Logo Universiteit Leiden.

nl en

Schouwburgstraat Tuin

In september 2023 zijn we begonnen met het transformeren van een onderbenutte buitenruimte in een groenere en meer biodiverse tuin waar alle studenten en medewerkers van de Schouwburgstraat kunnen ontspannen en genieten.

De tuin in 2023

Achtergrond

Het gebouw aan de Schouwburgstraat ligt in Den Haag. Als een zeer verstedelijkt gebied zijn de mogelijkheden voor grootschalige vergroening en het verbeteren van de biodiversiteit beperkt. Echter, het gebouw heeft een achtertuin, die bestond uit ongeveer 50 vierkante meter betontegels, met een paar plantenbakken en picknicktafels.

Rond de zomer van 2022 viel het LUGO op dat er binnen het gebouw aan de schouwburgstraat een buitenperceel was dat wel wat meer aandacht kon gebruiken. In lijn met onze missie om de universiteit duurzamer te maken, kwam al snel het idee om een community garden aan te leggen waar studenten en medewerkers van zouden kunnen genieten. Na gesprekken met medewerkers van het gebouw kreeg LUGO de opdracht om een ontwerp te maken voor deze nieuwe gemeenschappelijke tuin. Omdat een van de doelstellingen van LUGO is om co-creatie en betrokkenheid bij de gemeenschap te bevorderen, organiseerden we een competitie waarin studenten en medewerkers hun ideeën voor een tuinontwerp in juni van 2023 konden indienen. De winnaar werd beloond met een duurzame geschenktas en dit ontwerp werd gebruikt als basis voor het uiteindelijke ontwerp van de tuin. 

LUGO sprak met stakeholders, waaronder het University Facility Department (UFB), Real Estate en studenten en medewerkers van Urban Studies en International Studies, om samen een ontwerp te maken dat zowel duurzaam was en paste binnen de voorschriften van de universiteit. Geïnspireerd door de winnaar van de wedstrijd werd een definitief ontwerp gemaakt in Sketchup en gepresenteerd aan UFB met het verzoek om verder te gaan met de implementatie. Uiteindelijk braken we in oktober 2023 de grond open en verwijderden we ongeveer tien vierkante meter tegels, om deze te vervangen door biologische bodem en inheemse planten. Er volgden nog vele actiedagen samen met vrijwilligers, wat ertoe leidde dat we de tuin op 8 mei officieel konden 'openen' met een speciaal bezoek van de voorzitter van het College van Bestuur, Annetje Ottow. 

Over de Tuin

We wilden een mooie, groene plek creëren waar studenten en medewerkers kunnen ontspannen en samenkomen, die ook de lokale biodiversiteit bevordert. Alle planten in de tuin zijn inheems in Nederland, wat gunstig is voor bestuivers zoals bijen en vlinders.

Het idee is dat de gemeenschap van de Schouwburgstraat de tuin onderhoudt, met hulp van LUGO. Het moet een ruimte zijn waar mensen die geïnteresseerd zijn in tuinieren een plek hebben waar ze kunnen helpen en van zichzelf kunnen genieten. De tuin kan ook worden gebruikt om te studeren, te ontspannen of tijdens de lunchpauzes, wanneer het weer mooi is!

We hopen dat deze tuin zal leiden tot nog meer groene initiatieven binnen de universiteit!

Voordelen voor Bestuivers

Door het gebrek aan groen kunnen steden een moeilijke plek zijn voor bestuivers (bijv. bijen en vlinders) om te overleven. Groene ruimtes liggen vaak te ver uit elkaar voor een vliegend insect, als ze onderweg niet kunnen stoppen om bij te tanken. Daarom kan zelfs een kleine gemeenschapstuin een verschil maken! Omdat deze kleine groene plekken helpen bij het creëren van een netwerk van groen dat bestuivers kunnen gebruiken om van de ene plaats naar de andere te reizen.

Conserveringsinspanningen voor planten en bestuivers in steden waren traditioneel gericht op planten met grote, kleurrijke bloemen om zoveel mogelijk bestuivers aan te trekken. Deze bloemen zijn echter vaak exotisch en kunnen negatieve effecten hebben op de lokale biodiversiteit. Dit komt doordat exotische soorten concurreren met inheemse soorten om zich te vestigen, wat kan leiden tot een verlies aan inheemse biodiversiteit. Een verlies aan inheemse planten kan ook een groot probleem zijn voor bestuivers, aangezien sommige soorten inheemse bestuivers (vooral zeldzamere soorten van gespecialiseerde bestuivers) afhankelijk zijn van specifieke inheemse plantensoorten om te overleven. Daarom hebben we ervoor gekozen om alleen inheemse planten in deze tuin op te nemen. Een bijkomend voordeel is dat inheemse planten beter geschikt zijn voor ons lokale klimaat, wat de hoeveelheid onderhoud die ze nodig hebben, vermindert.

Voordelen voor Mensen

Meer groen in steden is niet alleen gunstig voor het behoud van biodiversiteit, maar ook voor mensen. Dit komt door de vele 'ecosysteemdiensten', oftewel de voordelen die de natuur biedt. 'Ecosysteemdiensten' kunnen variëren van recreatie (culturele dienst) tot het verlagen van temperaturen en het absorberen van overtollig regenwater (regulerende diensten). Regulerende diensten zijn vooral belangrijk in steden, omdat deze dichtbevolkte gebieden vaak kwetsbaar zijn voor hittegolven en lokale overstromingen na regenval, omdat de bodem niet al het water kan absorberen. Daarom kunnen groene ruimtes in steden bijdragen aan klimaatadaptatie en -mitigatie, evenals een mooie plek bieden voor recreatie of studie.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.