Universiteit Leiden

nl en

Toename combinatiestraffen met tbs: Pauline Schuyt waarschuwt voor risico’s

Pauline Schuyt, hoogleraar sanctierecht en straftoemeting, sprak met EenVandaag over de sterke toename van combinatiestraffen van tbs en celstraf. Sinds 2019 is dat aantal meer dan verdubbeld, wat bij tbs-klinieken tot bezorgdheid leidt.

Hoewel combinatiestraffen bedoeld zijn om de samenleving beter te beschermen, waarschuwt Schuyt in EenVandaag dat de combinatie van een lange celstraf en tbs risico’s met zich meebrengt: 'Een lange gevangenisstraf kan de motivatie voor behandeling ondermijnen, terwijl behandeling juist cruciaal is voor een veilige terugkeer in de maatschappij.'

Pauline Schuyt stelt dat de toename van combinatiestraffen mede voortkomt uit aan de ene kant de toegenomen vraag vanuit de maatschappij naar vergelding voor misdaden en aan de andere kant de verplichting van het Europese Hof om veroordeelden tot levenslang een perspectief op vrijlating te bieden. Ze benadrukt dat tbs steeds vaker wordt ingezet om te voorkomen dat levenslang gestraften toch terugkeren in de maatschappij. Omdat tbs pas uitgevoerd mag worden twee jaar voor de beoogde vrijlating noemt Schuyt de combinatie van een lange gevangenisstraf en tbs ‘ongelukkig', omdat de volgorde en timing van straf en behandeling moeilijk effectief uitvoerbaar zijn.

Deze zorgen worden zichtbaar in een aantal recente strafzaken. Zo kreeg de dader van de dodelijke steekpartij in Groningen een combinatie van een celstraf en tbs opgelegd. Het behandeltraject dreigt echter pas na jaren op gang te komen, terwijl juist een vroege start van therapie cruciaal is. Ook tbs-klinieken roepen op tot terughoudendheid, omdat combinatiestraffen kunnen leiden tot een stagnatie in de behandeling en daarmee mogelijk een groter risico op recidive.

 

Meer weten?

Lees het volledige artikel bij EenVandaag.

Foto: Donald Tong via Unsplash+

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.