Onderzoeksproject
Placebo Verhalen
In hoeverre hebben je gedachten en ervaringen invloed op je gezondheid? Wat is de impact van het placebo effect op medische behandelingen, bijvoorbeeld voor pijn en jeuk? In dit project willen we graag verhalen verzamelen van mensen die ervaring hebben met de werkzaamheid van placebo effecten, bijvoorbeeld als patient of als arts.
- Contact
- Andrea Evers
Het placebo effect
Het placebo-effect is een positief behandeleffect dat niet gerelateerd is aan de effectieve bestandsdelen van de behandeling (zoals de werkzame stofjes in een medicijn). Het placebo-effect is een positief effect, zoals minder pijn, alleen vanwege de verwachtingen van de patiënt ten aanzien van een behandeling, bijvoorbeeld na de positieve informatie die een arts heeft gegeven over een specifieke behandeling. Alleen al het verwachten van een bekende pijnstiller kan voldoende zijn om uw pijn al te verminderen. Tegelijkertijd resulteert het lezen van een instructiebrief met ernstige bijwerkingen in een hoger risico op ervaring, juist deze bijwerkingen. Dit is wat we een nocebo-effect noemen.
Het placebo effect – voorbeelden
Iedereen heeft in het verleden een placebo- of nocebo-effect ervaren. U hebt bijvoorbeeld mogelijk ervaren dat een bekende behandeling veel beter werkt wanneer een empathische arts een goede verklaring geeft waarom deze behandeling voor u zou kunnen werken. Soms observeren mensen ook placebo- en nocebo-effecten bij anderen. Denk bijvoorbeeld aan de moeder die een kus gebruikt om de pijn van haar kind te verminderen, of een patiënt die ziek wordt van misselijkheid al voordat ze de volgende chemotherapie krijgt.
Een placebo ervaring gehad? Deel je eigen verhaal!
We zijn geïnteresseerd in al deze voorbeelden van placebo- en nocebo-ervaringen en willen deze graag verzamelen in ons onderzoek naar placeboverhalen. Heeft u een eigen placebo-verhaal dat u zou willen delen, bijvoorbeeld, uw eigen ervaring of observatie van anderen? Klik hier op de link en we zullen u te zijner tijd contacteren.
Meer weten?
Meer weten over de onderzoeksgroep? Neem een kijkje op de website: https://www.andreaevers.nl/