'Fiscaliteit speelt ook een rol bij vertrek DSM uit Nederland'
Na Shell en Unilever is DSM het derde grote bedrijf dat vertrekt uit Nederland. Fiscalisten zijn niet verbaasd: het sentiment over het vestigingsklimaat hier is momenteel minder gunstig.
DSM beweert zelf dat fiscaliteit geen rol gespeeld heeft bij de afweging om het hoofdkantoor naar Zwitserland te verplaatsen. Toch is de verhuizing wel opmerkelijk. DSM zou namelijk niet het laatste bedrijf zijn dat richting het buitenland kijkt.
Kenners van ondernemersbelastingen zijn het erover eens dat de fiscaliteit óók een rol kan hebben gespeeld bij het besluit van DSM. Hoogleraar Belastingrecht Jan van de Streek zegt in NRC dat er de afgelopen jaren in Nederland wat dat betreft veel is veranderd. 'Het begon al rond de eeuwwisseling, toen Nederland door de Europese Commissie werd gedwongen een aantal gunstige regelingen af te bouwen. Dat heeft Nederland toen maar mondjesmaat gedaan, maar sinds de OESO in 2013 het debat over belastingontwijking is gestart, is het hard gegaan.'
Van de Streek noemt onder meer de gestage verhoging van de vennootschapsbelasting voor bedrijven, bijvoorbeeld door het beperken van de renteaftrek voor ondernemingen en recent nog het niet doorgaan van de beloofde afschaffing van dividendbelasting voor multinationals.