Universiteit Leiden

nl en

Bernhard Brandl

Hoogleraar Infraroodastronomie

Naam
Prof.dr. B.R. Brandl
Telefoon
+31 71 527 5830
E-mail
brandl@strw.leidenuniv.nl
ORCID iD
0000-0001-9737-169x

Bernhard Brandl focust zich in zijn onderzoek op twee hoofdgebieden: starbursts en instrumentatie. Hij is geïteresseerd in new instrument concepts, near- and mid-IR instruments, adaptive optics, properties of starbust galaxies en infrared spectroscopy. Momenteel is hij de principal investigator van het instrument METIS voor de E-ELT.

Meer informatie over Bernhard Brandl

Bernhard Brandl is Full Professor bij de Universiteit van Leiden en TU Delft (part-time). Hij is principal investigator voor het METIS instrument, een imager en spectrograaf, voor de European Extremely Large Telescope (E-ELT). Door het unieke design is het mogelijk om dit instrument te gebruiken voor imaging, coronagrafie, medium-resolutie spectroscopie over de gehele golflengte range (3-19 microns) en hoge-resolutie spectroscopie over de L en M banden (3-5 microns). Daarnaast is hij ook de co-principal investigator van MIRI, het mid-infrarood instrument voor de James Webb Space Telescope. 

Brandl maakt ook deel uit van het team van het KINGFISH project. KINGFISH is een Herschel imaging en spectroscopisch overzicht van 61 nabijgelegen (d < 30 Mpc)  sterrenstelsels, die zo zijn gekozen dat het een wijde selectie van eigenschappen van de sterrenstelsels en het lokale interstellaire medium beslaat. Het doel van dit project is om het interstellaire medium van de sterrenstelsels en de verwaming en koeling van het gas te karakteriseren zodat de link tussen de formatie van sterren en het interstellaire medium beter begrepen wordt.  

STRW page

Persoonlijke homepage

Hoogleraar Infraroodastronomie

  • Wiskunde en Natuurwetenschappen
  • Sterrewacht
  • Sterrewacht

Werkadres

Gorlaeus Gebouw
Einsteinweg 55
2333 CC Leiden
Kamernummer BW3.43

Contact

Publicaties

  • TU Delft, faculty of Aerospace Engineering part-time appointment as Hooglerar [0.05 FTE]
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.