Logo Universiteit Leiden.

nl en

Bezoekerscentrum

Waarom ruiken bloemen vaak zo heerlijk? En sommige andere planten juist heel afschuwelijk? Kom het ruiken, bekijken en ontdekken in het bezoekerscentrum van de Oude Sterrewacht. Geschikt voor jong en oud.

In de Geurbeleving staat de rol van geur in de natuur centraal. Aan de hand van onder andere enkele van onze kroonjuwelen, zoals de Amorphophallus of penisplant, Europese orchideeën en mediterrane kruiden leer je wat de verschillende functies van geur zijn. Zo schrikken bepaalde planten die aantrekkelijk ruiken voor de mens insecten juist af. Na een bezoek aan de Geurbeleving loop je met een nieuwe blik (en neus!) door de tuinen en kassen. De Geurbeleving is onderdeel van het geurjaar van de Hortus.

Geurworkshop

Bij de Geurbeleving kan je in het Geuratelier een Geurworkshop volgen. Vooraf aanmelden is nodig. Meer informatie en aanmelden.

Geur in de ruimte 

Hoe ruikt de ruimte? Niet alleen op aarde, maar ook in de ruimte zijn er allerlei interessante geuren te vinden, al kunnen we die niet direct met onze neuzen ruiken. In de ruimte tussen de sterren vinden chemische reacties plaats waarbij moleculen ontstaan, die uiteindelijk ook de bouwstenen van leven kunnen vormen. Met radiotelescopen kunnen sterrenkundigen deze moleculen identificeren, en ze vergelijken hun waarnemingen met metingen in het lab. In een van de zalen van het bezoekerscentrum van de Oude Sterrewacht kun je nu geuren ruiken die te vinden zijn in het heelal. Kan jij raden welke geur bij welk sterrenkundig object hoort?

Oude Sterrewacht

De Geurbeleving is een initiatief van de Hortus en Sterrewacht Leiden, het sterrenkundig instituut van de Faculteit der Wiskunde en Natuurwetenschappen van de Universiteit Leiden, die samen programma’s maken voor het bezoekerscentrum.

Veel te doen en te zien

Van woensdag t/m zondag organiseren we rondleidingen op vaste tijden. Bij een rondleiding neemt een student sterrenkunde je mee naar een van de alleroudste telescopen van Nederland én wordt er meer uitgelegd over de tentoonstelling. 

De rondleiding duurt ongeveer één uur.

Koop een ticket

Wanneer zijn de rondleidingen?

We hebben bijna elke dag van de week rondleidingen op vaste tijden. De exacte tijden zijn:

  • Woensdag t/m vrijdag:
    • 13:30-14:30
    • 15:00-16:00
  • Zaterdag en zondag:
    • 11:30-12:30
    • 13:30-14:30
    • 15:00-16:00

In welke taal zijn de rondleidingen?

De rondleidingen zijn standaard in het Nederlands tenzij (een deel van) de groep geen Nederlands spreekt. In dat geval is de rondleiding in het Engels. Mocht het zo zijn dat er Nederlandse bezoekers in de groep zitten die geen Engels verstaan, wordt de rondleiding deels in het Nederlands en deels in het Engels gegeven. Onze rondleiders zijn hier erg flexibel in dus laat vooral merken wat je fijn vindt.

Waar moet ik zijn?

De rondleiding begint op het plein voor de Oude Sterrewacht. Ben je toevallig al in de Hortus botanicus? Zorg er dan voor dat je je 10 minuten voor de start van de rondleiding meldt bij de balie van het bezoekerscentrum Oude Sterrewacht. De ingang vind je richting het einde van de tuin. De rondleider haalt eerst mensen daar op voordat er wordt verzameld op het officiële startpunt.

Wil je de tentoonstelling een keer komen bekijken zonder rondleiding? Dat kan!

De tentoonstelling kan je bezoeken als onderdeel van een bezoek aan de Hortus Botanicus. Je vindt ons in de Hortus door helemaal naar het einde van de tuin te lopen. Klik hier voor bezoekersinformatie van de Hortus Botanicus Leiden. 

We zijn van woensdag t/m zondag open van 11:00 tot 16:00.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.