Universiteit Leiden

nl en

Vijf jaar Pre-University Den Haag: alumni delen hun ervaringen

Dit collegejaar viert het Pre-University College in Den Haag zijn vijfjarig jubileum. Drie oud-studenten blikken terug. PRE verbreedde hun academische horizon én leerde hen veel over zichzelf. ‘Ik voelde me door PRE comfortabeler op de universiteit.’

Het Pre-University College van de Universiteit Leiden bestaat al meer dan 20 jaar in Leiden, maar de afgelopen vijf jaar konden ook middelbare scholieren uit de regio Den Haag zich aanmelden voor deze unieke ervaring. Oud-studenten Seyidali Bulut (23), Julia Plenas Bissolotti (20) en Maud van den Eijnden (18) delen hun persoonlijke ervaringen en wat PRE Den Haag voor hen betekend heeft. 

portret Seyidali
Seyidali (23): 'PRE hielp mij te ontdekken wat ik wil'

‘Ik zocht uitdaging’

Seyidali was een van de eerste leerlingen die het programma in Den Haag volgde, maar het was al veel eerder duidelijk dat hij graag uitdagingen aangaat.

“Tien jaar geleden verhuisde ik uit Turkije naar Nederland. Ik begon in een internationale schakelklas, waarin je in één jaar of twee jaar de Nederlandse taal leert.” Seyidali vond dat hij snel de taal moest leren: “Op een gegeven moment moet je concurreren met mensen die hier geboren zijn en ik kan geen kans voorbij laten gaan.” 

Seyidali was vastberaden om meer te doen dan alleen het standaard schoolprogramma. Hij zat bijvoorbeeld in de leerlingenraad en probeerde klasvertegenwoordiger te worden. “Ik was best goed in schoolvakken, dus ik zocht uitdaging daarbuiten. Sommige docenten vroegen zelfs of ik niet even moest ‘dimmen’, maar ik dacht altijd: ‘Nee, het komt goed.’ En dat gebeurde ook”, lacht hij.  

Toen Seyidali een e-mail ontving van zijn afdelingsleider over het net opgerichte PRE Den Haag, was hij direct enthousiast. Het programma bood Seyidali niet alleen de kans om verschillende vakgebieden te ontdekken, maar ook om meer over zichzelf te leren. “Een van de aangeboden vakken ging over persoonlijke ontwikkeling. Het hielp mij ontdekken wat ik wil, wat ik leuk vind, wat mijn vaardigheden zijn en hoe ik ze kan combineren.' 

De eerste lichting van PRE Den Haag in 2019-2020, met Seyidali op de achterste rij.

Comfortabeler op de universiteit

Wat het Pre-University College voor Seyidali extra waardevol maakte, was het sociale aspect. “Als middelbare scholier kan het idee van de universiteit soms best eng zijn”, blikt hij terug. “Ik kwam al vroeg in contact met de universiteit. Ik maakte kennis met de instelling, de gebouwen en andere scholieren.”

Het maakte de overgang naar de universiteit voor Seyidali minder intimiderend. “Ik leerde ook verschillende docenten kennen aan wie ik al mijn vragen kon stellen. Hierdoor voelde ik me comfortabeler op de universiteit.”  

Seyidali besloot zijn avontuur voort te zetten met een bachelor Data Science and AI aan de Universiteit Leiden en de vriendschappen die hij bij PRE heeft opgebouwd, blijven hem nog steeds bij. “We houden contact en bezoeken soms samen een stad.” 

portret Julia
Julia (20): 'Ik wilde altijd al naar de universiteit'

Ontdekken wat je leuk vindt

Julia meldde zich in 2021 aan voor het Pre-University College in Den Haag. “Ik wilde altijd al naar de universiteit,” weet ze nog, “en ik vond het zo leuk dat je dat al kunt doen terwijl je op de middelbare school zit.”  

Voor PRE woonde ze wekelijks één keer per week een bijeenkomst bij op de universiteit. “In het begin dacht ik dat het veel werk zou zijn, maar uiteindelijk viel het mee. We hadden in de eerste helft een soort hoorcollege, en in de tweede helft bespraken we alles.”  

Het programma is volgens Julia heel divers, waardoor je kan ontdekken wat je leuk vindt. “We hadden heel veel vakken: de ene keer psychologie en een andere keer rechten. Tijdens het programma werd ik al daar al door geïntrigeerd, en dat heeft me richting de studie rechten geduwd.” 

'Tijdens werkgroepen van mijn studie voel ik me minder zenuwachtig dan anderen' 

Voor vakken over persoonlijke ontwikkeling maakte Julia opdrachten waarin ze zichzelf leerde kennen. Soms was dat persoonlijk en confronterend. “Ik vond het leuk, maar sommige opdrachten vroegen veel van je. Gelukkig hoefde je iets niet te delen als je het echt niet wilde.”   

“Ik moest ook groepsopdrachten maken met mensen van andere scholen, die ik niet kende. Zo heb geleerd om veel beter samen te werken.” Dit komt van pas in haar huidige studie. “Tijdens werkgroepen voel ik me minder zenuwachtig dan andere studenten, omdat ik al gewend ben aan die setting.”

portret Maud
Maud (18): 'Ik dacht: ik ga het proberen, want het leek me wel heel leuk'

Weten wat je níet wilt

Ook Maud is blij met de ervaringen die zij bij PRE Den Haag heeft opgedaan – al twijfelde ze eerst nog wel of ze het moest volgen. “Ik heb altijd een beetje een neiging om mezelf te overwerken. Ik werkte al 12 uur per week en 5 vwo is natuurlijk een drukke periode.” Daarnaast vond ze het vooruitzicht van extra reistijd en huiswerk een uitdaging.  

Toch besloot ze het een kans te geven, en dat bleek een goede keuze: “Ik dacht: ik ga het proberen, want het leek me wel heel leuk. Het was soms moeilijk, vooral als opdrachten tegelijk vielen met toetsweken, maar alles is prima gegaan. En het was ook heel erg leuk.” 

'Dankzij PRE had ik het allemaal al een keertje gezien'

Maud maakte bij PRE nieuwe vrienden en de diverse vakken hielpen bij haar studiekeuze. Ze ontdekte vooral wat ze níet wilde doen. “Internationaal recht is echt niet iets voor mij. De colleges over religies en eten vond ik heel interessant, maar ik dacht wel: dit wil ik niet gaan studeren.”  

Uiteindelijk is Maud voor politicologie gegaan, omdat het een brede studie is. En hoewel ze nog niet weet wat ze daarna wil doen, benadrukt ze dat het dankzij PRE makkelijker was om de eerste stap te zetten. Of het nu ging om Engelse taalvaardigheid, wetenschappelijk citeren of de eerste keer een collegezaal binnenstappen, “dankzij PRE had ik het allemaal al een keertje gezien.” 

Pre-University-onderwijs aan de Universiteit Leiden

De Honours Academy van de Universiteit Leiden organiseert verschillende programma’s voor vwo-leerlingen die een uitdaging missen en zich willen verdiepen in de wetenschap.

  • In de PRE-Classes volgen studenten een aantal bijeenkomsten over een specifiek vakgebied, zoals sterrenkunde, Frans of security studies. 
     
  • Het PRE-College Leiden is een tweejarig programma waarin studenten snuffelen aan meerdere wetenschapsgebieden en zelf een onderzoek opzetten.
     
  • Het in 2019 opgerichte PRE Den Haag is een eenjarig programma op de Campus Den Haag. Naast hun kennismaking met maatschappelijk relevant onderzoek gaan studenten aan de slag met een lokaal probleem en volgen zij een persoonlijk ontwikkeltraject.
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.