Logo Universiteit Leiden.

nl en

De Zaak Zonnestelsel

Type gastles
op school
Taal
Nederlands
Lesduur
2 lesuren (100 min.)
Interesse(s)
wiskunde en natuurkunde
Schoolvak
Natuurkunde
Docent
Simon Portegies Zwart  (Hoogleraar Numerieke sterdynamica)

Bijna 5 miljard jaar geleden werd de zon geboren, helemaal aan de andere kant van de Melkweg. Samen met de zon zijn nog enkele duizenden andere sterren geboren. Alle sterren uit datzelfde nest zijn in de afgelopen miljarden jaren een eigen kant uit gegaan, en zijn nu verspreid over de Melkweg. Recent onderzoek laat zien dat het mogelijk is de broertjes en zusjes van de zon terug te vinden. Ze zijn te herkennen aan hun chemische samenstelling en hun beweging aan de hemel. Hoe we dit te weten zijn gekomen, waar de brusjes van de zon zich nu bevinden en waarom het interessant is ze terug te vinden zal in deze gastles worden toegelicht.

LET OP: Deze gastles is specifiek bedoeld voor 6 vwo.

Het lijkt zo vertrouwd, het zonnestelsel. Een handvol planeten die ordelijk om een centrale ster draaien, sommige van rotsen, andere van gas. Wat manen. Een enkele komeet.
 
Bekend terrein dus, denken we. In werkelijkheid wemelt het zonnestelsel van de raadsels en onbegrepen verschijnselen. Waar komt de zon vandaan? Hoe alleen is het zonnestelsel? Wat wordt er later van de aarde als de zon sterft? En: is ons water buitenaards? Waarom draaien sommige manen achteruit? In De Zaak Zonnestelsel speuren Martijn van Calmthout en Simon Portegies Zwart als detectives naar antwoorden op de vele vragen over onze directe omgeving in de kosmos. 'Wat we zien is een still uit een meeslepende avonturenfilm waarvan we hooguit de samenvatting kennen.' Een thriller die eindigt in nieuwe inzichten en een warm pleidooi voor meer planeetwetenschappen.

De Zaak Zonnestelsel is verkrijgbaar bij Uitgeverij Lias.
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.