Gezondere uien kweken? Ecoloog Martijn Bezemer onderzoekt hoe
‘Het zou geweldig zijn als we een nog voedzamere uit kunnen ontwikkelen om de groeiende wereldbevolking te voeden,’ vertelt hoogleraar Martijn Bezemer aan Omroep Flevoland. De omroep maakte een rapportage over zijn onderzoek naar hoe bodemleven de voedingswaarde van uien beïnvloedt en de mogelijkheden voor het kweken van voedzamere uien.
Samen met zijn collega’s verzamelt Bezemer uien en grondmonsters uit heel Flevoland en andere plekken in Nederland. ‘We ontdekken steeds meer dat bacteriën en schimmels in de bodem erg belangrijk zijn voor de ui. Wat wij onderzoeken is wat al dat bodemleven doet voor de voedingsstoffen in de groente’, legt hij uit. Het idee: als we begrijpen wat de voedingswaarde van deze groente bepaalt, kunnen we daarop inspelen en voedzamere uien produceren.
Boeren weten al goed welke grond zorgt voor een goede oogst, maar wat dit op microniveau doet is nog niet bekend. Bezemer hoopt in het voorjaar de eerste resultaten te kunnen delen.
Lees en bekijk de hele rapportage bij Omroep Flevoland: Wetenschap wil de ui doorgronden en nog gezonder maken.