Bevindingen
Sinds 2021 heeft Leiden een eigen Stadscriminoloog. Zij onderzoekt de beleving van veiligheid in Leiden.
Aan het eind van het onderzoek weten we meer over hoe (on)veilig Leidenaren zich voelen in de stad, hun eigen buurt, en in concrete locaties in Leiden. We weten dan ook beter waarom Leidenaren zich zo kunnen voelen. Met deze informatie proberen we samen met de gemeente Leiden en de politie na te denken over mogelijke verbeteringen van de beleving van veiligheid.
Op deze webpagina houden wij jullie op de hoogte wat een Stadscriminoloog nu eigenlijk precies doet. Samengevat:
- Doet de Stadscriminoloog onderzoek naar de veiligheidsbeleving in Leiden
- Presenteert zij haar onderzoek en bevindingen aan wetenschappers, gemeente, politie en burgers. Dit doet zij tijdens congressen en bijeenkomsten. Zij schrijft ook wetenschappelijke artikelen en maakt infographics. De Stadscriminoloog schrijft in totaal vier artikelen over haar onderzoek.
- Probeert zij verschillende doelgroepen te informeren en enthousiast te maken over (onderzoek naar) het thema veiligheidsbeleving.
De Leidse Stadscriminoloog onderzoekt de beleving van veiligheid in Leiden. Maar, wat is nu eigenlijk veiligheidsbeleving? De een denkt aan het risico om slachtoffer te worden van criminaliteit, terwijl de ander denkt aan een onveilig gevoel. Wanneer miscommunicatie ontstaat over welke veiligheidsbeleving bedoeld wordt, kan dit het begrijpen en verbeteren van veiligheidsbeleving belemmeren. De Stadscriminoloog is de literatuur ingedoken, om te achterhalen op welke manieren veiligheidsbeleving ingevuld kan worden. Er blijken wel ruim 300 manieren te zijn waarop veiligheidsbeleving geïnterpreteerd kan worden!
In haar eerste wetenschappelijk artikel gaat de Stadscriminoloog in op de vraag wat veiligheidsbeleving is. Zij beschrijft hoe je kunt achterhalen welke betekenis van veiligheidsbeleving wordt bedoeld. Zij beschrijft vervolgens hoe dit kan helpen bij het doen van onderzoek naar veiligheidsbeleving en het aanpakken van onveiligheidsproblemen. Dit artikel zal binnenkort verschijnen op de website.
In 2023 verzamelde de Leidse Stadscriminoloog informatie over de veiligheidsbeleving van Leidenaren. Dit deed zij met behulp van een vragenlijst, waarin Leidenaren konden aangeven hoe zij de veiligheid beleefden in de stad en hun eigen buurt. De Stadscriminoloog probeerde ook te achterhalen of er verschillen zijn tussen buurten en waardoor inwoners zich (on)veilig voelen in hun buurt. Zij vroeg daarom naar kenmerken van de buurt, zoals de bebouwde omgeving en de mensen in de buurt.
De Stadscriminoloog presenteerde haar bevindingen in november 2023 tijdens een bijeenkomst voor de gemeente, politie en alle Leidenaren. Zij heeft haar bevindingen ook gepresenteerd op Nederlandse en internationale congressen. De bevindingen zijn bovendien samengevat in de onderstaande infographic.
De Stadscriminoloog richt zich vervolgens op de veiligheidsbeleving van Leidenaren in concrete, recente situaties. Er is nog weinig bekend de situaties waarin mensen zich (on)veilig voelen en er is meer wetenschappelijk onderzoek hiernaar nodig. De Stadscriminoloog, Marianne Franken, heeft samen met Jelle Brands in dit artikel uitgelegd wat ‘situationele veiligheidsbeleving’ is en waarom het belangrijk is om juist deze concrete situaties te onderzoeken.
In 2024 focust de Stadscriminoloog haar onderzoek op situaties waarin Leidenaren zich (on)veilig voelen. Waar en wanneer voelen Leidenaren zich (on)veilig? Welke kenmerken hebben deze situaties? Zijn er gebieden in Leiden waar men zich vooral (on)veilig voelt? Dit kan handvaten geven voor gerichter beleid. Leidenaren konden tot 31 augustus deelnemen aan dit onderzoek.
Na afloop van de dataverzameling zal de Stadscriminoloog opnieuw haar bevindingen delen met de gemeente en politie. Zij zal ook haar bevindingen presenteren op Nederlandse en Internationale congressen. Daarnaast zullen de bevindingen worden samengevat in een infographic.
Na afloop van de dataverzameling bespreekt de Stadscriminoloog haar bevindingen met de gemeente Leiden en de politie. Zij zullen met elkaar bespreken in welke buurten en in welke situaties Leidenaren zich (on)veilig voelen. Zij bespreken waardoor Leidenaren zich hier (on)veilig lijken te voelen, en op welke manieren de veiligheidsbeleving in deze buurten en/of situaties indien nodig verbeterd kan worden.
Naast haar onderzoek naar de veiligheidsbeleving van Leidenaren, is de Stadscriminoloog ook op andere wijzen actief. Zo probeert zij studenten, jong en oud, enthousiast te maken over onderzoek (naar de veiligheidsbeleving). Naast haar eigen onderzoek hielp de Stadscriminoloog ook masterstudenten Criminologie in hun onderzoek naar hoe jonge Leidse vrouwen de dreiging van straatintimidatie beleven. Dit onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van de gemeente. De resultaten van dit onderzoek zijn door de Masterstudenten gedeeld met de politie en gemeente. De gemeente Leiden heeft de bevindingen en adviezen uit het onderzoek van de masterstudenten samengevat in een infographic. Daarnaast gaf de Stadscriminoloog samen met haar stagiairs een gastles op een middelbare school, waarna de scholieren zelf onderzoek deden naar veiligheidsbeleving in omringende gemeenten.
Dit alles is niet ongezien gebleven. De Stadscriminoloog is door EW magazine benoemd tot één van de 30 beloftevolle jongvolwassenen.