Universiteit Leiden

nl en

Onderzoeksproject

Transmedia storytelling for critical engagement

De Universiteit Leiden en VU Amsterdam ontwikkelen samen een onderzoeksproject voor een digitaal platform waarop je zelf verhaallijnen kunt maken en delen met gebruik van beeld. Zo’n interactief middel maakt een saaie geschiedenisles veel aantrekkelijker en persoonlijker. Bovendien stimuleert het om deel te nemen aan discussies over bijvoorbeeld culturele diversiteit en genderverschillen.

Looptijd
2016 - 2018
Contact
Michael Lew
Financiering
NWO KIEM grant
Partners

Leiden Institute of Advanced Computer Science

Geesteswetenschappen Vrije Universiteit Amsterdam

Studio diip

7scenes

De Leidse computer vision onderzoeker Michael Lew doet onderzoek naar de algoritmen voor dit systeem. Aan het project met de naam Transmedia storytelling for critical engagement doen niet alleen academische partners mee, maar ook twee bedrijven in de creatieve media. Het project kreeg een KIEM-beurs van NWO, om kruisbestuiving tussen Geesteswetenschappen en IT-onderzoek te stimuleren op zowel fundamenteel als toegepast niveau.

Onderwijs verbeteren

In ons digitale tijdperk zouden mensen effectief kunnen leren in een digitale omgeving, waarin persoonlijke verhalen onderzocht en verteld kunnen worden. Het is belangrijk om onderwerpen zichtbaar te maken en studenten toe te staan hun eigen associaties te maken. Helemaal in culturele studies zoals beeldende kunst, ontwerp, architectuur en erfgoed, zou betrokkenheid het onderwijs in een aantal omgevingen en met verschillende doeleinden kunnen verbeteren.

Beeldassociatie

In zo’n digitale leeromgeving is het cruciaal om elk moment te kunnen werken met digitale beelden. Een digitaal platform met real time beeldherkenning zou toepassingen van hoge kwaliteit mogelijk kunnen maken en daarmee visuele kwaliteit van het onderwijs kunnen verbeteren. Marjan de Groot van VU Amsterdam: ‘Mensen kunnen hun beelden delen. Die beelden worden herkend door ons computersysteem en op hetzelfde moment geassocieerd met de input van andere gebruikers.’

‘Vervolgens kunnen mensen verhalen toevoegen met feit en context van het thema. In onze studie gaat het om materiële cultuur van oorlog en vrede, vanuit de invalshoek van cross-culture en gender. We verwachten dat ons platform de gebruikers zal helpen om betrokken te raken, terwijl ze leren van verhalen over oorlog en vrede.’

Uitdaging in de algoritmen

Vanzelfsprekend is de snelle reactie van het platform een voorwaarde voor zijn succes. Michael Lew van het Leiden Institute of Advanced Computer Science (LIACS) is verantwoordelijk voor dit deel van het onderzoek. ‘Voor mij is de grote uitdaging om algoritmen te ontwerpen die voldoen aan de eisen van real time beeldherkenning.

Samenwerkingspartners

Dr. Michael Lew doet onderzoek naar computer vision aan het Leiden Institute of Advanced Computer Science (LIACS) van de Universiteit Leiden. Dr. Marjan Groot is als onderzoeker in de Geesteswetenschappen aan de Vrije Universiteit Amsterdam gespecialiseerd in materiële cultuur. Partners uit de creatieve industrie zijn Studio diip en 7scenes.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.