Universiteit Leiden

nl en

Onderzoeksproject

Hoe verschillende consumentengroepen wereldwijd een ongelijke impact hebben op milieu en gezondheid

Welke consumentengroepen hebben de grootste impact op de volksgezondheid en de planeet door hun voedingskeuzes, en hoe kunnen we deze inzichten gebruiken om de transitie naar duurzame eetpatronen te versnellen?

Contact
Oliver Taherzadeh
Financiering
Kiem-beurs (Universiteit Leiden)

De groeiende wereldwijde vraag naar voedsel heeft grote gevolgen voor zowel onze gezondheid als het milieu. Maar niet alle consumenten dragen in gelijke mate bij aan deze impact. Dit onderzoek richt zich op de verschillen in milieubelasting en gezondheidsimpact tussen verschillende consumentengroepen, zodat we effectievere strategieën kunnen ontwikkelen voor de transitie naar duurzamere en meer eerlijke eetpatronen.

Onderzoeksdoel

Dit onderzoek richt zich op de rol van verschillende consumentengroepen in de wereldwijde transitie naar duurzame diëten. Door microdata over voedselconsumptie te analyseren, willen we in kaart brengen waar en hoe specifieke consumentengroepen bijdragen aan de milieubelasting en gezondheidsrisico’s van het mondiale voedselsysteem. Dit helpt ons beter te voorspellen hoe we de voedseltransitie het beste kunnen sturen richting een duurzamer systeem.

Interdisciplinaire aanpak

Dit project combineert expertise uit de milieuwetenschappen, gezondheidszorg en voedingsleer. Oliver Taherzadeh (CML) brengt kennis over de milieu-impact van voedsel, terwijl Kiefte-de Jong (LUMC) zich richt op de gezondheidseffecten van voedingspatronen. Door deze expertise te bundelen, kunnen we zowel de ecologische als de volksgezondheidsaspecten van voedselconsumptie in kaart brengen en werken aan oplossingen voor een duurzame voedseltoekomst.

Projectbeschrijving: De ongelijke wereldwijde milieu- en gezondheidsimpact van consumentengroepen ontrafeld

De overgang naar een duurzaam voedselsysteem vereist een wereldwijde verschuiving in eetpatronen. Om deze transitie effectief te begeleiden, moeten we begrijpen wie de grootste milieubelasting en gezondheidsrisico’s in het mondiale voedselsysteem veroorzaakt. Huidige modellen van het voedselsysteem maken vaak geen onderscheid tussen specifieke consumentengroepen, waardoor belangrijke inzichten verloren gaan.

Door voedselconsumptie op te splitsen in microdata – gedetailleerde informatie op basis van bijvoorbeeld leeftijd, geslacht of locatie – kunnen we identificeren welke groepen de grootste ecologische schade veroorzaken en wie het meest kwetsbaar is voor de negatieve gezondheidseffecten. Dit helpt bij het vormgeven van gerichte strategieën voor duurzamere voedingspatronen.

Het integreren van deze gedetailleerde gegevens in mondiale voedselmodellen is een uitdaging, vanwege verschillen in databronnen en methodologieën. Dankzij geavanceerde, interdisciplinaire technieken heeft ons team echter al belangrijke doorbraken gerealiseerd. Onze analyses laten zien hoe gedetailleerde dieetdata op landniveau nieuwe inzichten bieden in de ongelijke milieu- en gezondheidsimpact van verschillende consumentengroepen.

Dit project bouwt voort op ons eerdere werk om milieuduurzaamheid en volksgezondheid samen te brengen in één onderzoek. We doen voor het eerst wereldwijd onderzoek naar de gecombineerde effecten van dieetkeuzes op duurzaamheid en voeding, verdeeld over verschillende consumentengroepen. Hiervoor gebruiken we vrij beschikbare data. Met de resultaten kunnen we zien welke uiteenlopende rollen verschillende consumentengroepen spelen in het verminderen van milieubelasting en gezondheidsimpact in meer dan 150 landen, inzichten die vaak verborgen blijven wanneer we alleen nationale gemiddelden van voedselconsumptiedata gebruiken.

Daarnaast vormt dit project de start van een nieuwe interdisciplinaire samenwerking tussen de Faculteit der Wiskunde en Natuurwetenschappen en het Leids Universitair Medisch Centrum. Hiermee leggen we de basis voor grootschalig toekomstig onderzoek naar voedselsysteemtransities, waarin we zowel volksgezondheid als milieukwesties meenemen.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.