Universiteit Leiden

nl en

D&I Event

Belonging first: in conversation about an accessible university

Datum
dinsdag 21 januari 2025
Tijd
Locatie
ECC
Haagse Schouwweg 10
Leiden

Voertaal

De voertaal van het symposium is Nederlands en Engels. Tijdens de plenaire bijeenkomst verschijnt er ondertiteling op een groot scherm, en ook de livestream voor online deelnemers wordt Engels ondertiteld.

Toegankelijk zijn voor iedereen

Aan de Universiteit Leiden creëren we een inclusieve en betrokken leer- en werkomgeving waarin studenten erop worden voorbereid om maatschappelijke uitdagingen het hoofd te bieden als ze verschillende werkomgevingen gaan betreden.

Maar zijn wij als universiteit wel open en toegankelijk genoeg? Kunnen mensen met een functiebeperking volledig deelnemen? Er écht bijhoren betekent dat je je een deel van de gemeenschap voelt en er niet hoeft te worden onderhandeld over wie je bent. Hoe gaan we om met ongemak in de gemeenschap, dat hierdoor ongetwijfeld zal ontstaan?

Livestream

 

Ontmoeten en kennis delen

Deze editie van het jaarlijkse D&I Event biedt een interactief en plenair programma, waarin we een open ruimte creëren voor studenten, medewerkers en alumni om vanuit verschillende perspectieven ervaring, onderzoek en werk te delen op het gebied van inclusie en diversiteit, in het bijzonder voor mensen met een functiebeperking. Jij bent van harte uitgenodigd om daaraan bij te dragen. Zo zetten we samen de volgende stappen naar een inclusievere universitaire gemeenschap.

Aanmelden

Er zijn geen plaatsen meer beschikbaar in de zaal, maar u kunt het event nog wel online volgen via een livestream.

Aanmelden voor online deelname

Programma

14:00

Inloop

14:30

Interactieve opening
 

Thijs de Lange, dagvoorzitter
 

Als dagvoorzitter combineert Thijs de Lange zijn jarenlange podiumervaring als cabaretier, dichter en presentator met zijn eigen ervaringsdeskundigheid. Aan de Universiteit van Amsterdam was hij lid van het Student Disability Platform gezeten (nu UvA IDEAs), waar hij de waarde van zijn leven met een lichte vorm van Cerebrale Parese inzag en zich inzette voor het toegankelijker maken van de universiteit. Als dagvoorzitter staat Thijs garant voor een sfeervolle middag waarin de juiste vragen gesteld worden.

14:40

Gesprek: Erbij horen aan de Universiteit Leiden, gezien vanuit het perspectief van een handicap, neurodiversiteit en diversiteit
 

Carina Minnée, student-vrijwilliger Access & Support Platform (ASP)
Stefan de Jong, voorzitter van het Neurodiversity Platform (NdP) voor medewerkers


Carina Minnée is student en vrijwilliger voor Access & Support Platform (ASP). Momenteel volgt ze haar master Cultural Analysis: Literature and Theory aan de Universiteit Leiden. Gepassioneerd door media en het welzijn van studenten, gelooft ze dat rechtvaardige, toegankelijke participatie in het onderwijs de weg vooruit is.
 
Stefan de Jong is voorzitter van het Neurodiversiteit Platform, speciaal opgericht als aanspreekpunt voor medewerkers die informatie of advies willen, omdat ze bijvoorbeeld een classificatie autisme of een andere vorm van neurodiversiteit hebben.   

14:50

Welkom
 

Annetje Ottow, voorzitter College van Bestuur Universiteit Leiden
 

Hoe kunnen we een inclusieve en enthousiasmerende leer- en werkomgeving creëren en studenten erop voorbereiden om maatschappelijke uitdagingen aan te gaan?

14:55

Korte lezing: hoe implementeren we het VN-verdrag inzake mensen met een handicap?
 

Jiska Ogier, alumnus Rechtsgeleerdheid Universiteit Leiden
 

Een korte terugblik op de afgelopen 8 jaar, waarin het verdrag een plaats begon te krijgen in de Nederlandse samenleving. Jiska Ogier bespreekt de recente afsluitende observaties van de VN-commissie die de supervisie heeft over de implementatie van het verdrag. Onderwijs werd als zeer belangrijk gekenmerkt in dat rapport, maar wat betekent dit voor instellingen als de Universiteit Leiden?
 
De Universiteit Leiden is Jiska's alma mater: ze studeerde af aan de faculteit Rechten en verbindt haar kennis van wetten en regels met haar ervaring met het hebben van een lichamelijke beperking.

15:15

Interactieve discussie: Hoe worden we een toegankelijke universiteit voor alle studenten?
 

Nour al Kuhaili, geneeskundestudent LUMC en winnaar Mr. K.J. Cath Prijs
Romke Biagioni, studentendecaan Fenestra
Jiska Ogier, alumnus Rechtsgeleerdheid Universiteit Leiden en ervaringsdeskundige

 
Iedereen is welkom om kennis, ideeën, ervaringen en tips & tricks te delen.

 

Nour Al Kuhaili is masterstudent Geneeskunde en oprichter van het LUMC Diversity Netwerk, in het leven geroepen aan de hand van de ervaringen die ze opdeed in haar tijd bij het Collectief voor Diversiteit en Inclusie in de Nederlandse Geneeskunde. Aan het begin van het academisch jaar werd Nour beloond met de Mr. K.J. Cath-prijs voor haar positieve bijdrage aan diversiteit en inclusie binnen de universiteit. 
 
Romke Biagioni is werkzaam als studentendecaan en betrokken bij het beleid over en het begeleiden van studenten met een functiebeperking aan de Universiteit Leiden. Tevens is zij voorzitter van de landelijke studentendecanen commissie Studentenwelzijn en Studeren met een functiebeperking.

15:35

Livemuziek

Mai
 

Mai is een singer-songwriter die hoopt dat mensen een stukje van zichzelf herkennen in haar muziek, omdat ze de menselijke ervaring zowel uniek als universeel beschouwt. Haar geluid is beïnvloed door pop, soul en jazz. Op het D&I Event zal haar piano haar begeleiden, zoals die dat al vele jaren doet. Mai is ook alumna van de Universiteit Leiden.

15:40

Korte pauze

15:55

Restart


Thijs de Lange

15:55

Lezing: Handicap: een zinvolle analytische categorie?

 
Paul van Trigt, docent Sociale geschiedenis (Faculteit Geesteswetenschappen)
 

Diversiteit en handicap worden vaak gezien als een beleidskwesties, gemeden door de een, omarmd door de ander. In deze lezing wordt beargumenteerd dat handicap binnen de universiteit in de eerste plaats beschouwd moet worden als een spannende analytische categorie, die nieuwe perspectieven opent in onderzoek. Werken vanuit deze categorie blijft echter niet zonder gevolgen en heeft de potentie om de universiteit in meerdere opzichten te veranderen.

16:15

Interactieve discussie: op dagelijkse basis een inclusieve en enthousiasmerende leer- en werkomgeving creëren

 
Marjolijn Clarenbach Rispens, beleidsadviseur Healthy University HRM
Laura Warmerdam, onderwijscoördinator Planetaire gezondheid en duurzaamheid
Paul van Trigt, docent Sociale geschiedenis

 
Iedereen is welkom om kennis, ideeën, ervaringen en tips & tricks te delen.

Marjolijn Clarenbach Rispens is beleidsadviseur bij directie HRM en verantwoordelijk voor verzuim, healthy university en (nu nog) de herplaatsingskandidaten. Een inclusieve organisatie is vanzelfsprekend voor haar: ongeacht waarin je verschilt van de collega, Marjolijn vindt het belangrijk dat je je kunt ontplooien en die werkzaamheden doet die goed bij jou passen. Zo leveren we allemaal toegevoegde waarde aan een gezamenlijk doel vanuit onze individuele kennis, ervaring, kunde en mogelijkheden.

Laura Warmerdam is als arts afgestudeerd in Leiden en werkt als onderwijscoördinator Planetaire gezondheid en duurzaamheid bij het LUMC. In haar werk en daarbuiten zoekt ze altijd naar manieren om bij te dragen aan een rechtvaardige verdeling van gezondheid en welzijn. Laura gebruikt een rolstoel. Daardoor rolt ze tegen allerlei (letterlijke en figuurlijke) obstakels aan, specifiek in de academische wereld en de zorgsector, maar ze is er ook van overtuigd dat het perspectief dat ze hierdoor ontwikkelt waardevol is en juist gehoord moet worden.

16:40

Afronding

 
Thijs de Lange en Judith Jansen

16:45

Afsluiting en receptie

17:45

Einde receptie

Aanmelden

Er zijn geen plaatsen meer beschikbaar in de zaal, maar u kunt het event nog wel online volgen via een livestream.

Aanmelden voor online deelname

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.