Onrust onder zzp'ers over aanpak schijnzelfstandigheid
De belastingdienst is van plan om loonbelasting en premieplicht na een jarenlang moratorium weer te gaan handhaven. Zij gaat optreden tegen schijnzelfstandigheid. Een dossier dat voor de Tweede Kamer nog steeds een enorm struikelblok vormt. Barend Barentsen, hoogleraar sociaal recht, spreekt hierover op BNR-nieuwsradio.
Schijnzelfstandigheid houdt in dat iemand zich als zzp'er presenteert, terwijl er in realiteit sprake is van een dienstverband. Op dit punt gaat de Belastingdienst per 1 januari 2025 weer naheffingen, correcties, en boetes opleggen, maar niet met een verdere terugwerkende kracht dan die datum. Met de 90 fte die de Belastingdienst hiervoor beschikbaar heeft, zal de pakkans niet groot zijn. Het schrikeffect is bij veel branches echter groot, waardoor inmiddels grote terughoudendheid is ontstaan met de inhuur van zzp'ers, bericht BNR-nieuwsradio.
Barentsen noemt het een misstand dat werkenden soms een contract onder ‘zachte dwang’ als zzp'er tekenen, maar dat eigenlijk niet willen. ‘Men wil liever werknemer zijn.’ Maar dat geldt lang niet voor iedereen. Ook schetst Barentsen het macro-economisch probleem dat ontstaat door schijnzelfstandigheid, namelijk dat minder mensen bijdragen aan het socialezekerheidsstelsel. Het is een ‘zelfversterkend proces.’
Knellende werktijden en slechte arbeidsvoorwaarden die voor werknemers in bepaalde branches gelden, zorgen er echter voor dat ‘mensen met weinig beweegruimte toch nog steeds voor het zzp-schap kiezen,’ aldus Barentsen.
Meer weten?
Beluister de uitzending van BNR Nieuwsradio
Foto: Carl Campbell via Unsplash