Deelnemen aan onze experimenten?
Wil je meedoen met ons onderzoek in Psychologielab op Wielen? Momenteel hebben we twee experimenten in de bus. Natuurlijk zorgen we voor de bescherming van je gegevens en privacy.
Doe mee met onze experimenten
Als burger draag je bij aan nieuwe wetenschappelijke inzichten.
Neem contact met ons opVier experimenten
Veel van wat we weten over gezichtsuitdrukkingen van emoties is gebaseerd op geacteerde uitdrukkingen. Bijvoorbeeld, iemand wordt gevraagd om gelukkig, verdrietig of verrast te kijken. In het dagelijks leven kunnen de emoties die mensen om zich heen uiten echter veel subtieler en ambigu zijn. Daarom zijn we geïnteresseerd in de gezichtsuitdrukkingen van mensen die echte, niet-geacteerde emoties ervaren.
Om dit te onderzoeken, zullen we een serie experimenten uitvoeren die echte gezichtsuitdrukkingen van emoties oproepen, terwijl we de gezichtsuitdrukkingen van de deelnemers met een camera registreren. Het huidige experiment bestaat uit twee delen: een waarin de deelnemer naar enkele foto's kijkt, en een ander waarin de deelnemer de rubberen handillusie ervaart.
De gezichtsbeelden die we registreren, zullen deel uitmaken van een database die kan worden gebruikt voor toekomstig onderzoek, evenals voor emotieherkenningsspellen die we in onze onderzoeksgroep ontwikkelen.
Ben jij tussen de 14 en 18 jaar, zit je op het Da Vinci College aan de Kagerstraat in Leiden en ben je nieuwsgierig naar de wereld om je heen? Wil je wetenschappers vertellen wat zij moeten onderzoeken over verliefdheid, aantrekkingskracht en relaties? Dan is dit je kans! Doe mee met dit spannende project "Flirten met de Wetenschap" Misschien ontdekken zij wel iets dankzij jou dat niemand eerder heeft gevonden!
In de afgelopen decennia hebben robots echt hun intrede gedaan in ons dagelijks leven, zowel voor educatieve als therapeutische doeleinden. Vroeg of laat zullen ze een integraal onderdeel van onze samenleving worden.
De geavanceerde versies kunnen praten zoals wij, lopen zoals wij en een breed scala aan emoties uitdrukken. Sommige kunnen ook een gesprek voeren of zich de laatste interactie herinneren die je met ze had. Toch weten we nog maar heel weinig over hoe menselijke interactie eruit zal zien als we de partner veranderen van mens in robot.
Onze experimenten zijn erop gericht om te onderzoeken hoe de interactie tussen mens en robot zal veranderen door uit te gaan van iets heel basaals: spelletjes. Spelen is van cruciaal belang voor onze ontwikkeling tot gezonde volwassenen. Daarom vinden we het belangrijk om te onderzoeken hoe het spelpatroon zou kunnen veranderen in de aanwezigheid van een robot.
Twee deelnemers spelen meerdere rondes van een muntspelletje met een robot, een avatar op een scherm of tegen elkaar. Gedurende de hele duur van het experiment meten we de grootte van je pupillen via eye-tracking.
We verwachten dat dit experiment licht zal werpen op de aard van de interactie tussen mens en robot. We hopen dat ons onderzoek naar interactie tussen mens en robot inzicht kan geven in de mogelijke integratie van robots in onze samenleving.
Stel je een wereld voor waar emoties in stilte boekdelen spreken, waar de subtielste gezichtsuitdrukkingen en de kleinste verschuivingen in lichaamstaal de sleutel vormen tot verborgen harmonie.
In dit onderzoek proberen we de geheimen achter menselijke interactie en besluitvorming te ontrafelen, door diep in de emoties te duiken die vaak aan onze bewuste waarneming ontsnappen. We zijn nieuwsgierig naar individuele verschillen, culturele invloeden en probleemsituaties om een beter inzicht te krijgen in verbinding en besluitvorming van mensen.
Tijdens het onderzoek speel je samen met een andere deelnemer een spel waarin je moeilijke beslissingen moet nemen met morele en ethische aspecten. Het is een kans voor ons om te zien hoe deelnemers door deze uitdagende situaties navigeren en hoe hun emoties een rol spelen.
Om gegevens te verzamelen, gebruiken we fysiologische metingen en video-opnamen om gezichtsuitdrukkingen en lichaamstaal vast te leggen om te zien of er verborgen emoties zijn waar deelnemers zich misschien niet eens bewust van zijn. Belangrijk is dat alle gegevens worden behandeld in overeenstemming met de General Data Privacy Regulation (GDPR).
Bescherming gegevens en privacy
Bij Psychologielab op Wielen nemen we de privacy en de veiligheid van persoonlijke gegevens zeer serieus. We verzekeren dat alle informatie die tijdens dit onderzoek wordt verzameld, wordt behandeld in overeenstemming met de General Data Protection Regulation (GDPR).
Lees meer over Bescherming gegevens en privacy