Logo Universiteit Leiden.

nl en

Lesprogramma Brein & Fake News

​Hoe verwerkt ons brein prikkels en informatie? Waarom is ons brein zo gevoelig voor fake-news? Doordat het leven van jongeren steeds meer online plaatsvindt, worden zij ook vaker blootgesteld aan fake-news. Valse informatie kan schadelijk zijn voor de gezondheid en het welzijn van jongeren. Om dit tegen te gaan hebben wij een lesprogramma ontwikkeld. Ons doel is om jongeren te stimuleren om kritisch naar nieuws en andere informatie op hun socials te kijken.

Dit interactieve lesprogramma is gericht op feiten en mythen over het brein, voortbouwend op de expertise van wetenschappers binnen het interdisciplinaire onderzoeksprogramma Sociale Veerkracht en Veiligheid ››

Met het lesprogramma Brein & Fake News leren middelbare scholieren (havo en vwo) hoe hun brein prikkels en informatie verwerkt en waarom we gevoelig zijn voor fake-news. Mediawijsheid komt aan bod en vaardigheden om zelfstandig en vol vertrouwen de informatie die ze tot zich nemen te kunnen fact-checken.

Leerlingen ervaren door middel van VR en illusie- en associatie experimenten dat hun eigen werkelijkheid niet altijd de enige is en hoe makkelijk bepaalde prikkels ons brein kunnen manipuleren.

Aanvragen lesprogramma Brein & Fake News

Scholen en docenten kunnen zich nu aanmelden voor het lesprogramma Brein & Fake News door te mailen naar braintrain@fsw.leidenuniv.nl 

Vraag het lesprogramma Brein & Fake News aan ››

Meer informatie

Download de informatiesheet voor meer informatie of neem contact met ons op via braintrain@fsw.leidenuniv.nl ››
 

Het lesprogramma Brein & Fake News in de klas: een foto-impressie

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.