europese Unie (EU). Snijder heeft meer dan 235 wetenschappelijke publicaties op zijn naam staan. Hij is voormalig Editor van the Journal of General Virology, lid van de Editorial Board van the Journal of Virology en Virus Research, en lid van de Adviescommissie van het Beijerinck Virologie Fonds. Voor het LUMC-curriculum Biomedische Wetenschappen coördineert hij de mastercursus 'Molecular Virology of RNA viruses' en is hij betrokken in een aantal andere onderwijsactiviteiten.
Prijzen en eervolle benoemingen
In 2000 ontving Eric Snijder de C.J. Kok-prijs voor zijn moleculair-virologisch onderzoek aan nidovirussen. In 2012 werd hij gekozen tot lid van de American Academy of Microbiology.
Hoogleraar Medische Microbiologie, in het bijzonder de moleculaire virologie
- Faculteit Geneeskunde
- Divisie 4
- Medische Microbiologie
- Editorial Board member Journal of Virology
- Editorial Board member Virus Research
- Lid Adviescommissie Beijerninck Virologie Fonds
- Ad hoc consultant op het gebied van arterivirus vectorontwikkeling
- Ad hoc reviewer