Graduate School
Toelating
Op deze pagina vind je informatie over de toelatingsprocedure tot de Graduate School van de Faculteit Goverance and Global Affairs. Aanvullende informatie is te vinden op de medewerkerswebsite.
Soorten PhD's
Als je promotieonderzoek wilt doen aan de Faculteit Governance and Global Affairs, zijn er vier mogelijkheden:
- Promovendus in loondienst, een betaalde vierjarige fulltime (of vijf jaar 0,8 FTE parttime) onderzoekspositie, met volledige financiering die voldoende is voor algemeen levensonderhoud en waarvoor kandidaten ongeveer 15% van hun tijd aan onderwijs moeten besteden. Het eerste contract is voor een jaar. Aan het einde van die periode wordt een voortgangsgesprek uitgevoerd (Go-no go moment, zie hieronder) om te beslissen of het contract met maximaal drie jaar wordt verlengd (voltijds PhD-programma).
Sollicitatie naar een betaalde functie vindt plaats naar aanleiding van een vacature die door de universiteit is geadverteerd.
Of andere (externe) PhD's: - Contract ('beurs') Promovendus. Een persoon die geen arbeidsovereenkomst heeft met de universiteit, maar die als hoofddoel heeft te promoveren en daartoe middelen ontvangt van een beursfinancieringsinstelling.
- Promovendus met externe financiering. De promovendus ontvangt op de een of andere manier financiering voor het promotieonderzoek, of mag 'in de tijd van de baas' promoveren.
- Externe promovendus (eigen financiering) Een persoon die van een externe partij geen tijd of geld krijgt om te promoveren, maar wel van plan is te promoveren. Deze kandidaten kunnen hun eigen geld gebruiken, of familieleden kunnen geld beschikbaar stellen.
De faciliteiten waar een PhD’s recht op heeft, zijn afhankelijk van het type PhD. Met name extern gefinancierde en externe promovendi hebben geen recht op faciliteiten of financiële ondersteuning van de universiteit. Promovendi zonder arbeidsovereenkomst mogen geen onderwijs geven in het reguliere curriculum. Zie de PhD Richtlijnen voor een meer uitleg van de soorten promovendi en faciliteiten per type promovendus.
Bij het solliciteren naar een extern gefinancierde functie eist de Graduate school Governance and Global Affairs een volledige en nauwkeurige ‘agreement form external PhD candidates’ (zie rechter kader) die door alle betrokkenen is ondertekend, inclusief bewijs van financiering. Dit formulier dient om de afspraken vast te leggen met betrekking tot begeleiding tijdens en kosten voor het promotietraject
Procedure
Als je voldoet aan de algemene toelatingseisen uit het Leids Universitair Promotiereglement, kun je je aanmelden bij de Graduate School of Governance and Global Affairs door de onderstaande stappen te volgen.
- Solliciteer naar een PhD-positie of zoek een promotor die je wil begeleiden. Download een sjabloon voor een onderzoeksvoorstel dat je kunt gebruiken om de promotor te informeren over je onderzoeksidee.
- In het geval van een extern gefinancierde functie, vul je samen met je promotor en in overleg met andere betrokken promotor(en) en het instituutsbestuur het ‘agreement form external PhD candidates’ in (zie kader).
Om het formulier door het instituutsbestuur te laten ondertekenen kan het gemaild worden naar:
- ISGA: isga.instituteboard@fgga.leidenuniv.nl
- LUC: collegeboard@luc.leidenuniv.nl
- BSK: secretarisbsk@fgga.leidenuniv.nl
Als het formulier volledig is en door iedereen is ondertekend, moet de supervisor het formulier opsturen naar: Graduateschool@fgga.leidenuniv.nl.
- Meld je vervolgens aan via het PhD Applicant Login en upload de gevraagde documenten (zie hieronder). Neem voor meer informatie en inloggegevens contact met Graduateschool@fgga.leidenuniv.nl op.
- De bereidheid van de begeleider om je te begeleiden tijdens je promotieonderzoek moet worden geüpload, dit kan een eenvoudig (e-mail)bericht van de begeleider aan jou zijn.
- Bewijs van Engelse taalvaardigheid kan worden geüpload, maar is niet verplicht. Je begeleider beoordeelt dit nodig is.
- Een aanbevelingsbrief is niet vereist.
Het is verstandig om de volledige aanvraag minimaal twee maanden voor aanvang van het promotietraject in te dienen. Als je een visum en/of verblijfsvergunning nodig hebt, dien je aanvraag dan minimaal drie maanden voor de startdatum van je opleiding in. De promotor moet bevestigen dat hij of zij bereid is je als kandidaat (promovendus) te accepteren voordat verdere stappen kunnen worden ondernomen.
De formele beslissing over toelating berust bij de decaan van de Graduate School. Bij toelating ontvangt de promovendus (en de promotor) een formele acceptatiebrief van de decaan. Voor meer informatie over de toelatingsprocedure kun je contact opnemen met de Graduate School.
Promotieonderzoek aan twee universiteiten
In sommige gevallen mogen promovendi een promotietraject volgen waarbij ze onderzoek doen en begeleiding krijgen bij twee instellingen: de Universiteit Leiden en een andere universiteit. Welke contractvormen er zijn, lees je hier.
Een baan combineren met een PhD?
Dat kan bij het Leiden University Dual PhD Centre. Het centrum richt zich op buitenpromovendi die een deel van hun werktijd besteden aan wetenschappelijk onderzoek rond een thema uit hun beroepspraktijk. Het Centre helpt deze duale promovendi bij het ontwikkelen van een onderzoeksplan, verzorgt opleidingen en zorgt ervoor dat hun onderzoek past binnen een wetenschappelijke discipline en Graduate School, en aansluit bij het onderzoek van een potentiële promotor. Een unieke kans voor de promovendus, de werkgever en voor de wetenschap.
FGGA Graduate School Go-No Go richtlijnen
Het 'Go-No Go'-moment vindt plaats aan het einde van het eerste jaar van de kandidaat [Voor extern gefinancierde en externe promovendi wordt de beslissing niet eerder dan één jaar en ten laatste twee jaar na hun startdatum genomen.]. Deze procedure is bedoeld om de productie van hoogwaardige proefschriften in de faculteit te garanderen, gemeenschappelijke normen te waarborgen en de verwachtingen voor promovendi en begeleiders over de geboekte vooruitgang duidelijk te maken.
Voorwaarde voor de succesvolle afronding van de Go-No-Go-procedure is het overleggen van een bevredigend PhD-rapportage met de belangrijkste onderzoeksvragen, theorieën en methoden die in het proefschrift zullen worden gebruikt, evenals een realistisch werkschema voor het promotieonderzoek. Het doel van de Go-No-Go-procedure is ervoor te zorgen dat zowel de promovendus als de begeleiders duidelijkheid hebben over de voortgang van het proefschrift en vertrouwen hebben in de kans op voltooiing ervan.
Doctoraatsprospectus
De promovendus dient in overleg met de promotor een document in dat alle of de meeste van de volgende elementen kan bevatten:
- Inleiding. Onderzoeksonderwerp, onderzoeksvraag, wetenschappelijke en real-world betekenis van de vraag
- Literatuuronderzoek. Overzicht van bestaand onderzoek, identificatie van lacunes in het onderzoek die de onderzoeksvraag rechtvaardigen.
- Theorie. Dit kan worden gecombineerd met het literatuuronderzoek of als een apart onderdeel worden gepresenteerd. Het kan indien nodig een theoretisch kader bevatten.
- Hypothese, variabelen en het centrale argument dat in dit proefschrift wordt getest of naar voren wordt gebracht. Als het werk deductief is, wordt verwacht dat dit gedeelte zal worden opgenomen.
- Methoden en onderzoeksopzet. In dit deel moet de brede methodologische benadering worden beschreven die in het proefschrift wordt gebruikt (bijv. kwalitatief/kwantitatief/etnografisch/interpretatief) en de rechtvaardiging van de belangrijkste methodologische keuzes (gegevensbronnen; grondgedachte voor casusselectie) die in het proefschrift worden gebruikt.
- Overzicht van de structuur. Dit deel geeft een overzicht van de hoofdstukken van het proefschrift met een overzicht van één alinea van de inhoud van elk hoofdstuk. Als het proefschrift bestaat uit een verzameling artikelen, moet een overzicht van de geplande artikelen worden opgenomen.
- Een werkschema met een tijdlijn van het geplande onderzoekswerk. bijv. ("Maanden 1-3: theorieontwikkeling; maanden 4-6 pilotstudie; maanden 12-15 veldwerk in Ghana, enz.).
- Bibliografie. Dit moet blijk geven van een grondige kennis van de huidige literatuur.
Procedure
De promovendus dient het prospectus in bij zijn promotor op een afgesproken datum volgens de bovenstaande richtlijnen. Binnen een maand na indiening bekijken de promotor en copromotoren het document en spreken in onderling overleg af of de promovendus mag blijven promoveren.
Het wordt aanbevolen dat het toezichthoudende team een geschikte derde externe beoordelaar aanstelt om het Go-No Go-document te beoordelen. Dit is niet verplicht, maar zou nuttig zijn om een objectief extern oordeel te krijgen over de voortgang van de kandidaat en zijn geschiktheid voor het PhD-programma.
Behoudens uitzonderlijke omstandigheden, zal de kandidaat, indien hij een No-Go ontvangt, worden verzocht zijn promotietraject binnen de faculteit te staken. Zij komen niet in aanmerking om andere toezichthouders binnen FGGA te benaderen voor toezicht.
Als de kandidaat een Go krijgt, kan hij of zij verder gaan met zijn PhD bij FGGA.