450 bomen
Vier behalve het verleden óók de toekomst! Universiteit Leiden en Stadslab Leiden nodigen je uit om de Leidse omgeving te verrijken met 450 extra bomen – een levende herinnering aan 450 jaar ontzet én Universiteit Leiden.
De universiteit doet enthousiast mee door 15 bomen te planten en roept iedereen op om ook een boom te planten. De actie loopt gedurende het seizoen voor het planten van bomen, tot circa 1 maart 2025.
Doe je mee?
Iedereen kan meedoen aan deze actie, door een boom te planten in de eigen tuin, of deze in een pot op het balkon te plaatsen. Hieronder lees je hoe!
Bomen gratis af te halen
In januari zijn jonge bomen, zogeheten zaailingen, gratis af te halen in de Stadskamer, Nieuwstraat 7 (tegenover de Bibliotheek). Dit kan op de zaterdagen 4, 11, 18 en 25 januari, tussen 11 en 13 uur.
Ook zijn jonge bomen te reserveren via dit online formulier. Op afspraak kunnen bomen dan klaarstaan bij:
- De StadsKamer, Nieuwstraat 7;
- De BomenHub van de Kinderboerderij in de Merenwijk, Parkzicht 100;
- Bij de Bomenbox op The Field, Stationsplein 25.
Zaailingen zijn 30 cm à 1,5 meter hoog, met een maximale dikte ter grootte van een bezemsteel. Beschikbaar zijn inheemse soorten: es, esdoorn, hazelaar, hulst, kers, lijsterbes, meidoorn, rode kornoelje, tamme kastanje, veldesdoorn, walnoot. (Verzoeken om andere soorten zijn op het hierboven genoemde formulier aan te geven.)
De voorraad bomen is groot, maar voor sommige soorten is die beperkt. Voorkeuren worden gehonoreerd in volgorde van binnenkomst. Specifieke informatie over verschillende boomsoorten is hier te vinden.
De beschikbare zaailingen zijn geoogst onder volwassen bomen in Leidse parken. Deze kunnen daar niet verder uitgroeien, onder andere door te weinig licht en ruimte.
450 labels
Wie een zaailing ophaalt (op bovengenoemde plekken), krijgt hierbij een label, om aan een takje te hangen. Dit label is gemaakt van een houten schijfje, met hierin een brandmerkje, www.450Bomen.nu, verwijzend naar de actie-site.
Bomen: hoe te planten?
Op de website van Stadslab lees je hoe, waar, en waarom je een boom plant.